Події в Україні та світі 2023

11жовтняСереда
11.10. Вашингтонський аналітичний центр "Атлантична рада" презентував “Меморандум президенту”, підписаний понад 40 експертами з національної безпеки. Меморандум пропонує заходи, які НАТО може вжити, щоб допомогти Україні перемогти у війні, а також для вступу України до НАТО.
voanews.com
11.10. Учасники міжнародної донорській конференції з розмінування, яка відбулася у столиці Хорватії Загребі, пообіцяли виділити майже 500 мільйонів євро на проведення розмінування в Україні. В країні потенційно заміновані 30 відсотків території, або 174 тисяч квадратних кілометрів.
www.dw.com
11.10. Міністри оборони десяти країн-членів НАТО підписали меморандум про взаєморозуміння щодо подальшого розвитку європейської ініціативи розбудови протиповітряної оборони "Небесний щит".
www.eurointegration.com.ua
10жовтняВівторок
10.10. Кількість прохань про надання притулку, поданих у 27 країнах Євросоюзу, Швейцарії та Норвегії у 2023 році, ймовірно, перевищить один мільйон. Найбільший приріст мігрантів зафіксовано у Латвії, Естонії та Німеччині.
www.dw.com
10.10. Міжнародний валютний фонд прогнозує поступове повернення біженців до України вже 2024 року. За оцінкою МВФ, населення України у 2021 році становило 41 млн осіб. У 2023 році чисельність населення скоротилась до 33,2 млн осіб та прогнозовано збільшиться у 2028 році до 36,1 млн осіб.
www.rbc.ua
10.10. Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила про те, що її країна готова втратити субсидії з Фонду згуртування Євросоюзу в разі вступу до ЄС України.
www.epravda.com.ua
09жовтняПонеділок
09.10. Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+" через закінчення строку досудового розслідування, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).
www.dw.com
09.10. За підрахунками уряду України, групи Світового банку, Європейської комісії та ООН, на відновлення міст України потрібно 411 млрд. доларів.
news.un.org
09.10. Пентагон направляє військові кораблі та винищувачі до регіону Східного Середземномор'я для підтримки Ізраїлю на тлі ескалації конфлікту між ізраїльською армією та ХАМАС.
XINHUANET.com
08жовтняНеділя
08.10. Ізраїльський уряд офіційно оголосив війну "Хамасу", готуючи основу для масової відповіді проти ісламістського бойового угруповання. "Хамас" атакував Ізраїль в суботу масованим ракетним обстрілом. У відповідь Єрусалим почав авіаудари по Газі.
voanews.com
08.10. Велика Британія, Франція, Німеччина, Іспанія та Італія вжили заходів для посилення поліцейського захисту єврейських громад після несподіваного нападу ХАМАС на Ізраїль і подальшої ескалації конфлікту. Навколо синагог і єврейських шкіл посилено охорону поліції.
www.politico.eu
08.10. Померла відома українська співачка Ніна Матвієнко. 10 жовтня співачці мало виповнитися 76 років.
www.dw.com
08.10. Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оприлюднить плани щодо регулювання розробників генеративного штучного інтелекту (ШІ) під час під час онлайн-зустрічі G7.
www.epravda.com.ua
06жовтняП'ятниця
06.10. Громадська підтримка у США щодо озброєння та іншої допомоги Україні знижується, хоч і далі залишається на високому рівні, засвідчили одразу кілька соціологічних центрів, які опублікували результати опитувань громадської думки в США щодо підтримки України.
voanews.com
06.10. Україна та Японія почнуть спільно працювати над питанням відновлення українського сільського господарства.
www.rbc.ua
06.10. Уряд Швеції оголосив про виділення Україні 14-го пакета військової допомоги. Вартість пакета допомоги становить 2,2 млрд шведських крон – 143 млн євро. Основну частину пакета складають боєприпаси.
www.eurointegration.com.ua
05жовтняЧетвер
05.10. Міжнародний валютний фонд (МВФ), який у червні покращив прогноз зростання ВВП України цього року, оцінює зростання економіки на рівні 3%.
www.epravda.com.ua
05.10. Європа могла б відмовитися від викопного палива та створити самодостатній енергетичний сектор, витративши близько 2 трильйонів євро на сонячну, вітрову та інші відновлювані джерела до 2040 року, - Потсдамський інститут досліджень впливу на клімат.
www.rbc.ua
05.10. Туреччина планує провести третій саміт із досягнення миру в Україні, аналогічні якому вже проходили в Данії та Саудівській Аравії. Зустріч попередньо запланована на рівні радників лідерів країн з питань національної безпеки на кінець жовтня в Стамбулі.
www.dw.com