Події в Україні та світі 2023

22січняНеділя
22.01. МЗС Туреччини звинуватило Швецію у порушенні зобов'язань, взятих перед Анкарою щодо процесу членства в НАТО, які увійшли до тексту меморандуму, підписаного на останньому саміті Північноатлантичного альянсу в Мадриді.
www.rbc.ua
22.01. У Мадриді відбулася велика акція протесту проти політики уряду, в якій брали участь понад 30 тисяч людей. Вони вимагали відставки прем'єра Санчеса та розпуску його уряду меншості. Протестувальники звинуватили Санчеса у створенні альянсів із сепаратистами у Каталонії та інших регіонах.
www.dw.com
22.01. Високопосадовці США радять Україні утриматися від початку великого наступу на російські війська доти, доки не будуть отримані останні поставки американської зброї і не буде проведена підготовка, заявив високопоставлений представник адміністрації Байдена.
www.reuters.com
20січняП'ятниця
20.01. Голова ООН Антоніу Гутерріш заявив, що світові загрожує «Найбільший розлом» між Сходом і Заходом – поділ між двома найбільшими економіками світу США та Китаю. В результаті цього «тектонічного зсуву», як вважає Гутерріш, у світі можуть з'явитися два склепіння правил у галузі торгівлі, дві домінуючі валюти, два інтернети та дві конфліктуючі стратегії у питанні штучного інтелекту.
news.un.org
20.01. Офіси генеральних інспекторів Пентагону США, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку оприлюднили Спільний стратегічний план нагляду на 2023 фінансовий рік щодо допомоги, яка надається Україні.
www.epravda.com.ua
20.01. Міноборони Фінляндії оголосило про надання 12-го пакету військової допомоги для України на суму 400 млн євро.
www.rbc.ua
19січняЧетвер
19.01. Уряд Естонії схвалив надання Україні військової допомоги на загальну суму 113 млн. євро. Цей пакет стане найбільшим, що Таллінн надасть Києву з початку війни. Тим самим військова допомога Естонії Україні зросте до 370 млн євро, що становитиме трохи більше одного відсотка від ВВП балтійської держави.
www.dw.com
19.01. Європейський парламент проголосував за те, щоб закликати Брюссель внести іранську Революційну гвардію, також відому як Сепах або Пасдаран, до списку терористичних угруповань на тлі зростання тиску на західні держави з метою зробити це.
www.euractiv.com
19.01. Держсекретар США Ентоні Блінкен за підсумками переговорів із главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу у Вашингтоні виступив за координацію дій із Туреччиною щодо ситуації в Україні, Сирії та інших напрямках.
www.aa.com.tr
18січняСереда
18.01. Внаслідок падіння вертольота у місті Бровари Київської області загинули 15 осіб, у тому числі троє дітей, а також шість членів оперативної групи міністерства внутрішніх справ України та три члени екіпажу Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), які перебували на борту судна. Серед жертв – голова МВС України Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін, державний секретар Юрій Лубкович.
www.dw.com
18.01. Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у відкритті пленарної сесії у конгрес-центрі Всесвітнього економічного форуму (WEF), що стартував у швейцарському Давосі, та презентувала аудиторії українську формулу миру. Вперше в історії форуму на ньому виступила дружина лідера держави.
www.president.gov.ua
18.01. У Перу продовжуються антиурядові протести з вимогою відставки президента Діни Болуарте та проведення дострокових виборів.
www.aa.com.tr
17січняВівторок
17.01. Майже дві третини головних економістів, опитаних Всесвітнім економічним форумом (WEF), прогнозують глобальну рецесію у 2023 році, при цьому більшість з них очікують високої інфляції у 2023 році, яка варіюватиметься від 5% у Китаї до 57% у Європі.
www.trtworld.com
17.01. У Євросоюзі набули чинності дві директиви - про заходи щодо забезпечення високого загального рівня кібербезпеки в рамках ЄС (NIS 2) та стійкості критично важливих об'єктів (CER).
www.dw.com
17.01. Населення Китаю почало скорочуватися в 2022 році вперше за шість десятиліть, що стало останньою віхою в загостренні демографічної кризи для другої за величиною економіки світу.
www.bloomberg.com
17.01. Кількість безробітних у 2023 році, за прогнозами Міжнародної організації праці (МОП), збільшиться на 3 млн., до 208 млн. осіб.
www.aa.com.tr
16січняПонеділок
16.01. Вперше за чверть століття у світі спостерігається одночасне зростання крайньої бідності та крайнього багатства – доповідь об'єднання благодійних організацій Oxfam. Майже дві третини приросту світового багатства з 2020 року дісталися 1 відсотку найбагатших людей. Це майже вдвічі більше, ніж у 99 відсотків населення, що залишилися.
www.dw.com
16.01. Босфорська протока тимчасово заблокована через суховантаж, який прямував з України до Стамбула і сів на мілину.
www.epravda.com.ua
16.01. Україна та Євросоюз підписали меморандум про виділення 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році. Перший транш очікується цього тижня.
www.rbc.ua