Події в Україні та світі 2016

26травняЧетвер
26.05. Підкомітет ООН з питань попередження катувань перервав візит до України через те, що СБУ не пустила їх до місць, в яких попередньо можуть катувати людей.
liga.net
26.05. Андрій Рева: йде робота над створенням реєстру ВПЛ. Власником реєстру буде Мінсоцполітики, а адмініструвати - Пенсійний фонд. ДПСУ при перетині лінії розмежування буде бачити, що людина отримує пенсію або соціальні виплати, і, відповідно інформувати, якщо він покине територію України.
mariupolnews.com.ua
26.05. ЄС побоюється нового маршруту біженців. Є конкретні ознаки того, що будуть рости міграційні потоки з Єгипту.
Die Welt
26.05. Михайло Саакашвілі: «Уряд України не має бачення реформи». Через рік після того, як став губернатором Одеси, войовничий екс-президент Грузії говорить про свою боротьбу з корупцією і про розчарування Петром Порошенко.
The Guardian
26.05. Британський референдум про вихід з ЄС (Brexit) може поширитися як інфекція, викликаючи аналогічні перезатвердження національного суверенітету серед інших членів ЄС. Тому 23 червня є найважливішим європейським голосуванням з 1945 року.
The washington post
26.05. Швеція ратифікує угоду про співпрацю з НАТО. Це дозволяє Організації Північноатлантичного договору легше працювати на території Швеції під час тренування або в разі конфлікту або іншої кризи.
The Wall Street Journal
25травняСереда
25.05. Андерс Аслунд: Україні слід винести на перший план сім ключових елементів: фінансову стабільність, доступ до ринку ЄС, безвізовий режим з Європою, приватизацію та скасування держконтролю, політичні реформи і реформи держави, судові реформи і, нарешті, вхід до складу Європейського союзу в 2030 році.
Аtlantic council
25.05. Андреас Умланд: Жертвам агресії РФ потрібно створювати оборонний блок. Зростання військових витрат не вирішує для України кардинальне питання безпеки - відсутність договорів про взаємодопомогу з західними партнерами.
liga.net
25.05. В Японії 26-27 травня на зустрічі лідерів G7 будуть обмінюватись думками і шукати спільні позиції з найбільш актуальних проблем зовнішньої політики. До них відносяться ситуація в Україні, Сирії, Іраку, Ірані і Лівії.
Еuropa.eu
25.05. Ердоган: Туреччина не робитиме нових кроків з виконання угоди з ЄС щодо біженців, якщо її громадяни не отримають безвізовий режим.
5 канал
25.05. Британський політик Джерейнт Девіс: участь Росії в Сирії була необхідна щоб фрагментувати європейську позицію щодо України.
Politico
25.05. Побоювання з приводу поширення ісламської держави призводять до посилення військової співпраці між США і Єгиптом, незважаючи на проблеми в області прав людини.
The Wall Street Journal
25.05. На Близькому Сході сформувалося два полюси: націоналістичний, світський і сунітський Єгипет і шиїтський Іран, який з ентузіазмом відновлює зв'язки з міжнародною спільнотою.
Аtlantico.fr
24травняВівторок
24.05. Університет Майамі засновує Кафедру «для вивчення атеїзму, гуманізму і світської етики». Світські американці починають організовувати себе політично.
The New York Times
24.05. Керівники України, Франції, Німеччини та Росії висловили підтримку розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі і початку консультацій з цього питання.
Сайт Президента України
24.05. Президент України Петро Порошенко оцінив гуманітарні наслідки агресії РФ в Донбасі. Понад 10 тисяч українців загинули, ще понад 20 тисяч отримали поранення. Близько 1,8 млн людей змушені були покинути свої домівки.
zn.ua
24.05. Всесвітній гуманітарний саміт ООН: Економічний розвиток бідних країн, міграційна криза і боротьба з тероризмом - ці проблеми потрібно вирішувати за допомогою релігії.
Deutsche Welle
24.05. Україна перемогла Росію на Євробаченні. Музика і культура стають все більш важливими інструментами в умовах конфліктів.
The Washington Post
24.05. Захарченко оголосив про проведення восени в Донецьку праймеріз, припустив, що самі вибори можуть відбутися в кінці 2016 року або в першій половині 2017 року.
ТАСС
23травняПонеділок
23.05. На всесвітньому гуманітарному саміті ОНН в Стамбулі Україну представлятимуть Порошенко і лідери кримськотатарського народу.
ZN.ua
23.05. В.о. глави місії України при НАТО Єгор Божок: велика ймовірність того, що за підсумками варшавського саміту НАТО, Україні запропонують створити на своїй території центр альянсу з вивчення досвіду гібридної війни з Росією.
Обозреватель
23.05. Інвестори тікають з Європи. Керуючі фондами тягнуть гроші з європейських акцій і боргових ринків у відповідь на побоювання з приводу неспокійної політики континенту, наднизьких процентних ставок і слабких банків, і невпинного економічного спаду.
Wall Street Journal
23.05. Таємна війна РПЦ: церква і влада об'єдналися заради повернення України в лоно канонічної церкви. ... Більше 30% з 30 тисяч парафій Московського патріархату знаходяться в Україні. Якщо буде визнана незалежність Київського патріархату, Росія перестане бути найбільшим представником православної церкви на сході.
Nikkei.com
22травняНеділя
22.05. Одна з основних умов, необхідних для проведення виборів в ОРДЛО: всі внутрішньо переміщені особи, які раніше проживали на території ОРДЛО, повинні мати активне і пасивне виборче право без обмежень.
zn.ua
22.05. Зустрічі на високому рівні в Москві припускають, що Вашингтон може проявити гнучкість в своїх вимогах у виконанні Мінських угод.
Stratfor
22.05. Генсекретар НАТО Йенс Столтенберг: Зміцнення східного флангу НАТО є відповіддю на нові завдання, які стоять перед альянсом, в тому числі, на агресивну політику Росії.
Radiopolsha.pl
21травняСубота
21.05. Президент Білорусі Олександр Лукашенко після зустрічі з Папою Римським Франциском: Нинішня ситуація на сході України потребує нових ініціативах, бажано духовних.
belta.by
21.05. Постійний представник Росії при Північноатлантичному альянсі Олександр Грушко назвав розширення НАТО причиною появи психології прифронтових держав.
Интерфакс
21.05. ЄС здається зробить більш жорсткими правила щодо візового режиму перед дебатами щодо Туреччини. Україна, Грузія і Косово також хочуть безвізового в'їзду до Європи, яка, виглядає настороженою.
The Wall Street Journal
21.05. Украина начинает структурное реформирование сектора безопасности и обороны для подготовки страны к вступлению в НАТО.
zn.ua
21.05. Порошенко: Європа - це національна ідея, яка панує в серцях українців, яка об'єднує український народ, об'єднує всю нашу країну.
УНІАН