Події в Україні та світі 2023

29січняНеділя
29.01. Ексглава військового комітету Організації Північноатлантичного договору (НАТО), генерал у відставці Петр Павел здобув 58,3 відсотка голосів чеських виборців та обраний президентом Чехії. Він обіцяє продовжувати надавати Україні всебічну підтримку.
www.dw.com
29.01. В Ізраїлі ухвалили рішення посилити армію та поліцію, а також спростити отримання зброї на тлі теракту в Єрусалимі.
www.rbc.ua
29.01. Адміністрація президента США Джо Байдена уклала угоду з Нідерландами та Японією про обмеження експорту деяких передових технологій для виробництва мікросхем у Китаї.
www.epravda.com.ua
27січняП'ятниця
27.01. МВФ вивчає можливість надання Україні багаторічного пакету допомоги на суму до 16 мільярдів доларів, який допоможе покрити потреби країни і стане каталізатором для збільшення міжнародного фінансування.
www.epravda.com.ua
27.01. Учасники Контактної групи з питань оборони України проведуть наступну зустріч у форматі "Рамштайн" 14 лютого в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі. Провідними темами зустрічі можуть стати ракети й бойові літаки.
www.dw.com
27.01. Представники країн «Великої сімки» провели зустріч, під час якої обговорили стан економіки України та потреби країни у фінансуванні.
www.aa.com.tr
26січняЧетвер
26.01. У 2022 році Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував в Україні 1,7 млрд євро та мобілізував ще €200 млн через партнерські банки. Ця сума становить понад 10% від загального обсягу діяльності банку.
www.epravda.com.ua
26.01. Економіка України за підсумками 2022 року скоротилася більш ніж на 35% через повномасштабне російське вторгнення. Щомісячний дефіцит бюджету країни оцінюється у 5 млрд доларів, згідно звіту ООН "Світовий економічний стан та перспективи, 2023".
www.rbc.ua
26.01. Вищий європейський суд з прав людини постановив, що він може розглядати справи, порушені Нідерландами та Україною проти Росії щодо ймовірних порушень прав на сході України в 2014 році, включаючи збиття рейсу MH17 Malaysia Airlines.
apnews.com
25січняСереда
25.01. Через війну в Україні більш ніж у п'яти мільйонів дітей немає можливості вчитися. Експерти Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) наголошують, що війні передувала пандемія, під час якої вже почалися проблеми у сфері освіти – зокрема не всі діти мали можливість відвідувати заняття онлайн.
news.un.org
25.01. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) під гарантії Королівства Нідерландів надає 25 мільйонів євро на підтримку аграрного бізнесу в Україні та забезпечення глобальної продовольчої безпеки.
www.epravda.com.ua
25.01. Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт 8271, який передбачає посилення відповідальності військовослужбовців. Зокрема посилюється кримінальна відповідальність за невиконання наказу в умовах воєнного стану.
www.dw.com
25.01. Уряд Канади та представники понад 300 корінних народів країни домовилися про фінансову компенсацію деструктивної внутрішньої політики у розмірі 2,8 млрд канадських доларів (близько 2,1 млрд доларів США). Кошти мають бути використані на відновлення, захист, пропаганду та підтримку мов й культури корінних народів.
www.rbc.ua
23січняПонеділок
24.01. Європейський союз ухвалив рішення про надання Україні чергового пакету військової допомоги в 500 мільйонів євро.
www.rbc.ua
24.01. Швеції не варто очікувати від Анкари підтримки її заявки на вступ до НАТО після видачі владою цієї країни дозволу на проведення антитурецьких акцій та спалення Корану у Стокгольмі, заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.
www.aa.com.tr
24.01. Поновлення роботи економіки Китаю ускладнює глобальну боротьбу з інфляцією. Зміцнення китайської економіки підвищить попит на сировинні товари, але може зменшити вузькі місця в ланцюжку поставок, посилаючи неоднозначні сигнали керівникам центральних банків.
www.wsj.com
23січняПонеділок
23.01. Ефіопія отримає ще 30 тисяч тонн української пшениці. Четверте судно у рамках програми Grain from Ukraine вийшло з порту Чорноморськ.
www.rbc.ua
23.01. Німеччина не перешкоджатиме Польщі у постачанні танків Leopard 2 німецького виробництва Україні.
www.aa.com.tr
23.01. Наступні парламентські й президентські вибори в Туреччині відбудуться 14 травня, заявив президент країни Реджеп Таїп Ердоган. Він планує переобратися на ще один термін.
www.dw.com
23.01. Бразилія та Аргентина мають намір оголосити про початок підготовчої роботи над створенням спільної валюти для економічного посилення регіону.
www.epravda.com.ua