Події в Україні та світі 2023

01грудняП'ятниця
01.12. Україна отримає від Світового банку 1,2 млрд дол під гарантії уряду Японії: кошти підуть на фінансування соціальної допомоги малозабезпеченим та вразливим верствам населення.
www.epravda.com.ua
01.12. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що Євросоюзу варто спершу 5-10 років попрацювати з Україною в рамках угоди про стратегічне партнерство, а вже потім може йтися про переговори щодо членства.
www.dw.com
01.12. У Дубаї, ОАЕ, відкрилася конференція ООН з клімату КС-28. Делегати вже домовилися про початок роботи Фонду втрат та збитків, що допоможе компенсувати вразливим країнам втрати, пов'язані зі зміною клімату.
news.un.org
30листопадаЧетвер
30.11. Євросоюз має брати до уваги військові потреби України під час планування стратегії оборонної промисловості Європи. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.
www.golosameriki.com
30.11. Спілка автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) почне блокувати рух українських вантажівок через контрольно-пропускний пункт (КПП) на кордоні з Україною з 1 грудня. Польські далекобійники вже блокують для українських вантажівок чотири пункти пропуску.
www.dw.com
30.11. Google оголосив про запуск програми підвищення кваліфікації з кібербезпеки на суму 10 мільйонів доларів для студентів в Європі, зокрема в Україні.
www.epravda.com.ua
29листопадаСереда
29.11. Суд Європейського Союзу ухвалив, що державні органи країн-членів ЄС мають право дозволяти або забороняти своїм держслужбовцям носити атрибути, пов'язані з їхніми релігійними переконаннями, включаючи паранджу та хіджаб.
www.bbc.com
29.11. Президент Європейської народної партії Манфред Вебер попередив, що ЄС має впоратися з міграцією, якщо хоче уникнути сплеску ультраправих на всьому континенті.
www.politico.eu
29.11. Згідно з останнім економічним прогнозом ОЕСР, зростання світового ВВП становитиме 2,9% у 2023 році, за яким буде невелике уповільнення до 2,7% у 2024 році та невелике покращення до 3,0% у 2025 році.
www.oecd.org
28листопадаВівторок
28.11. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Секретаріат Енергетичного Співтовариства підписали угоду про грантовий внесок США до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 25 мільйонів доларів США (23 мільйони євро).
www.epravda.com.ua
28.11. Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда та президент В’єтнаму Во Ван Тхуонг домовилися поглибити співпрацю між двома країнами у сфері морської безпеки в умовах зростання військової активності Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.
www.rbc.ua
28.11. Партнерство між Європарламентом і Верховною Радою буде посилено створенням постійного представництва (офісу) в Києві.
www.dw.com
27листопадаПонеділок
27.11. Швеція, Швейцарія і Фінляндія оголосили про виділення грошей для допомоги з забезпеченням продовольчої безпеки. Зокрема, йдеться про фінансуванняя ініціативи "Зерно з України".
www.dw.com
27.11. США, Велика Британія та низка інших країн представили першу міжнародну угоду щодо захисту штучного інтелекту від шахраїв та закликали компанії створювати розумні машини безпечні за своєю суттю. Угоду погодили 18 країн.
www.epravda.com.ua
27.11. Південна Корея, Сполучені Штати та Японія спільно провели військово-морські навчання у водах на південь від Корейського півострова, щоб зміцнити свою оборонну позицію проти нових ядерних і ракетних загроз Північної Кореї.
www.rbc.ua
26листопадаНеділя
26.11. За даними Євростату в 27 державах-членах ЄС, а також у Швейцарії, Ліхтенштейні й Норвегії перебувають 650 тисяч українських біженців чоловічої статі, які за віком підпадають під призов.
www.bbc.com
26.11. За перший рік ініціативи Grain from Ukraine ("Зерно з України") на постачання українського зерна країнам, які найбільше цього потребують, було закумульовано 180 мільйонів доларів.
www.dw.com
26.11. ЮНІСЕФ наступного року Україні виділить 450 млн доларів, які спрямують на підтримку прифронтових регіонів країни.
www.rbc.ua
26.11. Офіційна Рига закликала Варшаву вирішити ситуацію з блокадами на польсько-українському кордоні та пропонує своє сприяння у цьому питанні.
www.eurointegration.com.ua