Події в Україні та світі 2023

17листопадаП'ятниця
17.11. Комісія турецького парламенту із закордонних справ відклала розгляд заявки Швеції на вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО) на невизначений термін.
www.dw.com
17.11. Законодавці Європейського Союзу досягли згоди щодо нової директиви щодо екологічних злочинів («екоциду»), яка передбачатиме тюремне ув’язнення до 10 років для найбільших забруднювачів, а компанії будуть оштрафовані на суму до 5% їхнього обороту.
www.euractiv.com
17.11. Бюро перепису населення США представило демографічні прогнози: без істотної імміграції до кінця 21-го століття населення США скоротиться, кількість літніх людей перевищить кількість дітей, а білі неіспаномовні жителі складуть менше половини населення.
www.golosameriki.com
17.11. Йорданія оголосила, що не підписуватиме угоду з Ізраїлем про обмін сонячної енергії на опріснену воду через війну в Газі.
www.trtworld.com
16листопадаЧетвер
16.11. Верховна Рада ратифікувала Угоду про участь України в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу. Україна може співпрацювати з ЄС у сфері цивільного захисту та управління ризиками стихійних лих. Це повинно пришвидшити реагування під час надзвичайних ситуацій.
www.dw.com
16.11. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Ізраїль є «терористичною державою», яка здійснює військові злочини та порушує міжнародне право в секторі Газа, різко критикуючи ізраїльських лідерів та їхніх прихильників на Заході.
www.euractiv.com
16.11. Єврокомісія опублікувала осінню доповідь про економічні перспективи на 2023 рік, знизивши прогноз економічного зростання в Європейському союзі та єврозоні на поточний та наступний роки.
XINHUANET.com
16.11. Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із новопризначеним главою МЗС Великобританії Девідом Кемероном, який перебуває в Україні з візитом.
www.aa.com.tr
15листопадаСереда
15.11. Нижня палата Конгресу США ухвалила законопроєкт про тимчасове фінансування американського уряду. З ухваленням цього рішення значно зменшується загроза зупинення роботи уряду (шатдауну) з 18 листопада через брак коштів. Документ знову не передбачає допомоги Україні.
www.dw.com
15.11. В Україні кількість жертв мін та інших вибухонебезпечних пристроїв серед мирного населення зросла у 2022 році порівняно з показниками 2021 року вдесятеро, - згідно з доповіддю неурядових організацій за підтримки ООН.
news.un.org
15.11. Лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше за шість років прибув у США.
www.rbc.ua
15.11. У НАТО затвердили контракт на заміну флоту своїх літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS), оскільки наявний парк повітряних суден Альянсу наближається до завершення свого терміну експлуатації.
www.eurointegration.com.ua
14листопадаВівторок
14.11. Верховна Рада ухвалила закон про зміни в системі освіти України, що стосуються правил Національного мультипредметного тесту (НМТ) та Державної підсумкової атестації (ДПА). При цьому скасування заочної форми навчання поки що не буде.
www.rbc.ua
14.11. Представники польських автоперевізників заявили, що не змогли дійти згоди під час перемовин з представниками української влади щодо розблокування пунктів пропуску на кордоні з Україною.
www.dw.com
14.11. Міністри оборони ЄС схвалили перегляд пріоритетів розвитку оборонного потенціалу (CDP), щоб відобразити потребу в більшій кількості традиційного оборонного обладнання та тактики боротьби з безпілотниками в лавах своїх збройних сил.
www.euractiv.com
13листопадаПонеділок
13.11. Угорський уряд під час тринадцятих щорічних консультацій з населенням планує провести опитування щодо підтримки членства України в ЄС.
www.rbc.ua
13.11. Президент Франції Емманюель Макрон збирає на зустріч лідерів усіх релігійних громад у спробі зберегти єдність суспільства на тлі ескалації на Близькому Сході.
www.eurointegration.com.ua
13.11. Японія, Сполучені Штати та Південна Корея підтвердили, що їхня система обміну інформацією про північнокорейські балістичні ракети в режимі реального часу перебуває «на завершальній стадії» напередодні запуску до кінця року.
english.kyodonews.net
13.11. Фінляндія першою в світі купує в Ізраїлю новітню систему зенітного ракетного комплексу (ЗРК) "Праща Давида" (David's Sling) - за 317 мільйонів євро.
www.dw.com
10листопадаП'ятниця
10.11. Будапешт займає чітку негативну позицію щодо переговорів Брюсселя і Києва про вступ України до Євросоюзу, заявив Віктор Орбан.
www.dw.com
10.11. Питання постачання боєприпасів Україні обговорюватиметься на засіданні міністрів оборони країн-членів ЄС 13 листопада в Брюсселі.
www.eurointegration.com.ua
10.11. Учасники переговорів з країн ЄС і Європейського парламенту погодили новий знаковий закон про відновлення принаймні 20% сухопутних і морських територій Європи до 2030 року та всіх екосистем, які потребують відновлення, до 2050 року.
www.euractiv.com
10.11. Франція пообіцяла виділити 100 млн. євро на гуманітарну допомогу цивільному населенню Гази.
XINHUANET.com