Події в Україні та світі 2023

12лютогоНеділя
12.02. Кількість загиблих внаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії перевищила 28 тисяч.
www.dw.com
12.02. Близько 963 тис. осіб у всій Франції взяли участь в акції протесту проти запропонованої пенсійної реформи.
XINHUANET.com
12.02. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг завершить свій термін повноважень, як і планувалося, у жовтні. Загалом Столтенберг провів на посаді генерального секретаря альянсу майже дев'ять років.
voanews.com
12.02. В Україні створять центр гуманітарного розмінування, який виконуватиме функції аналітичного центру.
www.pravda.com.ua
10лютогоП'ятниця
10.02. Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) повідомила про те, що, згідно з новими звітами, сукупна площа морського льоду в Арктиці та Антарктиці у січні була найнижчою за всю історію спостережень.
news.un.org
10.02. Світовий банк оголосив про надання допомоги в сумі 1,78 мільярда доларів Туреччині для відновлення після руйнівних землетрусів, що забрали життя тисячі людей та нанесли країні значних збитків.
www.epravda.com.ua
10.02. Глобальний попит на електроенергію в 2023-2025 роках збільшуватиметься в середньому на 3% на рік, більша частина зростання припадатиме на Азію. Про це йдеться у звіті Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).
XINHUANET.com
10.02. В Італії підтвердили передачу Україні систем протиповітряної оборони SAMP-T разом із Францією.
www.rbc.ua
09лютогоЧетвер
09.02. Президент України Володимир Зеленський виступив перед депутатами Європарламенту у Брюсселі. Президент також візьме участь у саміті глав держав та урядів країн Євросоюзу.
www.dw.com
09.02. Австрія заблокує спільну підсумкову декларацію Європейської ради на саміті, якщо ЄС не займе жорсткішу позицію щодо міграції, заявив канцлер Карл Нехаммер Die Welt.
www.euractiv.com
09.02. Будапешт не ратифікує вступ України до ЄС доти, доки Київ не покращить становище угорської меншини на Закарпатті. Про це заявив Гергель Гуляш, керівник апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана.
www.rbc.ua
09.02. США заявили, що китайські аеростати спостереження протягом останніх кількох років помічалися принаймні на п'яти континентах. Представники США проінформували 150 іноземних дипломатів про аеростати спостереження.
www.golosameriki.com
08лютогоСереда
08.02. Федеральна рада безпеки Німеччини (Bundessicherheitsrat) схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів країни, що значно більше, ніж передбачалось раніше, повідомляє німецький тижневик Der Spiegel.
www.dw.com
08.02. Після руйнівного подвійного землетрусу в Туреччині та Сирії кількість загиблих, за останніми даними, перевищила 9000. За даними турецького агентства з надзвичайних ситуацій країни, кількість жертв у Туреччині зросла до 6 957. У Сирії державні ЗМІ повідомляють, що загинули близько 2500 людей.
www.bbc.com
08.02. Станом на 1 лютого 2023 року міжнародні резерви України сягнули 29,9 мільярдів доларів США.
www.rbc.ua
08.02. Вісім урядів ЄС зажадали радикальної реформи та посилення обмежень на «незаконну міграцію» напередодні саміту в Брюсселі, який буде переважно присвячений міграції. Вимоги містяться у листі главам Європейської комісії та Європейської ради Урсулі фон дер Ляйєн та Шарлю Мішелю від урядів Данії, Литви, Латвії, Естонії, Словаччини, Греції, Мальти та Австрії.
www.euractiv.com
07лютогоВівторок
07.02. Через війну майже вісім мільйонів українців утекли в сусідні країни, ще 5,3 мільйона стали внутрішньо переміщеними особами, порахували в ООН. Крім того, 17,6 мільйона осіб, або майже 40 відсотків населення України, потребували гуманітарної допомоги.
www.dw.com
07.02. Великі національні збори Туреччини (парламент) призупиняють роботу на тиждень у зв'язку з руйнівним землетрусом на південному сході країни.
www.aa.com.tr
07.02. Україна планує порушити три пріоритетні теми на Мюнхенській безпековій конференції. Одна з них - постачання винищувачів для ЗСУ. Мюнхенська безпекова конференція пройде з 17 по 19 лютого.
www.rbc.ua
06лютогоПонеділок
06.02. Польща в березні розпочне спорудження електронного паркану на кордоні з Калінінградською областю. Об'єкт обладнають камерами й датчиками.
www.dw.com
06.02. Потужний землетрус магнітудою 7,8 стався на південному сході Туреччини неподалік кордону із Сирією. За останніми даними, понад 500 людей загинули.
www.bbc.com
06.02. Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроекти про затвердження указів президента продовження строку дії воєнного стану та про продовження строку проведення загальної мобілізації. Згідно з проектами, воєнний стан та мобілізацію продовжать ще на 90 діб після 19 лютого.
www.rbc.ua