Події в Україні та світі 2023

15січняНеділя
15.01. У Перу через протести з 15 січня оголошено надзвичайний стан у деяких регіонах країни, зокрема у столиці Лімі.
www.aa.com.tr
15.01. Експорт іранської нафти напередодні 2023 року виріс до максимуму - приблизно 1,2 млн. барелів на день. І це попри американські санкції.
www.rbc.ua
15.01. Всесвітній економічний форум у Давосі, який триватиме з 16 по 20 січня, пройде без російських мільярдерів. Крім відсутніх росіян, цього року немає нікого з Китаю, оскільки країна все ще переживає різкий сплеск випадків Covid і падіння фондового ринку.
www.epravda.com.ua
14січняСубота
14.01. Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі відвідає Україну на тижні з 16 по 23 січня, щоб домовитися про постійну присутність експертів з ядерної безпеки на всіх атомних електростанціях країни.
www.dw.com
14.01. Україна отримає від Ізраїлю технології "розумного" сповіщення про ракети та дрони.
Xinhua
14.01. Близько 20 секретних матеріалів було виявлено у Пенсільванському центрі та резиденції президента США Джо Байдена. Витік такої інформації може завдати "виключно серйозних збитків".
www.rbc.ua
12січняЧетвер
12.01. Європейські країни продемонстрували "похвальну реакцію", ухваливши понад 4 мільйони біженців з України, заявила в.о. директора Human Rights Watch (HRW). Організація опублікувала щорічний огляд ситуації з правами людини у всьому світі.
www.dw.com
12.01. США та Японія оголосили про активізацію співробітництва в галузі безпеки перед загальним побоюванням щодо Китаю, а Вашингтон рішуче підтримав масштабне нарощування військової могутності, про яке Токіо оголосив минулого місяця.
www.golosameriki.com
12.01. Прес-секретар ООН Стефан Дюжаррик повідомив, що за минулі дні внаслідок обстрілів у Донецькій області цивільні особи з обох боків лінії фронту загинули та отримали поранення. Близько 7,5 тисяч мирних жителів, які все ще перебувають у районі Соледара і Бахмута, через безперервні обстріли практично не можуть залишити підвали та бомбосховища.
news.un.org
11січняСереда
11.01. Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Швейцарія не дає добро на певні військові поставки для України, які потребують схвалення країни-виробника, щоб мати можливість реекспортувати.
www.rbc.ua
11.01. НАТО та ЄС прагнуть посилити співпрацю за допомогою нової спільної декларації з 14 пунктів. Але це також означає переосмислення розмов про стратегічну автономію. Нова версія є першою з подібних декларацій, у якій поіменно згадуються Росія та Китай.
www.euractiv.com
11.01. Україна не зможе стати членом Європейського Союзу доти, доки на її території знаходяться російські війська, заявив заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.
www.dw.com
10січняВівторок
10.01. Постійний представник Швеції при ЄС Ларс Даніельссон підтвердив, що саміт Україна-Євросоюз відбудеться 3 лютого у Києві.
www.rbc.ua
10.01. На конференції ООН низка країн пообіцяли підтримку Пакистану на загальну суму понад 9 мільярдів доларів на відбудову країни після руйнівних повеней. Лише Ісламський банк розвитку (ІБР) зобов'язався надати 4,2 мільярда доларів. Проте донори вимагають від Ісламабада проведення економічних реформ.
www.dw.com
10.01. Влада Саудівської Аравії скасувала обмеження на здійснення хаджу, введені через пандемію коронавірусу.
www.aa.com.tr
10.01. Фінляндія готується підписати двосторонню угоду про безпеку та оборону зі Сполученими Штатами, прокладаючи шлях до більш тісної співпраці, зміцнення безпеки у Фінляндії та у всій Європі та розширення впливу США.
www.euractiv.com
09січняПонеділок
09.01. У 2023 році Україна має сплатити понад 122 млрд гривень за зовнішнім боргом, платежі за внутрішнім боргом налічують 536 млрд гривень. Більшість із суми зовнішнього боргу припадає на погашення позик, наданих міжнародними фінансовими організаціями - майже 97,5 млрд гривень.
www.rbc.ua
09.01. На знак протесту проти результатів президентських виборів у Бразилії прихильники правого популіста Жаіра Болсонару, який програв вибори президента Бразилії Луїсу Інасіу Лулі да Сілві, увірвалися в будівлі Конгресу та Верховного суду, а також оточили президентський палац.
www.dw.com
09.01. Туреччина сповнена рішучості відправляти зерно та борошно до країн Африки через Чорноморський зерновий коридор. Глава турецької держави зазначив, що 44% українського зерна вирушають до Європи.
www.aa.com.tr