Події в Україні та світі 2023

19лютогоНеділя
19.02. Міжнародний валютний фонд вже за кілька тижнів завершить підготовку програми підтримки України, наразі план має бути схвалений керівництвом Фонду.
www.epravda.com.ua
19.02. Міністри ЄС проведуть термінову зустріч, щоб вирішити проблему з боєприпасами для України. Вона відбудеться 6-7 березня.
www.rbc.ua
19.02. Банк Японії (BoJ) у квітні запустить пілотну програму для тестування використання цифрової єни із комерційними фінансовими установами.
XINHUANET.com
19.02. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що підтримує пропозицію Естонії щодо закупівлі Європейським Союзом боєприпасів від імені своїх держав-членів для надання Україні більшої військової підтримки.
www.euractiv.com
17лютогоП'ятниця
17.02. У Німеччині відкрилася 59-та Мюнхенська конференція з питань безпеки. В центрі уваги головного західного безпекового форуму - війна Росії проти України.
www.dw.com
17.02. Президент Франції Еммануель Макрон виступив за реформу міжнародних інституцій, в тому числі Ради безпеки ООН, через нові виклики у світі.
www.eurointegration.com.ua
17.02. У Сполучених Штатах Америки хочуть, щоб аудитори та слідчі працювали безпосередньо у зоні бойових дій в Україні для перевірки цільового використання економічної та військової допомоги.
www.rbc.ua
17.02. Підвищення фізичної активності серед європейців може заощадити країнам ЄС 8 мільярдів євро на рік, підрахували Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
www.euractiv.com
16лютогоЧетвер
16.02. Європейський банк реконструкції та розвитку суттєво погіршив прогноз зростання ВВП України у 2023 році до з 8%, прогнозовані у вересні 2022 року, до 1%.
www.epravda.com.ua
16.02. ООН та її партнери звернулися із закликом до міжнародної спільноти виділити 5,6 млрд доларів на підтримку українців, які постраждали внаслідок війни, у 2023 році. 3,9 млрд буде витрачено на надання продовольчої, медичної та грошової допомоги 11 мільйонам українців, які залишилися в країні та потребують допомоги.
news.un.org
16.02. Ізраїль допоможе Україні у створенні системи раннього попередження про повітряну загрозу. Мова йде про сповіщення щодо ворожих ракет та дронів.
www.rbc.ua
16.02. Стортинг (парламент) Норвегії підтримав програму допомоги Україні. Програма, розрахована на 2023-2027 роки, передбачає щорічне виділення Норвегією майже 1,5 мільярда доларів на підтримку Києва. Її схвалили дев'ять з 10 представлених у парламенті партій. У 2023 році фінансування буде рівномірно розподілене між цивільною та військовою підтримкою.
www.dw.com
15лютогоСереда
15.02. Європейський парламент (ЄП) остаточно схвалив заборону на продаж нових автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння (бензиновими, дизельними та іншими) на території Європейського Союзу з 2035 року.
www.dw.com
15.02. Кабінет міністрів на засіданні схвалив проєкт закону, яким пропонується створити в Україні мінімальний запас нафти та нафтопродуктів.
www.epravda.com.ua
15.02. Україна і Румунія домовилися про взаємне визнання документів про освіту. Це означає, що румунські заклади освіти визнаватимуть українські документи, а українські виші, відповідно, румунські.
www.rbc.ua
14лютогоВівторок
14.02. У Брюсселі розпочалося дводенне засідання міністрів оборони країн НАТО, в рамках якого проводиться також зустріч у так званому форматі "Рамштайн". На порядку денному заходу - подальше нарощування підтримки України у війні та збільшення темпів виробництва боєприпасів.
www.dw.com
14.02. Єврокомісія опублікувала прогнози для економіки країн ЄС і єврозони у 2023 році, у якому передбачають незначне зростання ВВП та скорочення інфляції. Про це повідомляє Handelsblatt.
www.epravda.com.ua
14.02. Після катастрофічного землетрусу, що вразив Туреччину та Сирію, пройшов тиждень. За даними, жертвами землетрусу у двох країнах стали понад 37 тисяч осіб, проте ці цифри можуть збільшитись. В ООН заявляють, що понад 800 тисяч людей позбавлені повноцінного харчування.
www.bbc.com
13лютогоПонеділок
13.02. Президент Міжнародного Олімпійського комітету (МОК) Томас Бах (Thomas Bach) заявив, що уряди не мають права вирішувати, кому брати участь в спортивних змаганнях. Раніше 35 держав Заходу підтримали заборону на участь росіян і білорусів у Іграх.
www.dw.com
13.02. Місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Україні для підготовки до перегляду моніторингової програми.
www.epravda.com.ua
13.02. Президент Венесуели Ніколас Мадуро закликав молодь країни боротися та перемогти "виклики блокади, санкцій та атак" з боку Сполучених Штатів.
XINHUANET.com
13.02. Згідно з аналізом аналітичного центру Bruegel, країни Європейського союзу наразі виділяють або виділили 681 мільярд євро на витрати у зв'язку з енергетичною кризою, тоді як Великобританія виділила 103 мільярди євро, а Норвегія — 8,1 мільярди євро з вересня 2021 року.
www.euractiv.com