Події в Україні та світі 2023

19березняНеділя
19.03. ООН підтвердила продовження угоди, що дозволяє експорт зерна, продовольства та добрив із зазначених морських портів України.
XINHUANET.com
19.03. Міжнародний валютний фонд схвалив зміни до своїх правил кредитування, які дозволяють йому допомагати країнам, що стикаються з надзвичайно високою невизначеністю. Відповідні зміни відкривають шлях для фінансової підтримки України.
www.epravda.com.ua
19.03. У Чорногорії відбуваються вибори нового президента. Прозахідний чинний глава держави Міло Джуканович домагається переобрання на другий термін на п'ять років.
www.dw.com
19.03. Наступного тижня у Кабміні планується низка кадрових перестановок. Одна з них - звільнення міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.
www.rbc.ua
17березняП'ятниця
17.03. Євросоюз планує наступного тижня перерахувати Україні другий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро з пакета допомоги на 18 млрд євро.
www.rbc.ua
17.03. Тисячі людей у Франції протестували проти пенсійної реформи, яку уряд вирішив ухвалити без голосування в парламенті. Профспілки вже заявили, що демонстрації продовжаться.
www.dw.com
17.03. Україна планує налагодити виробництво ядерного палива, на створення лінії з його виробництва може піти три роки.
www.epravda.com.ua
17.03. Колишній президент США закликав до припинення бойових дій на території України через загрозу початку світової війни.
www.aa.com.tr
17.03. Лідери Південної Кореї та Японії привітали «новий розділ» у двосторонніх відносинах, домовившись відновити регулярні візити та послабити давню напруженість у торгівлі та інших сферах.
voanews.com
16березняЧетвер
16.03. Євросоюз може виділити 500 млн євро на виробництво боєприпасів калібру 155 мм для подальшої передачі їх Україні.
www.rbc.ua
16.03. За результатами десятого засідання "Рамштайн-10" Швеція надасть України 10 "Леопардів" та ключові компоненти ППО, заявив глава міністерства оборони США Ллойд Остін. Водночас Канада передасть Україні боєприпаси.
www.dw.com
16.03. За даними служби статистики, у лютому інфляція в Аргентині досягла рівня 102,5% - тобто за останній рік ціни в країні зросли більш ніж удвічі. Це сталося вперше з часів гіперінфляції на початку 1990-х.
www.bbc.com
16.03. Генеральний секретар ООН стурбований зростанням напруги на Корейському півострові. З 2006 року КНДР вже провела шість випробувань ядерної зброї, кожен вибух перевищував за інтенсивністю попередній.
www.aa.com.tr
15березняСереда
15.03. Саудівська Аравія у разі введення проти неї нафтових санкцій не продаватиме енергоносій країнам, які підтримають прийняття стелі цін. Про це заявив міністр енергетики Саудівської Аравії.
www.rbc.ua
15.03. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) та партнери озвучили на прес-брифінгу в Женеві гуманітарний заклик для допомоги Афганістану на 2023 рік – 4,62 мільярда доларів, а також регіональний план для підтримки біженців та сімей у сусідніх країнах – 613 мільйонів. доларів.
www.aa.com.tr
15.03. У 2022 році через офіційні та неофіційні канали до України надійшло 13 мільярдів доларів в еквіваленті. Найбільші обсяги коштів надходили з: Італії (23%); Ізраїлю (18%); США (16%); Німеччини (7%); Польщі (4%).
www.epravda.com.ua
14березняВівторок
14.03. Рада Європейського Союзу оголосила про збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру, через який фінансується військова допомога Києву, до 7,979 мільярда євро (у поточних цінах) до 2027 року, повідомляється на сайті Ради ЄС. Ця структура підтримує не лише Україну, але й партнерів в інших частинах Європи, Африки та Близького Сходу.
www.dw.com
14.03. Китай вперше за три роки пандемії коронавірусу відкриє кордони для іноземних туристів - країна дозволила видачу всіх категорій віз.
www.epravda.com.ua
14.03. Марокко подає спільну заявку на проведення Чемпіонату світу з футболу 2030 року разом з Іспанією та Португалією, тим самим замінивши Україну.
www.rbc.ua
13березняПонеділок
13.03. Президент Швейцарії Ален Берсе підтримав суперечливу заборону на передачу швейцарської зброї в Україну.
www.rbc.ua
13.03. Крах Silicon Valley Bank (SVB) викликає широке занепокоєння у стартапів та венчурних інвесторів, побоюючись, що це може поширитися на Британію, Канаду, Індію та Китай.
www.epravda.com.ua
13.03. До 29 березня Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра УПЦ МП має звільнити будівлі заповідника "Києво-Печерська Лавра". Глава РПЦ просить міжнародну спільноту завадити цьому. Зокрема, він направив лист Папі Римському Франциску, й генеральному секретарю ООН, генеральній секретарці ОБСЄ, генеральній секретарці Ради Європи та Верховному комісару ООН з прав людини.
www.dw.com
13.03. Південна Корея повинна створити ядерну зброю, щоб зміцнити свою оборону проти Північної Кореї, навіть ризикуючи міжнародними наслідками, заявив мер Сеула.
www.euractiv.com