Події в Україні та світі 2023

25жовтняСереда
25.10. Верховний представник Європейського Союзу з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель відповів прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану на його порівняння членства в ЄС з радянською окупацією, що ніхто не змушує Угорщину бути частиною блоку - "це вільний вибір".
www.dw.com
25.10. У США десятки штатів подали до суду на компанію Meta, звинувачуючи їх у сприянні кризі психічного здоров'я молоді через те, що їхні соціальні мережі викликають залежність.
www.epravda.com.ua
25.10. Ізраїль відмовлятиме у видачі віз представникам ООН після висловлювань генерального секретаря Антоніу Гутерріша, які можуть виправдовувати жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль.
www.rbc.ua
25.10. Аналіз Investigate Europe показує, що європейські компанії продовжують вкладати мільярди в гірничодобувні компанії, пов’язані з Кремлем. Згідно з даними Євростату та Спільного дослідницького центру ЄС, з березня 2022 року по липень цього року Європа імпортувала з Росії критично важливу сировину на 13,7 мільярда євро.
www.investigate-europe.eu
24жовтняВівторок
24.10. Акціонерне товариство "Укроборонпром" і німецький концерн Rheinmetall утворили спільне підприємство. "Рейнметал - Українська оборонна промисловість" обслуговуватимуть та ремонтуватимуть техніку, поставлену партнерами ЗСУ.
www.dw.com
24.10. Google від Alphabet Inc. вимикає поточні умови дорожнього руху в Ізраїлі та секторі Газа для своїх додатків Maps і Waze на прохання ізраїльських військових перед можливим наземним вторгненням у Газу.
www.epravda.com.ua
24.10. Японія до кінця 2023 року може втратити статус "третьої економіки світу" через падіння номінального ВВП.
www.rbc.ua
24.10. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО і передав його парламенту країни на ратифікацію.
XINHUANET.com
23жовтняПонеділок
23.10. Україна отримала дев’ятий транш у 1,5 мільярда євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги від ЄС.
www.epravda.com.ua
23.10. Ізраїльська військова операція у секторі Газа може зайняти від місяця до трьох, - заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант.
www.aa.com.tr
23.10. Більшість швейцарців на виборах депутатів обох палат парламенту підтримали правоконсервативну Швейцарську народну партію, яка значно випередила соціал-демократів.
www.dw.com
23.10. На саміті Кримської платформи, який відбудеться у Празі 24 жовтня, візьмуть участь майже 70 парламентських делегацій з усього світу.
www.rbc.ua
23.10. Податкова обсерваторія ЄС заявила, що уряди мають відкрити новий фронт у міжнародному припиненні ухилення від сплати податків за допомогою глобального мінімального податку для мільярдерів, який може приносити 250 мільярдів доларів на рік.
www.reuters.com
22жовтняНеділя
22.10. Україна та Норвегія домовилися про посилення співпраці в енергетичній сфері в рамках програми підтримки Нансена, яка передбачає надання Україні допомоги на суму 75 млрд крон.
www.epravda.com.ua
22.10. У 2023 фінансовому році уряд США зафіксував дефіцит бюджету в розмірі 1,695 трильйона доларів, що на 23% більше, ніж у попередньому році, оскільки доходи впали, а видатки на соціальне страхування, медичне обслуговування та рекордно високі відсотки за федеральним боргом зросли.
www.reuters.com
22.10. Спецпредставники Європейського Союзу та США закликали Косово та Сербію повернутись до діалогу щодо нормалізації відносин.
www.rbc.ua
20жовтняП'ятниця
20.10. Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, який дає юридичні підстави для заборони Української православної церкви.
news.liga.net
20.10. Європейський Союз остаточно продовжив тимчасовий захисту для біженців з України до 4 березня 2025 року.
www.rbc.ua
20.10. Міністерство оборони США підтвердило, що Україна може використовувати далекобійні ракети ATACMS тільки в межах своєї суверенної території.
www.eurointegration.com.ua
20.10. There has been no progress in the areas of wellbeing, access to rights and quality of living for young people since 2018, according to the Youth Progress Index, presented by the European Youth Forum.
www.euractiv.com
19жовтняЧетвер
19.10. Відкриття Франкфуртського книжкового ярмарку було затьмарене скандалом навколо виступу словенського філософа Славоя Жижека. На думку словенського філософа, терористичні атаки є жахливим злочином, і Ізраїль має повне право захищати себе, але щоб зрозуміти, що там відбувається, потрібно також поглянути на минуле палестинців.
www.dw.com
19.10. Один із найбільших світових розробників ігор Wargaming, з аудиторією понад 200 млн користувачів, творець гри World of Tanks, запускає благодійний проєкт #WargamingUnited, щоб підтримати українських медиків.
www.epravda.com.ua
19.10. Європейський Союз наступного тижня прийме лідерів приблизно 20 країн, щоб розширити свій глобальний інфраструктурний план Global Gateway, спрямований на конкуренцію з Китаєм у стратегічних регіонах.
www.rbc.ua