Події в Україні та світі 2024

05березняВівторок
05.03. Єврокомісія представила першу в історії Євросоюзу стратегію в галузі оборонної промисловості та нову програму інвестицій. Програма інвестицій у сфері оборонної промисловості передбачає виділення з бюджету ЄС 1,5 млрд євро на оборонні потреби у період з 2025 до 2027 року.
www.dw.com
05.03. Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закінчив розгляд правок і рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією.
www.rbc.ua
05.03. Державний департамент США повідомив, що Вікторія Нуланд, третій за рангом американський дипломат, залишить свою посаду до кінця місяця.
www.bbc.com
04березняПонеділок
04.03. Законопроєкт фінансування уряду США, представлений лідерами Конгресу, містить заборону Китаю купувати нафту зі Стратегічного нафтового резерву (СНР) Сполучених Штатів.
www.eurointegration.com.ua
04.03. У Каїрі відновляться переговори щодо припинення вогню у блокованому секторі Газа.
www.aa.com.tr
04.03. Франція стала першою країною у світі, яка закріпила право на аборт у своїй конституції.
www.rbc.ua
04.03. Верховний суд США скасував рішення суду штату Колорадо про заборону колишньому президентові Дональду Трампу балотуватися на пост президента у цьому штаті. Це рішення діятиме по всій країні – окремі штати більше не зможуть заборонити Трампу брати участь у виборах.
www.bbc.com
03березняНеділя
03.03. Міністерство економіки України та технологічна компанія Palantir підписали угоду про партнерство, яка передбачає оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизацію процесів протимінної діяльності, а також використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP).
www.dw.com
03.03. Швейцарські виборці призначили собі додаткову місячну пенсію – на загальнонаціональному референдумі, присвяченому рівню життя людей похилого віку. 13-ту пенсію вони отримуватимуть тепер щороку.
www.bbc.com
03.03. 42% американців вважають, що дії Ізраїля в Газі, після нападу ХАМАСу 7 жовтня, зайшли "надто далеко". 19% респондентів кажуть, що Їзраіль зайшов недостатньо далеко, 24% сказали, що відповідь Ізраїлю була адекватною. 15% відповіли "не знаю" або відмовилися відповідати, - показало опитування, проведене The Wall Street Journal.
voanews.com
01березняП'ятниця
01.03. Ілон Маск подав до суду на виробника ChatGPT OpenAI та його генерального директора Сема Альтмана, заявивши, що вони відмовилися від початкової місії стартапу щодо розробки штучного інтелекту на благо людства, а не заради прибутку.
www.reuters.com
01.03. Фінансування Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) буде продовжено, наступного тижня буде виділено кошти у розмірі 50 млн. євро.
www.aa.com.tr
01.03. Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте уклали безпекову угоду між країнами. Документ передбачає 2 млрд євро військової допомоги від Нідерландів цьогоріч та подальшу оборонну допомогу протягом наступних 10 років. Нідерланди також підтримують майбутнє членство України в ЄС і НАТО.
www.dw.com
29лютогоЧетвер
29.02. Керівна більшість у парламенті Хорватії (Саборі) відмовилася його розпустити і призначити вибори, незважаючи на вимоги опозиції, яка пообіцяла провести акції протесту у відповідь.
www.eurointegration.com.ua
29.02. Армія США скорочує чисельність особового складу на 24 тисячі осіб, або майже на 5%, і проводить реструктуризацію, щоб мати більше можливостей для ведення наступної великої війни.
www.rbc.ua
29.02. У Євросоюзі готуються до кроків, які дадуть змогу зміцнити обороноздатність блоку і зроблять ЄС менш залежним від оборонної підтримки союзників. Про це йшлося під час дебатів Європарламенту щодо європейської безпеки та оборони, які відбулися у Страсбурзі.
www.dw.com
28лютогоСереда
28.02. Україна, яка сама потерпає від війни, пожертвувала понад 7 тисяч тонн пшениці мешканцям Судану, де з квітня 2023 року триває збройний конфлікт. Наданого обсягу зерна вистачить, щоб протягом місяця забезпечувати харчуванням близько мільйона суданців.
news.un.org
28.02. У Китаї закликали держави з найбільшими ядерними арсеналами домовитися про угоду "про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної".
www.rbc.ua
28.02. У 2024 році щомісячна потреба України у зовнішньому фінансуванні сягає близько 3 млрд доларів США, - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко на зустрічі фінансового блоку G7. Загалом фінансова підтримка країн G7 та ЄС сягає близько 63 млрд доларів США з лютого 2022 року.
mof.gov.ua