Події в Україні та світі 2023

17квітняПонеділок
17.04. Іран засудив 10 військовослужбовців до ув'язнення за звинуваченням у причетності до збиття 2020 року літака Міжнародних авіаліній України (МАУ) над Тегераном. Військових визнали винними у катастрофі, внаслідок якої загинули 176 людей.
www.bbc.com
17.04. В Європейській Комісії відреагували на заборону Польщею та Угорщиною імпорту зерна та інших продуктів харчування з України з метою захисту місцевого сільськогосподарського сектору, назвавши такі дії країн-членів ЄС неприйнятними.
www.epravda.com.ua
17.04. Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва прагне разом із Китаєм та Об'єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ) виступити посередником для досягнення миру у війні Росії проти України. Лула да Сілва заявив, що вже обговорив цю ініціативу з керівництвом КНР і ОАЕ.
www.dw.com
17.04. Ліга арабських держав провела в Каїрі екстрене засідання, на якому представники арабських держав обговорили військові зіткнення, що продовжуються, в Судані.
XINHUANET.com
16квітняНеділя
16.04. Фінська компанія Teollisuuden Voima запустила найбільший в Європі атомний реактор "Олкілуото 3", щоб посилити енергетичну безпеку в регіоні після припинення Росією постачання газу та електроенергії.
www.epravda.com.ua
16.04. Міністри з питань клімату, енергетики та довкілля країн Групи семи (G7) не змогли домовитися про терміни поетапної відмови від вугільних електростанцій.
www.aa.com.tr
16.04. Польща та Угорщина заборонили імпорт зерна та інших продуктів харчування з України, щоб захистити місцевих фермерів, заявили офіційні особи обох країн.
www.euractiv.com
14квітняП'ятниця
14.04. Конституційна рада (КС) Франції частково схвалила скандальну пенсійну реформу президента Еммануеля Макрона, яка передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років.
www.aa.com.tr
14.04. Північна Корея заявила, що провела випробування нової твердопаливної міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) "Хвасон-18" з метою "радикального посилення" потенціалу ядерної контратаки країни.
www.eurointegration.com.ua
14.04. Перший віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич заперечує інформацію про військову допомогу Україні.
www.dw.com
13квітняЧетвер
13.04. Рада ЄС затвердила виділення 1 млрд євро, щоб компенсувати державам-членам Євросоюзу витрати на боєприпаси, які вони передають Україні.
www.eurointegration.com.ua
13.04. При Верховній Раді України відкривають офіс із адаптації законодавства країни до стандартів Європейського Союзу.
www.dw.com
13.04. Країни, що розвиваються, в найближчі роки недоотримають більш ніж 800 мільярдів доларів доходу через високу інфляцію і підвищення відсоткових ставок, - повідомляється в новій доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД).
news.un.org
13.04. Австрія закликає Єврокомісію розглянути можливість заборони китайських систем генеративного штучного інтелекту.
www.rbc.ua
12квітняСереда
12.04. Одинадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України формату "Рамштайн", який об’єднує понад 50 країн світу, відбудеться у фізичному форматі 21 квітня у Німеччині.
www.eurointegration.com.ua
12.04. За оцінками Міжнародного валютного фонду, в Україні 2021 року проживало 40,998 млн осіб. Через війну у 2022 році наявне населення скоротилося до 34,840 млн осіб. МВФ очікує, що до кінця 2023 року в країні житиме 31,954 млн осіб.
www.rbc.ua
12.04. За прогнозами Міжнародного валютного фонду, глобальне економічне зростання знизиться з 3,4 відсотка у 2022 році до 2,8 відсотка у 2023 році, після чого встановиться на рівні трьох відсотків у 2024 році.
www.dw.com
11квітняВівторок
11.04. У Програмі розвитку ООН (ПРООН) наголосили, що масштаби збитків, завданих енергетичній інфраструктурі України, катастрофічні. Одні тільки аварійні ремонтні роботи коштуватимуть 1,2 мільярда доларів.
news.un.org
11.04. Китайський технологічний гігант Alibaba продемонстрував свою генеративну модель штучного інтелекту – чатбот Tongyi Qianwen. У компанії заявили, що збираються інтегрувати чатбот у найближчому майбутньому.
www.bbc.com
11.04. Азербайджан та Вірменія звинуватили один одного в обстрілі на кордоні. В результаті обстрілів кожна сторона повідомляє, що є жертви.
www.rbc.ua
11.04. Європі необхідно зменшити свою залежність від США, - заявив президент Франції Еммануель Макрон.
XINHUANET.com