Події в Україні та світі 2023

12березняНеділя
12.03. Папа Римський Франциск заявив, що готовий відвідати Україну, але лише за умови, що він також зможе поїхати до Москви.
www.dw.com
12.03. У Верховній Раді планують змінити бюджет на 2023 рік, збільшивши військові видатки на 500 млрд гривень.
www.epravda.com.ua
12.03. Департамент фінансового захисту американського штату Каліфорнія оголосив про банкрутство одного із найбільших банків США Silicon Valley Bank. Банк був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів.
www.aa.com.tr
12.03. У Туреччині офіційно запущено процедури, пов'язані з проведенням дострокових загальних виборів. Дострокові президентські та парламентські вибори відбудуться 14 травня.
XINHUANET.com
12.03. Уряд Японії надасть Україні близько 170 млн. доларів, які витратять на відновлення критичної інфраструктури та розвитку економіки.
www.rbc.ua
10березняП'ятниця
10.03. Підтримка України та боротьба з російським вторгненням до сусідньої країни, поряд із протидією китайському впливу, стане пріоритетом у роботі Державного департаменту та Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) у 2024 бюджетному році.
www.golosameriki.com
10.03. Рада безпеки Білорусі доручила міністерству оборони розробити нову воєнну доктрину "у зв'язку зі зміною військово-стратегічної обстановки".
www.dw.com
10.03. Депутати Всекитайських зборів народних представників утретє обрали головою Китаю Сі Цзіньпіна. Він став першим в історії країни керівником, якого переобрали на третій термін.
www.rbc.ua
10.03. Данія урочисто відкриває перше у світі транскордонне сховище CO2. Проект Greensand є першим підприємством, спрямованим на транскордонне уловлювання та зберігання вуглецю (CCS), шляхом транспортування CO2 з Бельгії та закачування його у виснажене нафтове родовище під датським Північним морем.
www.euractiv.com
09березняЧетвер
09.03. Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Гевіном Греєм розпочала роботу для обговорення потенційної програми для України. Зустрічі відбуваються у Варшаві, а також в онлайн форматі.
www.dw.com
09.03. Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що загальна вартість наданої Україні допомоги від союзників за час повномасштабної війни становить близько 150 мільярдів євро.
www.epravda.com.ua
09.03. У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявили, що Україні терміново потрібно більше центрів реабілітації.
www.euractiv.com
09.03. Національна рада Швейцарії відхилила пропозицію послабити заборону на реекспорт боєприпасів для України.
www.rbc.ua
08березняСереда
08.03. Міжнародний валютний фонд 8 березня розпочав дискусії з представниками влади України стосовно потенційної програми.
www.epravda.com.ua
08.03. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув до столиці України з офіційним візитом. У Києві він зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським. Очікується, що головною темою переговорів стане продовження "зернової угоди".
www.rbc.ua
08.03. Європейський парламент погодився закрити критичний спірний пункт Закону про ШІ, ухваливши визначення (Система штучного інтелекту (система ШІ)), яке використовується Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
www.euractiv.com
08.03. Саудівська Аравія заявила, що більш активна взаємодія з Сирією може прокласти шлях до її повернення до Ліги арабських держав після більш ніж десятирічної ізоляції, але в даний час ще зарано обговорювати такий крок.
www.trtworld.com
07березняВівторок
07.03. Аналітики ООН нарахували вже 8173 підтверджених випадки загибелі цивільних з початку війни по 5 березня 2023 року, загальні втрати становили 21793 цивільних осіб. УВКПЛ ООН вважає, що реальна кількість випадків загибелі або поранення цивільних осіб є значно вищою, оскільки багато повідомлень потребують додаткового підтвердження.
www.dw.com
07.03. Засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ відбудеться 4-5 квітня 2023 року в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.
www.eurointegration.com.ua
07.03. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Київ виконав усі рекомендації Європейського Союзу та готовий перейти до переговорів щодо вступу в блок. Україна набула офіційного статусу кандидата в члени ЄС у червні минулого року.
voanews.com
06березняПонеділок
06.03. Глава Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Мохаммад Есламі заявив, що Тегеран та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) домовилися регулювати свої відносини на основі угод про гарантії.
XINHUANET.com
06.03. Китай оприлюднив свій військовий бюджет на 2023 рік - він становитиме 1,55 трлн юанів, тобто 224 млрд доларів.
www.rbc.ua
06.03. Залежність Фінляндії від Китаю настільки сильна, що фінські торговельні та електронні компанії сильно постраждають від припинення імпорту з Китаю, йдеться в дослідженні Інституту Банку Фінляндії для економік, що розвиваються (BOFIT).
www.euractiv.com