Події в Україні та світі 2024

12січняП'ятниця
12.01. Україна та Велика Британія уклали безпекову угоду у сфері ВПК. Лондон даватиме Україні щорічну фінансову підтримку протягом 10 років і розвиватиме ЗСУ, щоб українська армія швидше "перейшла на стандарти НАТО".
www.bbc.com
12.01. Міністри закордонних справ країн ЄС зустрінуться 22 січня, щоб обговорити можливу участь Європейського Союзу в ініціативі США щодо забезпечення безпеки комерційного судноплавства в Червоному морі.
www.dw.com
12.01. У Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій заявляють про готовність першого драфту Стратегії державної політики з відновлення влади та реінтеграції населення деокупованих територій.
www.epravda.com.ua
12.01. Держдепартамент США повідомив, що схвалив можливий продаж 246 ракет та супутнього обладнання Косово на суму близько 75 мільйонів доларів. Рішення Вашингтона викликало "глибоке розчарування" у Белграда.
voanews.com
11січняЧетвер
11.01. Агентства Організації Об’єднаних Націй наступного тижня попросять 3,1 мільярда доларів для фінансування допомоги Україні цього року.
www.epravda.com.ua
11.01. Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй (ООН) у Гаазі розпочав слухання за позовом Південно-Африканської Республіки (ПАР) з вимогою термінового зупинення воєнної кампанії Ізраїлю в Секторі Гази. На думку ПАР, Ізраїль здійснює геноцид проти палестинців.
www.dw.com
11.01. Верховна Рада України відмовилася обговорювати суперечливий законопроект, спрямований на збільшення кількості військових, на тлі різкої критики з боку законодавців та громадськості.
www.theguardian.com
11.01. Приватний інвестиційний підрозділ Світового банку залучив майже 1 мільярд доларів на відновлення приватного сектору України.
www.rbc.ua
10січняСереда
10.01. Верховна Рада України розпочне розгляд законопроєкту щодо посилення мобілізації в першому читанні 11 січня.
www.dw.com
10.01. Очікується, що у 2024 році армія безробітних поповниться на два мільйони людей, що призведе до підвищення рівня глобального безробіття до 5,2 відсотка, – доповідь Міжнародної організації праці (МОП).
news.un.org
10.01. Всесвітній економічний форум у своєму останньому звіті про глобальні ризики назвав невірну інформацію та дезінформацію найсерйознішими ризиками протягом наступних двох років, підкреслюючи, як швидкий розвиток технологій також створює нові проблеми або погіршує існуючі.
www.trtworld.com
10.01. Перу оголошує надзвичайний стан на кордоні із сусідньою країною. Причиною такого рішення стало збройне протистояння, яке охопило Еквадор.
www.rbc.ua
09січняВівторок
09.01. Президент України Володимир Зеленський виступить зі спеціальним зверненням на Всесвітньому економічному форумі. Він буде присутній на заході, який пройде з 15 по 19 січня, особисто.
www.rbc.ua
09.01. У 2024 році, за оцінками ООН, понад 14,6 мільйона жителів України – 40 відсотків населення країни – потребуватимуть гуманітарної допомоги. В ООН також нагадують, що допомоги потребують 6,3 мільйона українців, які втекли за кордон.
news.un.org
09.01. Президент Франції Еммануель Макрон призначив прем'єр-міністром 34-річного Габріеля Атталя, який до цього обіймав посаду міністра освіти. Габріель Атталь став наймолодшим главою уряду у П'ятій республіці і першим відкритим геєм на цій посаді.
www.dw.com
09.01. США не планують виводити свій контингент із Іраку. Раніше влада Іраку заявила, що «присутність коаліційних сил на чолі зі США в країні буде припинена».
www.aa.com.tr
08січняПонеділок
08.01. Очікується, що найбільший у світі гірничодобувний проект з видобутку залізної руди, будівництва залізниць і портів у віддаленому куточку Західної Африки вартістю $20 млрд розпочнеться у 2024 році, після 27 років очікування.
www.epravda.com.ua
08.01. Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що Євросоюз повинен сформувати власну об'єднану армію. Вона, за його словами, допомогла б підтримувати мир та запобігати конфліктам.
www.dw.com
08.01. Лідери Конгресу США узгодили ліміт держборгу на наступний рік у розмірі 1,6 трильйона доларів, щоб не допустити часткової зупинки роботи держустанов. Запропонований бюджет включає 886 мільярдів доларів на оборону та 704 мільярди - на необоронні витрати, - згідно зі спікером Палати представників Майком Джонсоном.
voanews.com
07січняНеділя
07.01. Китай запровадив санкції проти п’яти американських виробників військової техніки через нещодавній продаж зброї Тайваню.
www.rbc.ua
07.01. Президент США Джо Байден оголосив, що виступить із щорічним зверненням до Конгресу «Про стан справ у країні» 7 березня.
voanews.com
07.01. Голова Європейської Ради Шарль Мішель вирішив висунути свою кандидатуру на виборах до Європейського парламенту в червні. У разі обрання він залишить пост голови Євроради.
www.dw.com
07.01. Японія виділяє для допомоги Україні 37 млн доларів на закупівлю систем для виявлення дронів.
www.radiosvoboda.org