Події в Україні та світі 2016

20травняП'ятниця
20.05. Очільник місії Євросоюзу з бюджетного контролю Інге Грессле: Ми сподіваємося, що Верховна Рада зробить все необхідне для продовження реформ. В іншому випадку ми змушені будемо заблокувати макрофінансову допомогу на підтримку реформ.
Українські Новини
20.05. Михайло Якубович: Уже найближчим часом саме Росія виступатиме на міжнародній арені як захисниця й виразниця думки кримських мусульман і переконувати світове співтовариство в протилежному нашій державі буде дедалі складніше.
Тиждень.ua
20.05. Ірина Геращенко: На сьогодні список СБУ щодо зниклих безвісти на Донбасі містить 657 осіб.
УНІАН
20.05. Україна сподівається викрити корупцію з новою інтернет-системою закупівель ProZorro E-Procurement.
The Wall Street Journal
20.05. Глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв: економіка РФ повністю адаптувалася до санкцій, введених проти країни.
Интерфакс
20.05. ОБСЄ розглядає питання про направлення збройної поліцейської місії, щоб допомогти проведенню виборів на сході України, якщо буде згода від всіх сторін.
Associated Press
19травняЧетвер
19.05. Порошенко має намір ініціювати створення Конституційної комісії, покликаної опрацювати зміни до Конституції щодо надання кримськотатарському народу широких прав з самовизначення в складі української держави.
Дзеркало тижня
19.05. Нуланд: «Ми не визнаємо результатів, і також ніхто не визнає в міжнародному співтоваристві будь-які вибори, якщо їх проведуть у Донбасі поза мінських угод і без дотримання умови, що ці вибори повинні бути українськими, відповідати українським стандартам та стандартам ОБСЄ».
Коммерсант
19.05. Керівник місії МВФ в Україні Рон ван Роден: "... важливо, щоб влада (України) підвищила свої зусилля із закріплення фіскальної і фінансової стабільності, рішучого підвищення транспарентності і верховенства закону, а також реформувала великий і неефективний сектор державних підприємств".
International Monetary Fund
19.05. Україні забезпечили попереднє схвалення після тривалої затримки виплат з боку МВФ після того, як новий уряд Києва пообіцяв зміцнити свої зусилля у боротьбі з корупцією і подальшого зменшення свого бюджету.
The Wall Street Journal
19.05. Могеріні: повернення до стратегічного партнерства (з Росією) в значній мірі залежить від розв'язання кризи в Україні. Для нас дуже важливо, щоб Мінські Угоди було виконано в повному обсязі і конфлікт на сході України вирішено мирним шляхом. Це залежить не тільки від Росії, також сепаратисти в східній частині України і уряд Києва повинні зробити свій внесок.
Die Welt
18травняСереда
18.05. Верховна Рада пропонує обмежити в Україні права релігійних організацій з керівництвом у Росії.
Главком
18.05. Голова Донецької ОДА Павло Жебрівський: Підписання меморандуму про створення Трастового фонду з відновлення Східної України очікується у червні.
Укрінформ
18.05. Заступник голови Центральної виборчої комісії України Магера: Вибори в Донбасі можливі не раніше, ніж через два роки. ... На цих територіях вже два роки не функціонує державний реєстр виборців. А його перевірка і відновлення - це дуже серйозна і кропітка робота.
Ліга.Net
18.05. Рада схвалила виділення 4 млрд на відновлення Донбасу за рахунок зони АТО. Верховна Рада прийняла за основу проект закону про перерозподіл залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.
Бизнес Цензор
18.05. Голова департаменту міжнародної фінансової допомоги Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) Олена Трегуб: з 1992 року Україна отримала за договорами з міжнародними фінансовими організаціями 9.3 млрд дол. США, а також ще 4 млрд доларів в якості безповоротної фінансової допомоги по грантових програмах.
ZN.UA
18.05. Сенат США прийняв закон, що дозволяє сім'ям жертв 11 вересня 2001 р подати в суд на уряд Саудівської Аравії за шкоду, створивши потенційне зіткнення з Білим домом, який пригрозив вето.
Reuters
18.05. Російські держбанки мають намір піти з українського ринку. Сбербанк, ВТБ і Зовнішекономбанк хочуть продати свій бізнес в Україні.
Известия
17травняВівторок
17.05. Папа Франциск: Зіткнувшись з нинішнім ісламським тероризмом, ми повинні поставити під сумнів надто експортовану модель західної демократії в тих країнах, де була сильна влада, як в Іраку, або племінна структура як в Лівії. Ми не можемо рухатися вперед, не беручи до уваги їх культуру.
La Croix
17.05. Україну 16-19 травня відвідає делегація Європейського парламенту, яка перевірить, як витрачаються виділені Україні кошти і як керівництво країни бореться з корупцією.
Апостроф
17.05. Стівен Пайфер: У США готові тиснути на український уряд, щоб уникнути політичної боротьби і швидше рухатися шляхом перетворень, особливо в сфері дерегуляції, боротьби з корупцією та лібералізації енергетичного сектора. У відповідь західні країни завжди можуть запропонувати більше фінансової допомоги.
Корреспондент.net
17.05. Андрес Аслунд, Atlantic Council: В Україні час для приватизації. ... Український уряд має вийти з управління підприємствами та створити відкрите і рівне ігрове поле з мінімумом бюрократії і максимум прозорості для всіх підприємств.
Atlantic Council
17.05. Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов: Росія не підтримає програму допомоги МВФ Україні, якщо в ній не буде врахований борг Києва перед Москвою в $ 3 млрд.
Известия
17.05. В законопроекті США H.R. 5094 “Про підтримку стабільності й демократії в Україні” міститься пункт щодо створення Міжнародного консорціуму … для спільного гарантування можливих інвестиційних ризиків та з метою підтримки збільшення приватних інвестицій в Україну.
ukrinform.ua
16травняПонеділок
16.05. Депутати Верховної Ради пропонують парламенту скасувати дію актів СРСР і УРСР на території України.
Українські Новини
16.05. У Відні проходитеме міжнародна нарада з питань загрози "Ісламської держави" в Лівії. Представники Ірану, Саудівської Аравії і Росії також будуть присутні.
Deutsche Welle
16.05. Дипломатія війни: українська концепція виборів в Донбасі. Ослаблення санкцій може статися в грудні. Завдання України до цього часу - об'єднати Велику сімку (G7), не допустивши ослаблення тиску на Росію. І ключовим важелем може стати закон про вибори в Донбасі. Закон, але не самі вибори.
ЛІГА.net
16.05. Сили швидкого реагування НАТО не підходять для розгортання в Східній Європі. На липневому саміті у Варшаві, члени альянсу, затвердять ряд заходів, щоб краще підготувати НАТО для практичної територіальної оборони - а не просто стримування.
THE FINANCIAL TIMES
16.05. Демократія в арабському світі стикається з двома своєрідними перешкодами. Першою з них є страх влади ісламістських партій. Другим каменем спотикання для демократії є різноманітність арабських народів.
The Economist
16.05. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр: Немає переконливих історичних прикладів, які показують, що ізоляція і стягнення (санкції) принесли б нам мир у всьому світі. Таким чином, основні промислово розвинені країни світу повинні бути зацікавлені, щоб Росія повернулася до G8, а Росія, зі свого боку, - в реалізації Мінських домовленостей.
Der Tagesspiegel
15травняНеділя
15.05. Президент Петро Порошенко: «Мною була проведена нарада по формуванню значних коштів, як з Державного бюджету України, так і донорської допомоги наших країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій (на відновлення Донбасу). 500 мільйонів від Німеччини, 200 мільйонів – з Європейського банку реконструкції і розвитку, 200 мільйонів – Європейського інвестиційного банку, значні кошти від країн великої сімки, ООН».
Сайт Президента України
15.05. У підручнику історії, рекомендованому до застосування в загальноосвітніх навчальних закладах зазначено, що тільки в Криму і Донецькій області не було мітингів на підтримку Євромайдану.
Новости Донбасса
15.05. Президент Петро Порошенко: «Ми повинні завершити декомунізацію, впевнений, це питання нашої української національної безпеки».
РБК-Україна
15.05. Українка Джамала виграла Євробачення. Композиція, що перемогла, розпалила суперечки з російськими офіційними особами, які скаржилися на політичний підтекст.
The Wall Street Journal
15.05. Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Альянс не повинен дотримуватися акту Росія-НАТО про помірну присутність на сході.
Polskie Radio
15.05. Володимир Путін заявив про вимушену відповідь на введення елементів ПРО в Румунії для збереження стратегічного балансу між РФ і США.
Известия
15.05. Законопроект США «санкціонує до $ 500 млн, щоб забезпечити допомогу Україні в сфері безпеки, в тому числі летальну допомогу. Законопроект обмежує половину цих коштів, поки міністр оборони не підтверджує, що Україна вживає суттєвих заходів інституційних реформ у сфері оборони, боротьби з корупцією, підвищення відповідальності, і підтримує зусилля сприяння безпеці».
official United States Senate website, John McCain