Події в Україні та світі 2024

09квітняВівторок
09.04. Країни Європейського Союзу (ЄС) та Європарламент попередньо погодили жорсткіші обмеження на імпорт певних видів сільськогосподарської продукції з України. Українцям стане важче завозити в ЄС м'ясо птиці, яйця, цукор, кукурудзу, крупи і мед.
www.dw.com
09.04. Нікарагуа звернулася до суду ООН з проханням зупинити продаж зброї німецького виробництва Ізраїлю. Справа може стати юридичним прецедентом.
www.bbc.com
09.04. США, Велика Британія та Австралія розглядають можливість співпраці з Японією над проєктами передових можливостей через пакт тристороннього безпекового партнерства AUKUS, який є частиною зусиль для протидії Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.
voanews.com
08квітняПонеділок
08.04. Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що його уряд знайшов ще один мільйон снарядів і ракет для України. Це половина артилерійських боєприпасів, необхідних українським артилеристам до кінця року.
www.forbes.com
08.04. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що вивела свої війська з міста Хан-Юніс на півдні Сектора Гази, яке вважають важливою базою бойовиків палестинського радикального ісламістського угруповання ХАМАС.
www.dw.com
08.04. На території Запорізької атомної електростанції зафіксували вибух дрона, - МАГАТЕ.
voanews.com
08.04. Міністерство оборони Азербайджану заявило про обстріл території країни збройними силами Вірменії. У міноборони Вірменії спростували цю інформацію.
www.rbc.ua
07квітняНеділя
07.04. Найближчими днями Україна узгодить зі Швейцарією дату проведення першого інавгураційного Саміту миру. Розраховують, що у заході візьмуть участь близько 80-100 країн.
www.eurointegration.com.ua
07.04. Десятки тисяч людей вийшли в Будапешті 6 квітня на демонстрацію проти уряду прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. В акції взяли участь близько 100 тисяч людей.
www.dw.com
07.04. Петер Пеллегріні переміг у другому турі президентських виборів у Словаччині. Він є спікером парламенту. Його обрання зміцнить владу прем'єра Роберта Фіцо, який виступає проти військової допомоги Києву.
www.bbc.com
05квітняП'ятниця
05.04. Міжнародні партнери України виділили на проєкти в гуманітарному розмінуванні з 2022 року по 2027 рік понад 700 млн дол в еквіваленті.
www.epravda.com.ua
05.04. На тлі зростання напруженості у відносинах з Іраном у значній частині Ізраїлю для порушення супутникової навігації ракет та дронів блокується GPS. Іран заприсягся відповісти на удар по будівлі свого консульства в Сирії. Вважається, що удару завдав Ізраїль; офіційно влада країни це не коментувала.
www.bbc.com
05.04. У ФРН створять єдине оперативне командування для чотирьох основних видів військ, включно з кібервійськами. За словами міністра оборони Бориса Пісторіуса, німецькі збройні сили мають бути готові до війни.
www.dw.com
04квітняЧетвер
04.04. Президент України Володимир Зеленський підписав з фінським колегою Александером Стуббом угоду про співпрацю у сфері безпеки. Документ передбачає довгострокову військову та фінансову підтримку Києва з боку Гельсінкі, а також поглиблення співпраці в низці сфер. Це вже восьма подібна угода, укладена Україною з партнерами.
www.dw.com
04.04. Білий дім доручив NASA створити єдиний стандарт обчислення часу на Місяці: Координований місячний час (LTC). Це не система часових поясів, як у Землі, а власна система відліку часу для Місяця.
www.bbc.com
04.04. Збитки, завдані критично важливій інфраструктурі в Газі, станом на кінець січня 2024 оцінюються приблизно в 18,5 мільярда доларів. Це еквівалентно 97 відсоткам сукупного ВВП Західного берега річки Йордан та сектору Газа у 2022 році, - дані Світового банку та ООН.
news.un.org
03квітняСереда
03.04. Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років.
www.dw.com
03.04. Генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував учасникам альянсу заснувати пакет військової допомоги Україні на суму 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів) на п'ятирічний період, який надасть НАТО можливість безпосередньої підтримки Києву.
voanews.com
03.04. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що майбутній ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні (у липні 2024 року) буде сфокусований на тому, щоб розробити дорожню карту щодо членства України у НАТО.
zn.ua