Події в Україні та світі 2023

02листопадаЧетвер
02.11. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що гарантії "розуміння і зниження ризиків", пов'язаних із використанням штучного інтелекту, повинні ґрунтуватися на чотирьох умовах: наукове співтовариство; міжнародно визнані процедури і стандарти тестування безпеки ШІ; стандартна процедура реагування та виявлення помилок ШІ; міжнародна система сповіщень.
www.epravda.com.ua
02.11. Сполучені Штати Америки та Китай планують наступного тижня провести переговори щодо контролю над ядерним озброєнням.
www.rbc.ua
02.11. ЄС повинен зберегти дієздатність після вступу нових країн, вважає глава МЗС ФРН Бербок. Вона запропонувала відступити від принципу одноголосних рішень в ЄС і не розширювати Єврокомісію й Європарламент.
www.dw.com
01листопадаСереда
01.11. Близько 18 мільйонів жителів України потребують гуманітарної допомоги, а з наближенням зимових холодів ситуація погіршуватиметься, заявив директор відділу координації Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA) Рамеш Раджасінгхам.
www.dw.com
01.11. Президент Молдови Майя Санду заявила, що церкви мають сприяти досягненню головної мети країни – європейської інтеграції.
voanews.com
01.11. Укладачі британського словника Collins Dictionary назвали словом року абревіатуру "ШІ" (англ. АІ), тобто “штучний інтелект”. Цього року використання терміну зросло в чотири рази.
www.bbc.com
01.11. За даними ООН, приблизно 1,1 мільярда людей сьогодні живуть у нетрях і неформальних поселеннях у міських районах.
news.un.org
31жовтняВівторок
31.10. Рада безпеки ООН збереться 31 жовтня щоб обговорити гуманітарну ситуацію в Україні. Ініціаторами засідання стали Еквадор та Франція.
www.rbc.ua
31.10. Вже за місяць-два в Україні запрацює пілотний проєкт "смарт-мобілізація", завдяки якому українці самі зможуть обирати собі військову спеціальність. Запуск анонсував Віцепрем'єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
www.dw.com
31.10. Організація Об'єднаних Націй створила консультативну ради з міжнародного регулювання штучного інтелекту. До ради вже увійшли 39 представників урядових органів, наукових груп і бізнесу.
www.epravda.com.ua
30жовтняПонеділок
30.10. Представники 66 країн на Мальті обговорили напрацювання щодо реалізації української "формули миру". Увагу було зосереджено на п'яти ключових пунктах: ядерна та радіаційна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих осіб; відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
www.dw.com
30.10. Міністри торгівлі країн «Великої сімки» (G7) зобов'язалися активізувати спільні зусилля щодо протидії економічному тиску, що зростає, і закликали скасувати заходи, які надмірно обмежують торгівлю.
www.aa.com.tr
30.10. Кабінет міністрів України схвалив проєкт листа до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо приєднання України до Рекомендацій ради ОЕСР про принципи формування політики у сфері Інтернету.
www.epravda.com.ua
29жовтняНеділя
29.10. Україна розпочала консультації з Нідерландами щодо розробки двосторонньої угоди про надання Києву "гарантій безпеки".
www.eurointegration.com.ua
29.10. У Чехії закликають до виходу країни з ООН після того, як Генеральна асамблея ухвалила антиізраїльську резолюцію.
www.rbc.ua
29.10. Туреччина відзначає 100 років від дня проголошення Турецької Республіки.
www.aa.com.tr
29.10. Ізраїль відкликає своїх дипломатичних представників з Туреччини, щоб "провести переоцінку відносин" з країною.
www.dw.com
27жовтняП'ятниця
27.10. В ООН офіційно оголосили про створення Консультативного органу зі штучного інтелекту, головним завданням якого буде підтримка зусиль міжнародного співтовариства з управління ШІ та, зокрема, аналіз пов'язаних з його використанням ризиків та можливостей.
news.un.org
27.10. Розробники Brave1 створили автономний дрон для пошуку мін ST1. Його вже почали тестувати.
www.rbc.ua
27.10. Участь у третій зустрічі радників лідерів з питань національної безпеки щодо української "формули миру", яка пройде 28-29 жовтня на Мальті, підтвердили близько 60 представників.
www.dw.com
27.10. Новообраний спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виступив за те, щоб Конгрес розглядав допомогу Україні та Ізраїлю окремо, а також вимагає від Білого дому більшої звітності щодо допомоги Україні.
voanews.com