Події в Україні та світі 2023

09листопадаЧетвер
09.11. Німецький оборонний концерн Rheinmetall передасть Україні боєприпаси. Постачання Україні з Німеччини 100 тисяч боєприпасів до мінометів 120-мм калібру розпочнеться найближчим часом і триватиме протягом двох років.
www.dw.com
09.11. У Білому домі заявили, що Ізраїль погодився запроваджувати чотиригодинні щоденні гуманітарні паузи під час військових операцій у північній частині Гази.
www.eurointegration.com.ua
09.11. Литва виділить Україні 2 мільйони євро на вирішення соціальних наслідків війни: по 1 мільйону євро до фонду Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), та до Українського фонду солідарності Банку розвитку Ради Європи, який підтримує соціальні проєкти.
finmin.lrv.lt
08листопадаСереда
08.11. Європейська комісія опублікувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на шляху до приєднання до ЄС. У ньому ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу.
www.rbc.ua
08.11. Уряд Словаччини не затвердив чотирнадцятий пакет військової допомоги Україні на суму 40,3 млн євро, запропонований його попередниками.
www.epravda.com.ua
08.11. Верховна Рада затвердила укази президента Володимира Зеленського про продовження воєнного стану та мобілізації на 90 днів - до 13 лютого 2024 року включно.
www.dw.com
08.11. "Велика сімка" (G7) закликала встановити "гуманітарну паузу" в ізраїльсько-палестинському конфлікті з метою доставки гумдопомоги в блокований сектор Газа.
www.aa.com.tr
07листопадаВівторок
07.11. Європарламент і країни-члени ЄС погодили основні положення законопроєкту про політичну рекламу, який, як передбачається, має набути чинності з 2025 року. Суб'єктам поза ЄС буде заборонено фінансувати політичну рекламу в Європі за три місяці до виборів чи референдуму. Великі інтернет-платформи зобов'яжуть у ЄС маркувати політичну рекламу.
www.dw.com
07.11. Президент України прокоментував повідомлення про ймовірне проведення виборів глави держави у березні 2024 року і зробив висновок, що за нинішніх обставин в Україні не час проводити президентські вибори.
www.aa.com.tr
07.11. Держави-члени НАТО - учасниці Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ, як відповідь на вихід Росії з цього договору.
www.nato.int
07.11. Приховані витрати у сфері сільського господарства та продовольчих систем можуть становити до 10 трильйонів доларів на рік – це майже 10 відсотків світового ВВП, йдеться у доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).
news.un.org
06листопадаПонеділок
06.11. Місія МВФ починає обговорення заходів з представниками влади України щодо другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF).
www.epravda.com.ua
06.11. Французька компанія Cybergun підписала контракт на суму 36 мільйонів євро (38,7 мільйона доларів) на постачання Україні різної зброї, включаючи ручні гранати та штурмові гвинтівки.
voanews.com
06.11. Європейська комісія засудила стрибок антисемітизму в ЄС після початку конфлікту на Близькому Сході, заявивши, що «європейські євреї сьогодні знову живуть у страху».
www.euractiv.com
06.11. Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної ради проекти законів про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації з 16 листопада 2023 року ще на 90 днів.
www.rbc.ua
05листопадаНеділя
05.11. ЄС виділить 50 мільярдів євро для відбудови України протягом наступних 4 років.
voanews.com
05.11. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що більше не говоритиме з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху через ізраїльські атаки у Секторі Гази. Туреччина також відкликає посла з Ізраїлю.
www.dw.com
05.11. Рада міністрів ОБСЄ збереться у Північній Македонії наприкінці 2023 року. Однією із тем буде обговорення війни в Україні.
www.rbc.ua
05.11. Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні схвалив проєкт державного бюджету на 2024 рік до другого читанні.
www.epravda.com.ua
03листопадаП'ятниця
03.11. До середини 2024 року Нідерланди доставлять ЗСУ артилерійські снаряди та боєприпаси для танків на пів мільярда євро, - анонсувала Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.
www.dw.com
03.11. Сполучені Штати Америки виділили новий пакет військової допомоги для України. Його загальна вартість становить 425 млн доларів.
www.rbc.ua
03.11. Організація Тюркських Держав (ОТД) закликає до термінового припинення вогню в секторі Газа з метою забезпечення захисту цивільного населення, йдеться в Астанинській декларації, прийнятій на 10-му Саміті лідерів ОТД.
www.aa.com.tr
03.11. Міністерство промисловості та інформаційних технологій Китаю розробило план, згідно з яким Китай розраховує до 2025 року виготовити своїх перших гуманоїдних роботів.
www.epravda.com.ua