Події в Україні та світі 2016

01червняСереда
01.06. Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ): 580 тис. дітей постраждали в результаті конфлікту на Донбасі.
Українські новини
01.06. Намагаючись стимулювати «патріотичну» журналістику, українські чиновники насправді зміцнюють культуру журналістики, аналогічну російській. ... Більшість високопоставлених українських чиновників уникли коментарів про витік імен та інформації про журналістів (на сайті Миротворець). Але тепер вони повинні діяти відповідно до західних цінностей, в які, як вони стверджують, вірять, і засудити наклеп на журналістів що працюють в районах контрольованих сепаратистами.
The New York Times
01.06. Twitter став дипломатичним полем битви, коли кампанія #UnitedforUkraine заробила 23 000 ретвітів, й МЗС Росії почало використовувати той же хештег, генеруючи 8000 ретвітів через свої акаунти. "Ймовірно, це була перша "хештег битва" на Twitter, де протиборчі сторони намагаються підвищити обізнаність з одного й того самого питання."
Рolitico
01.06. Лавров: припинення вогню на Донбасі до "політичного врегулювання" "не буде ніколи", контроль над всією територією Донбасу міжнародними силами не передбачений Мінськими угодами.
УНІАН
01.06. Місцеве коріння, універсальні права. Ідеї «злочину проти людяності» і «геноциду» було створено двома єврейськими адвокатами, які навчалися в одній школі у Львові в Україні.
The Wall Street Journal
01.06. Спікер польського Сенату Станіслав Карчевський: парламентарі Польщі, Литви та України дійшли згоди з приводу того, що з Володимиром Путіним потрібно вести діалог з позиції сили.
radiopolsha.pl
01.06. Дослідження "Агенти "руского міра" в регіоні протистояння":Економічна криза зменшила можливості для просування впливу путінського режиму у сусідніх країнах, але амбіції "руского міра" ще діятимуть на середньострокову перспективу.
УКРІНФОРМ
31травняВівторок
31.05. За два роки протистояння в Донбасі вбили 10 тис. громадян України, поранені - понад 20 тисяч осіб, а близько 1,8 млн осіб стали біженцями.
zn.ua
31.05. Штайнмаєр: Санкції повинні служити стимулом для політичної поведінки, яка орієнтована на припинення конфлікту. Проте, ситуація в сфері безпеки в цілому залишається незадовільною. Я не приховую свого розчарування.
auswaertiges-amt.de
31.05. Нетаньяху каже, що готовий обговорити арабську ініціативу миру 2002 року з палестинцями, яка пропонує Ізраїлю дипломатичне визнання з боку арабських країн в обмін на угоду державності з палестинцями.
Reuters
31.05. Тука переконаний, що повернути Луганщину буде набагато простіше, оскільки люди там хоч і пасивні, зате більш лояльно ставляться до української влади. Головне - більше не допускати таких помилок, як з економічною блокадою окупованих районів.
gordonua.com
31.05. Голова Держдуми, голова Російського історичного товариства Сергій Наришкін на прикладі України застеріг від спроб розділити суспільство шляхом призначення "внутрішнього ворога".
ТАСС
31.05. Зустріч лідера католиків Франциска з авторитетом в сунітському ісламі імамом каїрського Аль-Азхар шейхом Ахмедом ат-Тайебом знаменує кульмінацію значного поліпшення відносин між двома конфесіями.
The Guardian
30травняПонеділок
30.05. Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд: Верховна Рада має ухвалити закон про тимчасово окуповані території України, який би визначив порядок деокупації частини Донбасу та Криму.
pravda.com.ua
30.05. Савченко може очолити нову патріотичну хвилю в політиці - рух за повернення окупованих територій.
Deutsche Welle
30.05. Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер зіштовхується зі зростаючим обуренням з боку США, деяких європейських країн - і навіть своїх співробітників - щодо його поїздки в Росію в наступному місяці. Їх страх полягає в тому, що візит Юнкера зміцнить позиції президента Росії Володимира Путіна перед рішенням про відновлення економічних санкцій проти Москви.
Рolitico
30.05. Фог Расмуссен говорить, що прагне стати свого роду кур'єром між українським та європейськими урядами.
Berlingske Media
30.05. Мирослав Попович: Савченко, безумовно, стала для українців символом боротьби. … Тим не менш, перетворення людини або події на образ завжди несе в собі великі небезпеки. … Україна – неблагополучна країна, тому великі рішення в нашій країні вимагають героїзму. Якщо суспільство потребує героїв, воно нездорове.
Новое время
30.05. Голова Центру стратегічних розробок (ЦСР) Кудрін запропонував Путіну знизити геополітичну напруженість. Путін відповів, що не Росія почала конфлікт і не буде торгувати суверенітетом.
Ведомости
29травняНеділя
29.05. Іран скасовує участь у святому паломництві до Мекки (Хадж) в цьому році. Рішення слідує за розривом дипломатичних відносин між Іраном і Саудівською Аравією на початку цього року.
The Wall Street Journal
29.05. Бен Ходжес – командувач сухопутних військ США у Європі: Сполучені Штати зобов’язались допомагати Україні захищати свою територію. Зараз в Україні близько 300 солдат, які перебувають у тренувальному центрі в Яворові, де вони навчають українських солдат.
hromadske.lviv.ua
29.05. Росія висміює найм Україною екс-глави НАТО. Не ясно, на що буде спрямована основна увага Расмуссена в якості спеціального радника. У Facebook він сказав, що зробить "все можливе для забезпечення безпеки і реформ в Україні", в тому числі в боротьбі з корупцією. Він також назвав ситуацію в області безпеки в східній частині України "такою, що викликає тривогу". Більш 9300 чоловік були вбиті з початку конфлікту в 2014 році.
The Guardian
29.05. Тука: Виключно військовим шляхом проблему Донбасу не вирішити ніколи ... Ви можете закривати очі, вуха, відключати мозок і битися в патріотичній істериці, але на Алчевському меткомбінаті все-одно продовжують свою роботу 8 тис. чоловік. ... Якщо їх завтра залишити без роботи, то ми отримаємо 30 тис. голодних і злих людей, які поповнять ополчення.
zn.ua
29.05. Представники основних релігійних громад Великобританії виступили проти виходу країни зі складу ЄС, заявивши, що членство в співтоваристві 28 держав дозволяє ефективніше зберігати мир, боротися з бідністю і протистояти міграційній кризі.
ТАСС
29.05. Президент Росії Володимир Путін: Росія буде змушена відповісти на розширення системи протиракетної оборони США в Європі і під прицілом можуть виявитись Румунія і Польща.
Reuters
28травняСубота
28.05. Президент України Петро Порошенко призначив собі радником колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена.
glavcom.ua
28.05. Президент Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Сума Чакрабарті: Політична криза гальмує кредитування ЄБРР в Україні.
Reuters
28.05. Декларація лідерів G7: В умовах кризи у відносинах між Україною та Російською Федерацією, ми підтверджуємо, що енергетика не повинна використовуватися як засіб політичного примусу або як загроза безпеці.
whitehouse.gov
27травняП'ятниця
27.05. G7 закликала сторони протистояння зробити конкретні кроки для припинення вогню в Донбасі.
zn.ua
27.05. Президент Франції Франсуа Олланд: Процес прийняття закону про вибори на південному сході України і його виконання є вкрай важливими кроками для нормалізації ситуації в регіоні.
ТАСС
27.05. Дослідження: більшість православних України виступають за подолання церковного розділення шляхом єднання навколо місцевої Церкви, яка не пов’язана з Москвою.
religion.in.ua
27.05. Президент Росії Володимир Путін прибув до Греції з метою зміцнити тісні відносини на тлі триваючих дипломатичних непорозумінь із Заходом.
The Wall Street Journal