Події в Україні та світі 2023

05березняНеділя
05.03. Німецький оборонний концерн Rheinmetall веде переговори щодо будівництва танкового заводу в Україні. Він зможе випускати до 400 новітніх танків Panther на рік, заявив генеральний директор концерну.
www.dw.com
05.03. Колишній президент США Дональд Трамп запевнив, що врегулювати конфлікт між РФ та Україною у разі його переобрання на посаду глави держави "займе не більше доби". При цьому Трамп відмовився повідомити, в чому саме полягає його план і які дії він має намір зробити.
www.aa.com.tr
05.03. Представники понад ста країн завершили роботу над договором про захист біологічного розмаїття Світового океану. Обговорення документа тривало 15 років.
www.golosameriki.com
03березняП'ятниця
03.03. Генеральний прокурор США Меррік Гарланд здійснив неоголошений візит до Львова на запрошення українського генерального прокурора.
www.rbc.ua
03.03. Внаслідок бойових дій понад 5 мільйонів гектарів, або 50 тис км2, сільськогосподарських земель України наразі непридатні до використання через мінування, забруднення вибухонебезпечними залишками чи бойові дії, що тривають.
www.epravda.com.ua
03.03. Щонайменше 2940 людей було вбито у М'янмі з моменту військового перевороту, скоєного в лютому 2021 року, заявила прес-секретар Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) Равіна Шамдасані.
www.aa.com.tr
03.03. Дев'яносто два відсотки українців виступають за членство в ЄС до 2030 року, показує останнє опитування Київського міжнародного інституту соціології для Національного демократичного інституту (NDI).
www.euractiv.com
02березняЧетвер
02.03. Міністри закордонних справ G20 на саміті погодили підсумкове комюніке без позиції щодо України. Цьому завадили претензії з боку Росії та Китаю.
www.rbc.ua
02.03. Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виявили на підземному ядерному підприємстві Фордо в Ірані частинки урану, збагаченого до 83,7%, тобто практично до рівня зброї.
www.bbc.com
02.03. Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про неефективність Ради Безпеки ООН, а також закликав владу Франції визнати відповідальність за криваві колоніальні злочини та акти геноциду.
www.aa.com.tr
01березняСереда
01.03. Офіс Організації економічного співробітництва та розвитку розпочне свою роботу в Києві з 1 березня. Польща, Румунія, Латвія, Литва, Естонія надали фінансову підтримку для створення цього офісу.
www.epravda.com.ua
01.03. Правитель Білорусі Олександр Лукашенко прибув у Пекін з державним візитом, який проходитиме на запрошення лідера Китаю Сі Цзіньпіна до 2 березня.
www.dw.com
01.03. Європейський Союз переніс дату запровадження системи ETIAS, що передбачає попередню реєстрацію онлайн для туристів-відвідувачів країн ЄС, на наступний рік.
www.rbc.ua
01.03. Білий дім дав державним структурам США 30 днів на повне видалення програми TikTok з усіх комп'ютерів та телефонів, якими користуються держчиновники. Конгрес США готується розглянути законопроект щодо повної заборони додатку в країні.
www.bbc.com
28лютогоВівторок
28.02. Війна в Україні стане однією з головних тем на зустрічі міністрів закордонних справ країн G20, яка відбудеться 1-2 березня у Нью-Делі.
www.rbc.ua
28.02. Туреччина відновить переговори зі Швецією та Фінляндією про вступ до НАТО, нова зустріч відбудеться 9 березня у Брюсселі.
www.dw.com
28.02. Україна отримала перший транш у розмірі 1,25 мільярда доларів гранту від Сполучених Штатів.
www.epravda.com.ua
28.02. Великобританія та Європейський Союз уклали нову торгову угоду для Північної Ірландії після Brexit. Угода отримала назву "Віндзорські рамки".
XINHUANET.com
27лютогоПонеділок
27.02. Міністри оборони Ірану та Іраку провели переговори у Тегерані та обговорили питання співпраці, зокрема у сфері забезпечення безпеки кордонів.
www.aa.com.tr
27.02. Лідери Сербії та Косова проведуть переговори щодо пропозицій Європейського Союзу, спрямованих на те, щоб покласти край тривалій політичній кризі і вивести обидві країни на шлях до поліпшення відносин.
www.eurointegration.com.ua
27.02. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин зібрав екстрену нараду з представниками партії, щоб обговорити покращення дефіциту продовольства та проблеми сільськогосподарського сектору економіки.
www.rbc.ua
27.02. Вашингтон веде переговори з Берліном і Варшавою про проведення спільних військових навчань у Польщі у відповідь на загрозу східному кордону НАТО з боку Росії.
www.dw.com