Події в Україні та світі 2023

17грудняНеділя
17.12. Туреччина, Румунія та Болгарія планують підписати у січні угоду про спільне вирішення проблеми плаваючих мін у Чорному морі.
voanews.com
17.12. Закінчився найбільший судовий процес за всю історію Ватикану. Вперше за весь час існування католицької церкви суд засудив кардинала до тюремного ув'язнення за участь в злочинній змові, шахрайство, зловживання, надання неправдивої інформації, корупцію, відмивання коштів, оприлюднення секретних документів.
www.dw.com
17.12. Парламент Республіки Молдова схвалив проєкт постанови про затвердження Стратегії національної безпеки. Це перший подібний документ із 2011 року.
www.rbc.ua
15грудняП'ятниця
15.12. Лідери країн Євросоюзу схвалили рекомендацію Європейської Комісії щодо початку переговорів про вступ України в ЄС. Європейський Союз розпочне з Україною офіційні переговори про її членство в ЄС у понеділок, 18 грудня.
www.dw.com
15.12. Угорщина заблокувала на саміті Євросоюзу рішення про надання Україні економічної допомоги у розмірі 50 млрд євро.
www.bbc.com
15.12. Світовий банк виділяє Україні додаткові 1,34 мільярда доларів. Ці кошти зокрема направлять на соцвиплати. Основна частина цього пакету фінансування – 1,086 млрд – це кошти Уряду Японії.
www.epravda.com.ua
14грудняЧетвер
14.12. Лідери країн Європейського Союзу (ЄС) зібралися у Брюсселі, щоб обговорити Україну, ізраїльсько-палестинський конфлікт, а також питання розширення та бюджету. У рамках першої сесії саміту планується обговорити питання продовження підтримки України та започаткування переговорів щодо її членства в ЄС.
www.aa.com.tr
14.12. Україна отримала транш за програмою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) обсягом майже 900 мільйонів доларів. Загалом у 2023 році Україна отримала від МВФ майже 4,5 млрд доларів.
www.dw.com
14.12. Велика Британія підписала з Японією та Італією міжнародну угоду про майбутню програму бойової авіації, метою якої є розробка інноваційного винищувача-невидимки з надзвуковими можливостями, оснащеного найсучаснішими технологіями.
www.eurointegration.com.ua
13грудняСереда
13.12. Мораторій на виплату Україною зовнішнього боргу діятиме до 2027 року, реструктуризацію буде проведено до середини 2024 року.
www.epravda.com.ua
13.12. Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка потребує "негайного гуманітарного припинення вогню" в секторі Газа.
XINHUANET.com
13.12. З 13 по 15 грудня у Женеві проходитиме найбільший міжнародний захід, присвячений питанню біженців – Глобальний форум, який збирається кожні чотири роки. Делегати обговорять шляхи подолання кризи, пов'язаної з біженцями, кількість яких у всьому світі досягла 36,4 млн.
news.un.org
13.12. Державний департамент США попередив, якщо Конгрес не вживе заходів щодо виділення додаткової допомоги Україні, це буде один із останніх пакетів допомоги в сфері безпеки, які можуть надати США.
www.dw.com
11грудняПонеділок
11.12. Верховна Рада України ухвалила три закони, необхідні для початку переговорів щодо вступу до Європейського Союзу. Одним із них став закон про права національних меншин, якого вимагала Угорщина, яка виступає проти заявки України.
voanews.com
11.12. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті на рівні CC.
www.epravda.com.ua
11.12. Володимир Зеленський 11 грудня вирушить до США, де в нього запланована зустріч з президентом США Джо Байденом.
www.dw.com
11.12. Організація об'єднаних націй звернулася із закликом виділити 46 млрд доларів на 2024 рік для допомоги мільйонам людей, які постраждали від гуманітарних криз по всьому світу, зокрема на палестинських територіях, у Судані та Україні.
www.rbc.ua
10грудняНеділя
10.12. США наклали вето на проект резолюції Ради Безпеки ООН (РБ ООН) із вимогою термінового гуманітарного припинення вогню у блокованому секторі Газа. За резолюцію проголосували 13 із 15 членів Радбезу, тоді як Великобританія утрималася.
www.aa.com.tr
10.12. Адміністрація Джо Байдена використала надзвичайні повноваження, щоб дозволити продаж Ізраїлю близько 14 тисяч 120-міліметрових танкових снарядів без розгляду Конгресом.
voanews.com
10.12. Представники Європарламенту, Єврокомісії та держав ЄС після триденних переговорів досягли політичної угоди щодо регулювання штучного інтелекту. У Європі має бути ухвалений перший у світі закон про ШІ.
www.dw.com