Події в Україні та світі 2023

24грудняНеділя
24.12. Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що за потреби Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян.
www.dw.com
24.12. Китайський уряд виділив 1 трлн юанів (140 млрд дол.) для боротьби з економічними наслідками Covid 19, слабким споживчим попитом, відтоком іноземних інвестицій, зниженням експорту та поглибленням кризи на ринку нерухомості.
www.epravda.com.ua
24.12. Рада Безпеки ООН схвалила запропоновану Об'єднаними Арабськими Еміратами резолюцію щодо ситуації в Газі. Документ засновує посаду Старшого гуманітарного координатора по відновленню, на який у тому числі будуть покладені функції з перевірки всіх гуманітарних вантажів, що направляються до анклаву.
news.un.org
22грудняП'ятниця
22.12. Україна та група її західних кредиторів підписали угоду про продовження до березня 2027 року призупинення виплат за боргом, вперше узгодженим у вересні 2022 року, повідомило міністерство фінансів України.
voanews.com
22.12. Молдова завершить процес виходу зі Співдружності Незалежних Держав (СНД) до кінця 2024 року, послідовно денонсувавши всі угоди, укладені в межах організації.
www.dw.com
22.12. Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.
www.rbc.ua
22.12. Китай, найбільший у світі переробник рідкісноземельних елементів, необхідних для виробництва акумуляторних батарей і напівпровідникових інтегральних мікросхем, заборонив експорт технологій їх обробки та розділення.
www.epravda.com.ua
21грудняЧетвер
21.12. Європейський Союз виплатив Україні останні 1,5 мільярда євро з 18-мільярдного пакета макрофінансової допомоги на 2023 рік.
www.epravda.com.ua
21.12. Ядерні регулятори України та Сполучених Штатів Америки (США) підписали Меморандум про співробітництво у галузі ядерної та радіаційної безпеки.
www.rbc.ua
21.12. Верховна Рада України ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу при лікуванні важких захворювань та посттравматичних стресових розладів (ПТСР), отриманих внаслідок війни.
www.dw.com
21.12. За оцінками Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), обсяг викопного палива, яке буде вироблено у 2030 році, значно перевищить рівень, необхідний для боротьби з глобальним потеплінням.
voanews.com
20грудняСереда
20.12. Україна отримала 150 мільйонів євро безповоротної фінансової допомоги від Євросоюзу за програмою "Підтримка швидкого відновлення України (Контракт з розбудови держави та посилення стійкості)".
www.epravda.com.ua
20.12. Верховний суд Колорадо у США виключив колишнього президента Дональда Трампа із виборчих бюлетенів штату на 2024 рік через його участь у повстанні 6 січня 2021 року, коли його прихильники захопили Капітолій.
www.aa.com.tr
20.12. Раду Україна-НАТО вперше з її заснування проведуть на рівні начальників збройних сил. Це відбудеться у січні 2024 року у рамках засідання військового комітету Альянсу.
www.rbc.ua
19грудняВівторок
19.12. Папа Римський Франциск схвалив постанову Ватикану про те, що римо-католицькі священики умовно можуть благословляти одностатеві пари, якщо це не є частиною регулярних церковних ритуалів або літургій.
www.rbc.ua
19.12. Лідери Європейського Союзу проведуть надзвичайний саміт 1 лютого 2024 року, щоб погодити зміни до багаторічного бюджету ЄС, включаючи фінансову допомогу Україні.
www.dw.com
19.12. Керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили рішення про збільшення капіталу банку на 4 мільярди євро, довівши його до 34 мільярдів євро.
www.epravda.com.ua
19.12. Північна Корея провела випробування міжконтинентальної балістичної ракети Хвасон-18, здатної вразити територію США.
voanews.com
18грудняПонеділок
18.12. Україна та Єврокомісія найближчим часом оцінять прогрес Києва у приведенні українського законодавства у відповідність до законодавства ЄС, а навесні очікується розробка рамок для переговорів про вступ до ЄС, заявив президент України Володимир Зеленський.
voanews.com
18.12. Союзники України мають якнайшвидше надати країні десятки мільярдів доларів. Затримки з наданням додаткового фінансування поставлять під загрозу відновлення економіки Києва. Про це заявила глава МВФ Крісталіна Георгієва.
www.rbc.ua
18.12. Сербська прогресивна партія (SNS) президента Александара Вучича здобуває перемогу на дострокових виборах до парламенту.
www.eurointegration.com.ua