Події в Україні та світі 2023

26березняНеділя
26.03. Європейський Союз прагне уникнути економічної залежності від Китаю - аналогічній тій, яка була раніше від Росії, і збільшити торгівлю з Латинською Америкою. Про це заявив верховний представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель на саміті лідерів країн Латинської Америки, Іспанії та Португалії.
www.dw.com
26.03. Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що 2023 рік буде ще одним складним роком, коли глобальне зростання сповільниться до рівня нижче 3% через наслідки пандемії, війни в Україні та посилення монетарної політики.
www.epravda.com.ua
26.03. На тлі заяви президента РФ Володимира Путіна про можливе розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі, яка викликала різку критику з боку США, ЄС, НАТО та України – Україна вимагає проведення екстреного засідання Ради безпеки ООН.
voanews.com
24березняП'ятниця
24.03. Президент Фінляндії Саулі Нііністе підписав закон про вступ країни до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Фінляндія завершила всі внутрішні процедури, необхідні для приєднання до НАТО. Її заявку поки не схвалили Туреччина та Угорщина.
www.dw.com
24.03. Управління ООН у справах біженців (УВКБ) удостоїлося нагороди Паризького блокчейн-тижня цього року за пілотний проект із використанням технології «блокчейн» для виплати готівки мешканцям України, які постраждали внаслідок війни.
news.un.org
24.03. Очільники військово-повітряних сил Данії, Фінляндії, Швеції та Норвегії підписали угоду про використання 250 винищувачів як єдиних об'єднаних сил.
www.eurointegration.com.ua
23березняЧетвер
23.03. До Умані Черкаської області попри війну, почали прибувати хасидські паломники для святкування дня народження цадика Рабі Нахмана.
www.rbc.ua
23.03. Іспанія стала дев’ятнадцятою країною-учасницею проєкту ЄС, спрямованого на спільну закупівлю боєприпасів для України та для поповнення власних запасів.
www.dw.com
23.03. В офісі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана дали зрозуміти, що не погодяться на майбутній вступ України до ЄС без нових поступок щодо закону про освіту, який останніми роками став головною причиною проблем у двосторонніх відносинах.
www.eurointegration.com.ua
23.03. За даними Світового банку, потреби України у реконструкції та відновленні зросли до 411 мільярдів доларів лише за рік після вторгнення Росії.
www.euractiv.com
22березняСереда
22.03. Україна та Міжнародний валютний фонд досягли угоди на рівні персоналу щодо нової програми на суму 15,6 млрд дол терміном у 4 роки. Угоду ще має погодити Рада директорів МВФ.
www.epravda.com.ua
22.03. Від початку повномасштабної війни РФ члени НАТО надали Україні безпрецедентні 120 мільярдів доларів, повідомив Єнс Столтенберг. Ця сума включає військову, гуманітарну та фінансову допомогу. Найбільший донор - США.
www.dw.com
22.03. Україна відправила 30 тисяч тонн гуманітарної пшениці до Ефіопії у рамках "зернової ініціативи".
www.rbc.ua
22.03. Європейський Союз має намір домагатися того, щоб його цифрові правила стали новими міжнародними стандартами на конвенції Організації Об’єднаних Націй, яка має на меті створити глобальне бачення цифрового суспільства.
www.euractiv.com
21березняВівторок
21.03. Кабінет міністрів України затвердив постанову про продовження та необхідне фінансування ініціативи Grain from Ukraine (Зерно з України).
www.epravda.com.ua
21.03. Вселенський патріарх Варфоломій планує вивести литовську православну церкву з-під контролю Московського патріархату. Для цього він у Вільнюсі зустрівся з прем'єркою Інгрідою Шимоніте.
www.dw.com
21.03. Гуманітарні співробітники ООН в Україні б'ють на сполох з приводу тяжких наслідків ескалації бойових дій у Донецькій області для цивільного населення.
news.un.org
21.03. Лідери країн Євросоюзу обговорять питання щодо нарощування виробництва боєприпасів на саміті, який відбудеться 23-24 березня. Це необхідно для надання Україні обіцяного 1 мільйона снарядів.
www.rbc.ua
20березняПонеділок
20.03. Сербія хоче нормальних відносин з Косовом, але не підпише з ним жодної угоди, бо не визнає його незалежності, заявив президент країни Александар Вучич.
www.dw.com
20.03. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин був присутній на навчаннях, що імітували ядерну контратаку проти США і Південної Кореї.
www.eurointegration.com.ua
20.03. Туреччина може провести голосування в парламенті щодо ратифікації членства Фінляндії в НАТО. При цьому фінський президент Саулі Нііністьо вважає що це не вплине на подальший вступ до Альянсу Швеції.
www.rbc.ua
20.03. Французький уряд зіткнеться з вотумом недовіри, депутати заявили, що побоюються за свою безпеку, страйки посилилися, а поліція заборонила демонстрантам відвідувати частину центральної частини Парижа після рішення Еммануеля Макрона проштовхнути непопулярне підвищення пенсійного віку без голосування в парламенті.
www.theguardian.com