Події в Україні та світі 2023

02квітняНеділя
02.04. Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності реформування Ради Безпеки ООН, де 1 квітня почала головувати Росія.
www.dw.com
02.04. Міжнародний олімпійський комітет розкритикував рішення України не допустити українських спортсменів до відбіркових змагань на Олімпіаду-2024, якщо їм доведеться змагатися з росіянами, заявивши що це нашкодить лише українським спортсменам.
www.rbc.ua
02.04. Північна Корея заявила, що готова застосувати ядерну зброю після проведення Сполученими Штатами й Південною Кореєю раніше цього тижня масштабних військових навчань.
www.eurointegration.com.ua
31березняП'ятниця
31.03. Світовий банк попереджає, що технологічне розмежування і торговельні обмеження, спричинені напруженістю у відносинах між США і Китаєм, завдають шкоди генерації знань та інноваціям в обох наддержавах, створюючи довгострокову загрозу для зростання в Азії.
www.epravda.com.ua
31.03. Туреччина стала останньою країною-членом Північноатлантичного альянсу (НАТО), що підтримала вступ Фінляндії до цієї оборонної спільноти.
www.dw.com
31.03. Японія обмежить експорт 23 видів обладнання для виробництва напівпровідників, погодивши свої заходи контролю за торгівлею технологіями з заходами США щодо обмеження можливостей Китаю у виробництві передових мікросхем.
www.rbc.ua
30березняЧетвер
30.03. Уряд Японії постановив виділити два пакети допомоги для відновлення і відбудови України загальною сумою 470 мільйони доларів. Допомога надається на грантовій безоплатній основі.
www.dw.com
30.03. Рада директорів МВФ 31 березня розгляне запит України на відкриття нової 4-річної програми розширеного фінансування EFF.
www.epravda.com.ua
30.03. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка запитує думку головного судового органу ООН щодо зобов'язань країн у боротьбі зі зміною клімату. Резолюція містить запит консультативного висновку Міжнародного Суду ООН про відповідальність держав за зміну клімату.
XINHUANET.com
29березняСереда
29.03. Брюссель офіційно підтвердив політичну домовленість країн-членів Євросоюзу продовжити добровільне скорочення споживання газу на 15% ще на один рік.
www.epravda.com.ua
29.03. Провідні постаті в галузі розробки технологій штучного інтелекту, включаючи Ілона Маска та співзасновника Apple Стіва Возняка, пропонують зробити паузу у розвитку технологій штучного інтелекту доти, доки не будуть розроблені та застосовані надійні протоколи безпеки.
www.bbc.com
29.03. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звернувся до Брюсселя з проханням обмежити кількість українського зерна, що надходить до Європейського Союзу, заявивши, що це дестабілізує місцеві ринки.
www.dw.com
28березняВівторок
28.03. Міністерство економічного співробітництва та розвитку ФРН створило платформу для посилення участі Німеччини у відновленні України і, перш за все, для створення мережі німецьких компаній, організацій та установ, які долучаться до відбудови.
www.dw.com
28.03. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин проінспектував виробництво ядерних матеріалів збройового типу та закликав наростити темпи для збільшення ядерного арсеналу країни.
www.rbc.ua
28.03. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху ухвалив рішення відкласти до наступної сесії парламенту друге і третє читання законопроєкту про реформу судової системи, що викликав масове невдоволення.
www.bbc.com
28.03. Згідно з дослідженням, Китай витратив 240 мільярдів доларів на допомогу 22 країнам, що розвиваються, у період з 2008 по 2021 роки, причому в останні роки ця сума різко зросла, оскільки дедалі більше намагалися виплатити кредити, витрачені на будівництво інфраструктури «Один пояс, один шлях».
www.euractiv.com
27березняПонеділок
27.03. Близько 1,5 млн українських хлопців і дівчат мають ризик розвитку депресії, тривожних станів та інших психологічних проблем.Про це заявив президент України Володимир Зеленський.
www.rbc.ua
27.03. Компанія OneWeb запустила останні 36 супутників зі свого початкового "сузір'я" з 616 супутників, що дозволить конкуренту Starlink Ілона Маска запропонувати глобальне широкосмугове покриття вже цього року.
www.epravda.com.ua
27.03. У вівторок (28 березня) Сполучені Штати відкривають другий Саміт за демократію. На відміну від держав Європейського Союзу, Байден не запрошує ні Угорщину на свій другий Саміт, ні Туреччину, ключового союзника НАТО.
www.euractiv.com