Події в Україні та світі 2023

27вересняСереда
27.09. Президентка Європарламенту Роберта Мецола очікує, що країни-члени Євросоюзу розпочнуть офіційні переговори з Україною щодо вступу вже в грудні. Вона виступає за те, що ЄС має рухатися однаково швидко з Україною.
www.dw.com
27.09. На гуманітарні операції з надання допомоги в Україні до березня 2024 року потрібно 268 млн доларів. Надзвичайна додаткова підтримка, за оцінками ООН, знадобиться 1,3 млн осіб.
news.un.org
27.09. Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький у США взяв участь у підписанні угоди з американською компанією Westinghouse щодо будівництва у Польщі першої атомної електростанції. Угода передбачає участь американських фахівців у проєктуванні та будівництві АЕС у польській Померанії.
www.aa.com.tr
27.09. Уряд США оголосив, що приймає Ізраїль у програму, яка дозволить безвізовий в'їзд ізраїльським громадянам, починаючи з 30 листопада.
www.reuters.com
26вересняВівторок
26.09. За прогнозами українських демографів, народжуваність в Україні може впасти до найнижчого у світі рівня, що прискорить скорочення населення.
www.dw.com
26.09. Україна вперше пройде майбутній опалювальний сезон лише за рахунок газу власного видобутку. У 2023 році "Нафтогаз" пробурив рекордну кількість нових свердловин.
www.epravda.com.ua
26.09. Сполучені Штати надали Україні запропонований перелік пріоритетних реформ для обговорення та зворотного зв’язку на Багатосторонній координаційній платформі донорів для України у Брюсселі. Цей перелік був наданий як основа для консультацій з урядом України та ключовими партнерами в рамках підтримки зусиль України з інтеграції в Європу.
ua.usembassy.gov
25вересняПонеділок
25.09. Британія передала України понад 1500 комплектів обладнання для розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів.
www.radiosvoboda.org
25.09. Сполучені Штати оголосили про підписання угоди про пряму позику на іноземне військове фінансування (FMF) на 2 мільярди доларів США для підтримки оборонної модернізації Польщі.
voanews.com
25.09. Україна отримала 100 млн доларів США від Світового Банку під гарантію Великої Британії. Загальний обсяг фінансової допомоги Великої Британії від лютого 2022 року сягає 1,6 млрд дол. США.
www.mof.gov.ua
25.09. Україна та Сполучені Штати Америки підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці для забезпечення стійкості енергосистеми України, що включає 522 млн доларів на її зміцнення, з яких 100 млн - за виконання певних умов.
www.rbc.ua
24вересняНеділя
24.09. Папа Римський Франциск вважає, що війна в Україні вигідна" торговцям зброєю. На його думку, деякі країни "грають в ігри" з Україною, спочатку надаючи зброю, а потім розглядаючи можливість відмови від своїх зобов’язань.
www.rbc.ua
24.09. Тисячі людей вийшли на вулиці по всій Франції на знак протесту проти насильства і расизму з боку поліції.
www.eurointegration.com.ua
24.09. Один із кандидатів у президенти США від Республіканської партії Рон ДеСантіс виступив проти надання Україні членства в НАТО, оскільки, на його думку, це не в інтересах безпеки Сполучених Штатів.
www.dw.com
21вересняЧетвер
21.09. До державного бюджету України надійшов грант від Сполучених Штатів Америки у розмірі 1,25 мільярда доларів. Залучені гроші спрямують на виплати пенсій, виплати співробітникам ДСНС, оплату праці медпрацівників, держслужбовців та педагогічних працівників.
www.dw.com
21.09. Верховная рада приняла изменения в закон "О национальных меньшинствах (сообществ) Украины". В местах компактного проживания нацменьшинств разрешены публичные мероприятия и реклама на языках этих меньшинств (кроме русского).
www.rbc.ua
21.09. Гільдія авторів та 17 відомих письменників, включно з Джонатаном Франзеном, Джоном Грішемом і Джорджем Мартіном, подали колективний позов до суду Південного округу Нью-Йорка на творця штучного інтелекту ChatGPT - компанію OpenAI, через порушення авторських прав.
www.epravda.com.ua
20вересняСереда
20.09. МЗС Польщі висловило протест українському послу щодо слів Зеленського про імітацію солідарності у питанні імпорту зерна.
www.dw.com
20.09. Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що антитерористичні заходи, проведені в Карабахському регіоні, завершилися успіхом, і Азербайджан відновив свій суверенітет.
www.aa.com.tr
20.09. Сполучені Штати Америки разом із партнерами зобов’язуються інвестувати щонайменше 600 мільярдів доларів впродовж наступних чотирьох років у розвиток якісної інфраструктури в країнах з низьким і середнім рівнем доходів, щоби посилити їхнє економічне зростання.
www.epravda.com.ua
20.09. Президент України Володимир Зеленський під час засідання Ради Безпеки ООН запропонував дати Генеральній Асамблеї ООН можливість долати вето Радбезу двома третинами голосів Генасамблеї.
voanews.com