Події в Україні та світі 2023

19вересняВівторок
19.09. Азербайджан оголосив про початок "антитерористичних заходів локального характеру" у Нагірному Карабасі після звинувачень Вірменії "в організації теракту та загибелі військових".
www.rbc.ua
19.09. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує продовжувати інвестувати близько 1,5 мільярда євро на рік в Україну в найближчі два роки.
www.epravda.com.ua
19.09. У Німеччині розпочалось 15-те засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн".
www.dw.com
19.09. У Рамштайні на зустрічі Контактної групи з питань оборони України (UDCG) Естонія, Люксембург і Україна започаткували ІТ-коаліцію, яка підтримуватиме Збройні сили України в кіберсфері з метою зміцнення спроможності України захищатися.
www.kaitseministeerium.ee
18вересняПонеділок
18.09. Глобальна ініціатива Клінтона (CGI) створить нову мережу для підтримки України - CGI Ukraine Action Network. Майбутня ініціатива має підтримати некомерційні організації (НКО) в Україні.
www.dw.com
18.09. НАТО проведе у 2024 році найбільше в своїй історії навчання після холодної війни. Понад 40 тис. осіб візьмуть участь у навчаннях у Німеччині, Польщі та країнах Балтії.
www.aa.com.tr
18.09. У Гавані завершився саміт "Групи 77 плюс Китай", який закликав сприяти мультилатералізму та міжнародному співробітництву. Учасники саміту домовились оголосити 16 вересня Днем науки, техніки та інновацій глобального Півдня.
XINHUANET.com
18.09. Канада виділить 33 мільйони канадських доларів (24,5 мільйона доларів США) очолюваному Великою Британією партнерству, яке закуповує обладнання протиповітряної оборони для України для захисту від російських ракетних атак і дронів.
voanews.com
17вересняНеділя
17.09. Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включив Софійський собор у Києві та пов'язані з ним монастирські будівлі, Києво-Печерську лавру, а також ансамбль історичного центру Львова до списку всесвітньої спадщини, яка перебуває під загрозою.
www.bbc.com
17.09. Польща, Угорщина та Словаччина продовжили заборону на продаж українського зерна, але дозволили транзит «із солідарності».
voanews.com
17.09. Президент Туреччини відреагував на доповідь Європарламенту, в якій його країну фактично звинуватили у порушенні прав людини. Він заявив, що його країна може "розлучитись із ЄС".
www.dw.com
17.09. Сербський президент Александар Вучич висловив нерозуміння тим, що Європейський Союз набагато швидше рухається в питанні надання членства Україні, аніж його державі.
www.eurointegration.com.ua
15вересняП'ятниця
15.09. Президент США Джо Байден призначив колишню міністерку торгівлі Пенні Пріцкер спеціальною представницею з питань економічного відновлення України. Вона працюватиме з українським урядом над реформами, необхідними для залучення іноземних інвестицій.
www.dw.com
15.09. За даними ВМО, якщо не змінити політику, протягом цього століття потепління становитиме 2,8 градуса Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем, що значно перевищує цільовий показник Паризької угоди 1,5°C.
news.un.org
15.09. В ООН очікують погіршення гуманітарної ситуації в Україні й розраховують надати допомогу 11 млн українців до кінця року.
www.epravda.com.ua
14вересняЧетвер
14.09. Президент України Володимир Зеленський окреслив пріоритети державного бюджету на 2024 рік. Серед пріоритетів будуть розвиток оборонно-промислового комплексу та економіки, цифровізація, підтримка ветеранів, освітян і медиків, а також підвищення зарплат і індексація пенсій.
www.dw.com
14.09. Європейський парламент закликав знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та направити їх на відновлення України.
www.epravda.com.ua
14.09. Генеральний секретар ООН повідомив про те, що має намір обговорити питання про Чорноморську зернову ініціативу під час його зустрічей з президентом України Володимиром Зеленським, президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом та головою МЗС РФ Сергієм Лавровим.
www.aa.com.tr
14.09. Пентагон створює нову команду в Україні для моніторингу допомоги США у забезпеченні безпеки Києва. Персонал працюватиме в американському посольстві.
www.rbc.ua
13вересняСереда
13.09. Кардинал Маттео Дзуппі, посланець Папи Римського у справі переговорів про мир в Україні, відвідає Китай для продовження своїх дипломатичних зусиль щодо досягнення миру.
www.holosameryky.com
13.09. Міністерство оборони Данії оголосило виділення Україні 12-го пакета військової допомоги на 5,8 мільярда данських крон (близько 833 мільйонів доларів). До нього увійдуть, зокрема, зенітні гармати, бойові машини піхоти (БМП), танки та танкові боєприпаси.
www.dw.com
13.09. Єврокомісія запропонує продовжити тимчасовий захист українських біженців на території Європейського Союзу. Офіційний статус набули 4 млн громадян України.
www.rbc.ua