Події в Україні та світі 2023

18жовтняСереда
18.10. США передали Києву тактичні ракети ATACMS із дальністю польоту 165 км.
www.aa.com.tr
18.10. Канада 2024 року направить в Україну бізнес-місію для відновлення української економіки.
XINHUANET.com
18.10. Вірменія готова до кінця 2023 року підписати з Азербайджаном договір про мир та нормалізацію відносин, заявив вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян.
www.dw.com
18.10. Європейська комісія має намір відкласти презентацію своєї Стратегії європейської оборонної промисловості (EDIS) на початок 2024 року через бюджетні та регуляторні питання.
www.euractiv.com
17жовтняВівторок
17.10. Європарламент під час голосування підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні. Йдеться про новий інструмент Ukraine Facility, на який закладають 50 млрд євро на 2024-2027 роки у вигляді грантів та позик на підтримку відновлення, відбудови та модернізації України.
www.eurointegration.com.ua
17.10. Північноатлантичний альянс (НАТО) розпочав щорічні навчання з оборони європейської території Альянсу із застосуванням ядерної зброї. Маневри "Стійкий полудень" цього року проводитимуть в Італії, Хорватії та Середземному морі.
www.dw.com
17.10. У Європі спостерігається зростання «ісламістського тероризму», і всі держави перебувають під загрозою, заявив президент Франції Еммануель Макрон.
www.reuters.com
16жовтняПонеділок
16.10. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала план на 6 мільярдів євро для сприяння інтеграції балканських країн в єдиний ринок, зокрема стимулювання необхідних реформ.
www.eurointegration.com.ua
16.10. Конституційний суд Грузії задовольнив запит про імпічмент президента Саломе Зурабішвілі.
www.aa.com.tr
16.10. Міністерство оборони України повідомило про зростання на 40 відсотків кількості жінок, котрі служать у Збройних силах України (ЗСУ).
www.dw.com
16.10. Європейська Рада затримує передачу 20 мільярдів євро для Європейського фонду миру (EPF). З цього фонду йде допомога Україні.
www.rbc.ua
15жовтняНеділя
15.10. Ситуація в Ізраїлі посилила напругу між палестинською та єврейською громадами у США. Заклики Хамасу до палестинської діаспори підтримати їхню боротьбу всерйоз схвилювали євреїв по всьому світу.
voanews.com
15.10. Міжнародний валютний фонд оголосив про запуск Фонду розбудови спроможностей для України. Він охопить потреби реалізації плану з розвитку потенціалу України, здійснення реформ.
www.rbc.ua
15.10. У Польщі проходять парламентські вибори. Найкращий результат прогнозують консертивній партії "Право і справедливість", що нині при владі у Польщі.
www.dw.com
15.10. Організація ісламського співробітництва (ОІВ) проведе 18 жовтня позачергове засідання з метою обговорення розвитку ситуації у блокованому секторі Газа.
www.aa.com.tr
13жовтняП'ятниця
13.10. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) оголосив, що виділяє 30 млн євро на проєкти у постраждалій від війни Україні. Вони покращать муніципальну інфраструктуру та міський громадський транспорт.
www.epravda.com.ua
13.10. За оцінками ООН, до 2030 року у світі відбуватиметься близько 560 стихійних лих на рік. При цьому сьогодні близько 75 відсотків екстремальних погодних явищ пов'язані зі зміною клімату.
news.un.org
13.10. Ізраїльський парламент (Кнесет) схвалив створення надзвичайного уряду, який працюватиме у період загострення конфлікту із сектором Газа.
www.aa.com.tr
13.10. Представник Вірменії під час слухань у Міжнародному суді Організації Об'єднаних Націй (ООН) звинуватив Азербайджан в "етнічних чистках" і закликав суд вжити заходів для захисту прав етнічних вірмен у Нагірному Карабасі.
www.dw.com
12жовтняЧетвер
12.10. До державного бюджету України надійшов грант 1,15 млрд доларів від Сполучених Штатів через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку.
www.eurointegration.com.ua
12.10. Три країни НАТО — Туреччина, Болгарія та Румунія — вирішили створити спільну ініціативу для боротьби з морськими мінами в Чорному морі.
zn.ua
12.10. Президент Еммануель Макрон зустрінеться з лідерами політичних партій і звернеться до нації по телебаченню, щоб закликати до єдності та спробувати запобігти будь-якому поширенню ізраїльсько-палестинського конфлікту у Франції, де спостерігається зростання антисемітських актів.
www.reuters.com
12.10. Країни Північноатлантичного альянсу невдовзі проведуть щорічні ядерні навчання Steadfast Noon.
www.rbc.ua