Події в Україні та світі 2016

13травняП'ятниця
13.05. Шість країн, Великобританія, Афганістан, Кенія, Франція, Нідерланди і Нігерія, погодилися публікувати так званий реєстр бенефіціарної власності. Це є ключовим завданням груп по боротьбі з корупцією. Ще шість країн, в тому числі Австралія, розглянуть можливість це зробити.
the guardian
13.05. Дар'я Каленюк виконавчий директор Українського центру по боротьбі з корупцією: Прозорість дуже важлива, але цього недостатньо, ми повинні мати можливість по поверненню активів. ... Ми сподіваємося, що наступним кроком будуть спільні міжнародні кримінально-слідчі групи.
the guardian
13.05. Кемерон анонсував глобальний форум щодо повернення активів. За словами прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, міжнародна ініціатива щодо повернення активів допоможе Україні, Нігерії, Шрі-Ланці та Тунісу. Перший міжнародний форум відбудеться у США.
Deutsche Welle
13.05. «Миротворець» оголосив про закриття після жорстких заяв на його адресу. В даний час співробітники Центру проводять архівування всієї наявної інформації, яка пізніше буде викладена у відкритий доступ.
Громадське радіо
13.05. Опитування Infratest DIMAP: 60% німців вважають що іслам «не належить Німеччині». Цифри пролунали на тлі зростаючого скептицизму, особливо серед правоцентристської і правих німецьких партій. 34% респондентів вважають що іслам є частиною Німеччини, населення мусульман якої становить від 2,1 мільйона до 4 мільйонів.
Deutsche Welle
13.05. Рунет буде повністю відокремлений до 2020 року. Це гарантує його стійку роботу, але і дозволить відключити його від зовнішнього світу.
Ведомости
13.05. Міністр національної оборони Турецької Республіки Ісмет Їлмаз підкреслив потенціал двох країн (Туреччини та України) у розвитку військово-технічного співробітництва та технологій оборонно-промислового комплексу. "Чорне море не розділяє, а, навпаки, об'єднує наші країни".
Урядовий портал
13.05. Парламент України призначив близького союзника президента Петра Порошенка на пост генпрокурора всього через кілька годин після прийняття закону, який забороняв йому цю посаду через відсутність необхідної юридичної кваліфікації.
Politico
13.05. На румунській військовій базі Девеселу відбулася церемонія постановки на бойове чергування американського комплексу протиракетної оборони (ПРО) системи Aegis Ashore. Представники НАТО і Пентагону поспішили запевнити, що комплекс не спрямований проти РФ, але в Москві впевнені в зворотному.
Коммерсант
12травняЧетвер
12.05. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр: ми погодили низку конкретних заходів: 1. Розукрупнення військових частин на лінії зіткнення з метою створення демілітаризованих зон; 2. Завершення узгодженого повного виведення зброї з лінії зіткнення; 3. Заборона військових навчань в зоні конфлікту; 4. Розвиток контактів між конфліктуючими сторонами і обміну інформацією на лінії зіткнення; 5. Прозорість всіх кроків, які повинні бути перевірені і оцінені місією ОБСЄ.
Аuswaertiges Аmt
12.05. Прориву в українській кризовій зустрічі немає. Сумніви з приводу "Мінського процесу" стають все більшими. А тепер, ЄС повинен також прийняти рішення про санкції проти Росії.
Handelsblatt
12.05. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко звинуватив Росію у фінансуванні тероризму з метою поширення ідеології «Русского міра».
United Nations Web Sites
12.05. Український суд відмовився визнавати факт збройної агресії Росії проти України. Якщо МЗС та Генеральна прокуратура не заперечувала проти задоволення заяви, то представник Президента категорично наполіг на відмові у встановленні факту збройної агресії.
ГО «Відкрита Україна». Проект "Відкритий Суд"
12.05. Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський сказав, що Дональд Туск сам виключив себе з вирішення російсько-українського конфлікту.
Polskie Radio
12.05. Україна приєдналася до так званих "Принципів Кігалі" - документа, що має за мету забезпечити визнання центральної ролі захисту цивільних осіб під час здійснення операцій ООН.
УНІАН
12.05. Проукраїнський сайт опублікував список з іменами більш ніж 4000 журналістів акредитованих на на сході України, в тому числі їх номери телефонів. Вже є перші телефонні дзвінки з погрозами.ОБСЄ назвала витік даних тривожним. ... Зацікавлені ЗМІ вказують, що "акредитація не означає співпрацю журналістів з однієї зі сторін конфлікту".
Spiegel
12.05. Аналітик Джон Міршеймер (John Mearsheimer): «Головний корінь нинішньої кризи [в Україні] - розширення НАТО і бажання Вашингтона, перемістити Україну з орбіти Москви і інтегрувати її в Захід», яке Путін розглядає як «пряму загрозу основним інтересам Росії».
The Guardian
12.05. Німеччина збільшить розмір своїх збройних сил вперше з моменту закінчення холодної війни.
The Wall Street Journal
11травняСереда
11.05. Очільник МЗС України Павло Клімкін: На Донбасі нам потрібні справжні вибори, а не черговий фарс. Це можливо, якщо буде безпека для громадян, для учасників виборів, для регіону.
Тwitter
11.05. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр: ми очікуємо не тільки заяв від сторін конфлікту (на Донбасі), але перш за все прогресу в реалізації домовленостей.
Radio Polsha
11.05. Директор інституту масової інформації Оксана Романюк: Сайт Миротворець оприлюднив персональні дані близько п'яти тисяч журналістів, що мають акредитацію ДНР.
Facebook
11.05. Варшава має намір до кінця року домогтися поновлення прийнятого п'ять років тому Віденського документа про заходи зміцнення довіри і безпеки, чіткіше прописавши в ньому правила поведінки 57 країн організації.
Коммерсантъ
11.05. Звіт Норвезької ради з питань біженців (NRC) та Моніторингового центру щодо внутрішньо переміщених осіб (IDMC): майже 41 мільйон осіб у світі є внутрішніми переселенцями у своїх країнах. Лідери у цьому списку - Ємен, Сирія, Ірак та Україна.
Deutsche Welle
11.05. Експерт Джош Коен: настав час для Вашингтона сказати ясно, що український вступ в НАТО не стоїть на порядку денному. НАТО не має майже ніякої можливістю захищати Україну.
Reuters
11.05. Колишній прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун: Ми всі в небезпеці від російської агресії, тероризму на Близькому Сході і нестабільності в Африці. Тільки об'єднана Європа - не НАТО, або будь-яка одна країна сама по собі - може забезпечити поєднання дипломатії, допомоги та економічної підтримки, необхідних зараз.
Politico
11.05. Дослідники HelpAge International опитали людей у віці старше 60 років, які постраждали від гуманітарних криз у Лівані, Південному Судані та Україні і виявили, що більшість з них не отримали консультації щодо своїх потреб і не обізнані про доступну підтримку.
The Guardian
10травняВівторок
10.05. Верховна Рада сьогодні розгляне скасування обов'язкової державної реєстрації іноземних інвестицій.
Дзеркало тижня
10.05. Місія МВФ, очолювана Роном Ван Руденом, сьогодні розпочала роботу в Україні.
Интерфакс
10.05. Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський не виключає потоку біженців до Польщі зі сходу, зокрема України, в результаті можливого загострення російсько-українського конфлікту.
Укрінформ
10.05. Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії та України зберуться для консультацій 11 травня в Берліні, щоб обговорити питання дотримання перемир'я і умов для проведення місцевих виборів на Донбасі.
Deutsche Welle
10.05. Facebook активно критикують після повідомлень про те, що мережа нібито старанно відфільтровує інформацію консервативних ЗМІ на користь ліберальних.
The New York Times
10.05. Президент ЄС Дональд Туск: Санкції Євросоюзу і «Великої сімки» проти Росії можуть бути посилені, поки триває російська агресія проти України.
Укрінформ
10.05. Сирійська Аль-Каїда оголосить власний халіфат.
Die Welt
10.05. У «панамському архіві» можна знайти офшори понад 6000 росіян. Це виводить громадян Росії в число лідерів за прихильностю до офшорних юрисдикцій.
Ведомости
10.05. Глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі обговорили в ході телефонної розмови проблему врегулювання конфлікту в Нагорному Карабаху.
ТАСС
10.05. У той час як Сполучені Штати загрузли в антитерористичних операціях в Іраку та Афганістані, представники Пентагону кажуть, що Росія і Китай розробляють можливість атакувати Сполучені Штати в космосі.
The Washington Post
10.05. Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила про відсутність альтернативи системі квот на прийом біженців.
Radio Polsha
10.05. Робота Андрія Коболєва, керуючого Нафтогазом, включає в себе більше, ніж корпоративна реструктуризація: він повинен переробити центральну інституцію для України і її економіки.
The Wall Street Journal
09травняПонеділок
09.05. Петро Порошенко не має наміру воювати з Росією за Донбас і Крим. Президент заявляє, що Україна робить ставку на політико-дипломатичний шлях повернення окупованих територій під український суверенітет.
Дзеркало тижня
09.05. Заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен: США не скасують запроваджені проти Російської Федерації санкції, доки Москва не виконає всі зобов'язання за Мінськими угодами.
Укрінформ
09.05. Петро Порошенко: в Україні сформувався потужний інститут військових капеланів. Близько 600 священнослужителів різних церковних юрисдикцій направлені в прифронтову зону.
РБК-Україна
09.05. На виборах мера Лондона, які відбувалися в четвер, перемогу здобув Садік Хан - перший мусульманин, що став мером столиці країни-члена ЄС.
BBC
09.05. Акція "Безсмертний полк", яка вже відбулася в багатьох містах Росії, перш за все, на Далекому Сході та Сибіру, зібрала понад 540 тисяч учасників.
ТАСС
09.05. Компанія Twitter закрила американським спецслужбам доступ до аналітичного сервісу, який "просіює" всі твіти, відбираючи потрібні слова.
The Wall Street Journal
09.05. Згідно з опитуванням Ipsos Mori, 45% респондентів в восьми країнах ЄС виступають за проведення референдуму щодо членства в ЄС. З 6000 опитаних 33% сказали, що вони будуть голосувати за вихід з ЄС. Зокрема, за таке рішення готові проголосувати 41% італійців і 48% французів.
Euobserver
08травняНеділя
08.05. Інститут національної пам'яті: в Україні лише 2 населених пункти, перейменовані Верховною Радою в межах декомунізації, звернулися до суду для оскарження зміни назви.
Громадське ТВ
08.05. Західна допомога живить корупцію в Україні. Лідери України могли б побудувати ефективні державні інститути, які здатні запобігти грабежу і які сприяють розвитку ринкової економіки, що змогло б максимізувати податкові надходження. Але їх практично необмежений доступ до західної допомоги звільнив їх від необхідності зробити це. За кожен долар допомоги, яка тече в країну, $ 6,25 незаконно випливає, згідно з даними OECD and Global Financial Integrity.
The Washington Post
08.05. У першій п'ятірці рейтингу кланового капіталізму в світі названі Росія, Малайзія, Філіппіни, Сінгапур, Україна.
The Economist
08.05. "Панамські документи" показують сумнівне змішання ролей Петра Порошенка. До обрання на пост президента пан Порошенко пообіцяв продати свою бізнес-імперію... Мало того, що президент не дотримав своєї обіцянки, але його бізнес менше постраждав від економічної кризи, ніж інших олігархів. Його банк є єдиним, процвітаючим протягом останніх двох років.
Le Monde
08.05. Україна може обернути проблемні вибори в Донбасі в свою користь. Франція і Німеччина наполягають на прийнятті, принаймні, закону про вибори. Україна може включити в свій закон про вибори в Донбасі жорсткі умови про виведення російських військ і зброї, збільшення спостерігачів ОБСЄ і українських спостерігачів за виборами з метою уникнення фальсифікацій.
Atlantic Concil
08.05. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин заявив, що його країна використовуватиме ядерну зброю, тільки якщо її суверенітет порушується іншими країнами з ядерною зброєю, додавши, що він готовий нормалізувати відносини з державами, які були ворожі стосовно нього.
Trtworld
08.05. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон проведе в Лондоні саміт, спрямований на викорінення корупції, в четвер - через тижні після визнання, що він мав частку в офшорному фонді, створеним його батьком.
Bloomberg
08.05. Глава правлячої партії Польщі Ярослав Качинський: ми не будемо приймати біженців, оскільки у нас немає механізму їх прийому, який би зміг гарантувати безпеку.
Radio Polsha