Події в Україні та світі 2024

13березняСереда
13.03. Дональд Трамп та Джо Байден перемогли на праймеріз республіканців та демократів. Таким чином, вони незабаром будуть офіційно висунуті в президенти США від своїх партій.
www.bbc.com
13.03. Постійні представники країн ЄС підтримали збільшення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї Україні.
www.eurointegration.com.ua
13.03. Президент Румунії Клаус Йоганніс вирішив висунути свою кандидатуру на посаду генерального секретаря Північноатлантичного альянсу (НАТО).
www.dw.com
13.03. 70% українців мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року, - опитування Соціологічної групи "Рейтинг".
www.rbc.ua
12березняВівторок
12.03. Європа нагрівається вдвічі швидше за інші континенти, йдеться в новій доповіді Європейського агентства з навколишнього середовища. Екстремальна спека, посуха, лісові пожежі та повені, що мали місце останніми роками, посиляться в Європі навіть за оптимістичних сценаріїв глобального потепління та вплинуть на умови життя на всьому континенті.
www.dw.com
12.03. Європейський парламент 12 березня проголосував за директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій Європейського Союзу.
www.epravda.com.ua
12.03. Єврокомісія затвердила переговорну рамку про вступ України до Європейського союзу.
www.rbc.ua
11березняПонеділок
11.03. Частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну, зменшилася порівняно з 2023 роком з 77 до 65%, повідомило Управління верховного комісара ООН у справах біженців на основі опитування.
www.dw.com
11.03. Відновлення державної наукової інфраструктури України коштуватиме понад 1,26 мільярда доларів. Про це йдеться у доповіді, опублікованій ЮНЕСКО за результатами проведеного дослідження. З початку війни у лютому 2022 року було пошкоджено або знищено 1 443 установи та лабораторії, а також 750 одиниць наукового обладнання.
news.un.org
11.03. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалося будівництво 2 тисяч кілометрів укріплень, що складаються з 3 смуг.
www.aa.com.tr
10березняНеділя
10.03. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вважає, що угода щодо припинення вогню не буде укладена найближчим часом. Після останніх перемовин представники сторін "повернулися з порожніми руками", заявив він.
www.dw.com
10.03. На Гаїті триває повстання банд проти уряду виконувача обов'язків прем'єр-міністра Гаїті Аріеля Генрі. Столиця країни Порт-о-Пренс в облозі, а США розпочали евакуацію свого дипломатичного представництва.
www.rbc.ua
10.03. Інтерв'ю папи Франциска, у якому він закликав Україну мати сміливість розпочати перемовини і вжив слова "білий прапор", викликало обурення. У пресслужбі Ватикана пояснили, що понтифік хоче миру для України і дипломатичного вирішення конфлікту.
www.bbc.com
08березняП'ятниця
08.03. Близький Схід знаходиться в «найнестабільнішій ситуації за останні 50 років», заявив Командувач Центрального командування США (CENTCOM) генерал Майкл Ерік Курила.
www.aa.com.tr
08.03. Світові ціни на продовольчі товари знизилися у лютому 2024 року на 0,7%. За рік продовольство подешевшало на 10,5%, - продовольча агенція ООН (ФАО).
www.rbc.ua
08.03. Понад 600 мільйонів жінок і дівчаток проживають у зонах конфліктів, де ризик крайніх злиднів для них майже у 8 разів вищий, - згідно з організацією "ООН-Жінки" (UN Women).
www.dw.com
08.03. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що очікує, що морський коридор допомоги почне працювати між Кіпром та Газою цими вихідними.
www.eurointegration.com.ua
07березняЧетвер
07.03. Президенти Франції і Молдови Еммануель Макрон і Майя Санду уклали у Парижі угоду про оборонну співпрацю. Париж і Кишинів співпрацюватимуть у питаннях навчань та обміну розвідданими і ведуть перемовини про постачання зброї.
www.dw.com
07.03. Законодавці Комітету з міжнародної торгівлі Європарламенту схвалили продовження заходів з лібералізації торгівлі між ЄС та Україною і Молдовою, запроваджених з метою підтримати економіку цих країн.
voanews.com
07.03. Швеція офіційно приєдналася до Північноатлантичного альянсу. Вона стала 32-м членом НАТО.
www.rbc.ua