Події в Україні та світі 2023

10квітняПонеділок
10.04. Верховна рада збирається звернутися до країн-членів НАТО щодо вступу України.
www.rbc.ua
10.04. Президент Ірану Ебрахім Раїсі закликав ісламські держави сформувати "єдиний та постійний" фронт на підтримку палестинців у конфлікті з Ізраїлем.
XINHUANET.com
10.04. Японія розгляне можливість впровадження технології штучного інтелекту ChatGPT від OpenAI на урядовому рівні, якщо будуть вирішені проблеми з конфіденційністю та кібербезпекою.
www.epravda.com.ua
10.04. Рівненська міська рада на позачерговій сесії припинила право Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) користуватися земельними ділянками на території громади.
www.dw.com
09квітняНеділя
09.04. Папа Римський Франциск розкритикував несправедливість і "крижані вітри війни" у світі, промовляючи під час традиційного богослужіння у базиліці Святого Петра у ніч на католицький Великдень.
www.dw.com
09.04. Турецькі та сербські вчені розроблять систему раннього попередження з метою захисту прикордонних районів країн НАТО від ядерних атак. Проект підготовлений Університетом Болу імені Абанта Іззета Байсала (BAİBÜ) та Нішським університетом Сербії.
www.aa.com.tr
09.04. Енергетичні відомства України та США разом з ініціативою Net Zero World готують програму співпраці щодо розвитку та декарбонізації українського енергосектору.
www.epravda.com.ua
07квітняП'ятниця
07.04. В Європі наприкінці квітня стартують багатонаціональні військові навчання Defender 23, які триватимуть близько двох місяців. Очікується, що майже 9000 американських військовослужбовців візьмуть участь у навчаннях в Європі.
www.eurointegration.com.ua
07.04. Цього року збройні сили Швеції отримають 660 мільйонів шведських крон (58 мільйонів євро). Додаткове фінансування включає членський внесок у НАТО у розмірі трохи більше 300 мільйонів шведських крон (26 мільйонів євро) та витрати на адаптацію різних систем командування та управління до оборонного альянсу.
www.euractiv.com
07.04. Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва пропонує українській стороні відмовитися від Криму. Нібито для того, щоб покласти край війні.
www.rbc.ua
06квітняЧетвер
06.04. За оновленими прогнозами Світового банку, економіка України цьогоріч зросте на 0,5% після падіння на 29,2% у 2022 році, а у 2024 році - зросте на 3,5%. У січні Світовий банк очікував більш швидкого зростання: на 3,3% у 2023 році і на 4,1% - у 2024-му.
www.epravda.com.ua
06.04. У Франції жителі різних міст країни в 11 раз вийшли на масові протести проти пенсійної реформи, прийнятої без голосування у французькому парламенті.
www.aa.com.tr
06.04. Глава зовнішньої політики Європейського союзу Жозеп Боррель відвідає Китай наступного тижня.
www.rbc.ua
06.04. Сейм Литви визначив головні цілі країни під час проведення саміту Північноатлантичного альянсу (НАТО) в липні цього року в Вільнюсі. Одна з цілей Литви - запрошення для України стати членом Альянсу.
www.dw.com
05квітняСереда
05.04. Для проведення гуманітарного розмінування Україна потребує 37,4 млрд доларів, з яких понад 397 млн доларів – лише цьогоріч.
www.epravda.com.ua
05.04. Засідання у суді Мангеттена у справі колишнього президента США Дональда Трампа тривало менше години. Дональд Трамп визнав себе невинним за 34 пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації та змові.
ukrainian.voanews.com
05.04. Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску пообіцяв, що його країна надасть понад 800 тисяч доларів для зміцнення оборони України через ініціативу Північноатлантичного альянсу (НАТО) щодо нарощування оборонного потенціалу, повідомляє МЗС Румунії.
www.dw.com
05.04. Швидке відновлення Китаю покращило перспективи регіональної та глобальної економіки. Така думка міститься в останній доповіді Азіатського банку розвитку "Перспективи розвитку Азії на 2023 рік".
XINHUANET.com
04квітняВівторок
04.04. Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу (НАТО) Єнс Столтенберг пропонує союзникам виділяти щорічно по 500 мільйонів євро для України.
www.golosameriki.com
04.04. Наземними мінами всіяні території у 70 країнах світу. Україна є «найзамінованішою» з них. Мінами і боєприпасами, що не вибухнули, заражені близько мільйона гектарів земель сільськогосподарського призначення в Україні. Експерти вважають, що на повне розмінування українських територій можуть піти десятиліття.
news.un.org
04.04. Україна отримала перший транш від МВФ у межах нової програми розширеного фінансування - сума становить 2 млрд спеціальних прав запозичень, або близько 2,7 млрд дол.
www.epravda.com.ua
04.04. Прямі втрати матеріальних активів та інфраструктури України від війни наразі оцінюються приблизно у 140 млрд доларів.
www.rbc.ua