Події в Україні та світі 2024

23січняВівторок
23.01. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ повідомив, що альянс підписав нові контракти про постачання артилерійських боєприпасів для поповнення арсеналів країн альянсу і для допомоги Україні. Йдеться про приблизно 220 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів на 1,2 мільярда доларів.
voanews.com
23.01. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що Ізраїлю не можна дозволити в односторонньому порядку заблокувати створення палестинської держави після війни в Газі.
www.trtworld.com
23.01. Генеральна Асамблея Великих Національних Зборів (парламенту) Туреччини планує розгляд схвалення ратифікації Протоколу про приєднання Швеції до Північноатлантичного договору (НАТО).
www.aa.com.tr
23.01. Розпочалося 18-те засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".
zn.ua
22січняПонеділок
22.01. Північноатлантичний альянс розпочинає найбільші за останні десятиліття чотиримісячні військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Непохитний захисник"), які симулюватимуть конфлікт із "практично рівним противником". У навчаннях буде задіяно близько 90 тисяч людей. Останні подібні маневри НАТО відбулися у 1988 році.
www.dw.com
22.01. Польща приєдналася до декларації країн G7- "Групи семи" про "гарантії безпеки" для України.
www.eurointegration.com.ua
22.01. Президент України Володимир Зеленський запропонував змінити конституцію, щоб дозволити подвійне громадянство українцям за кордоном.
voanews.com
22.01. Офіційні особи Європейського Союзу почнуть розробляти новий план щодо надання десятків мільярдів доларів військової допомоги Україні.
www.wsj.com
21січняНеділя
21.01. У Великобританії військовим вперше під час випробувань вдалося вразити повітряні цілі за допомогою лазерної зброї спрямованої енергії дальньої дії DragonFire ("Вогонь дракона"). Очікується, що це буде "революційна" дешева заміна ракетам ППО.
www.dw.com
21.01. Європейський союз розробив план із 10 пунктів для надійного, всеосяжного вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту.
www.rbc.ua
21.01. По всій Німеччині відбулись нові масштабні демонстрації проти ультраправих сил і правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН).
www.eurointegration.com.ua
21.01. Комісія Національної асамблеї Франції опублікувала висновок, у якому рекомендує внести зміни до Директиви ЄС про авторське право для розробки міжнародного договору щодо штучного інтелекту та регулярних переглядів Закону ЄС про штучний інтелект.
www.euractiv.com
19січняП'ятниця
19.01. Високопосадовці США та Мексики у Вашингтоні обговорять посилення співпраці задля розв'язання питання міграції на південному кордоні США.
voanews.com
19.01. Штучний інтелект (ШІ) став найбільш обговорюваною темою щорічного саміту Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі цього року.
www.aa.com.tr
19.01. Палата представників США схвалила законопроєкт про фінансування федерального уряду до початку березня та запобігання його частковому закриттю.
www.eurointegration.com.ua
19.01. Після того, як Конституційний суд Польщі визнав незаконним рішення нового уряду про ліквідацію держЗМІ, мінкульт назвав недійсним рішення органу конституційної юрисдикції.
www.dw.com
18січняЧетвер
18.01. Ситуація у Червоному морі призвела до уповільнення українського сільськогосподарського експорту у січні 2024 року на 20%.
www.rbc.ua
18.01. Північноатлантичний альянс у лютому організує масштабні військові маневри найбільші від кінця холодної війни, їхня мета – стримування Росії.
www.eurointegration.com.ua
18.01. Європарламент проголосував за резолюцію, яка засуджує «навмисні, постійні та систематичні зусилля угорського уряду щодо підриву основних цінностей ЄС».
voanews.com
18.01. Європейська Комісія повідомила про запуск процесу скринінгу - аналізу українського законодавства на предмет відповідності праву Європейського Союзу.
www.dw.com
17січняСереда
17.01. В Україні після 1 січня 2025 року всі невитребувані земельні ділянки буде визнано безгоспними, їх передадуть до комунальної власності територіальної громади, на території якої вони розташовані.
www.epravda.com.ua
17.01. Брюссель проводить аудит того, скільки військової допомоги Україні надали країни ЄС від початку повномасштабного вторгнення Росії, у відповідь на заяви про те, що деякі європейські союзники не надіслали стільки, скільки могли.
voanews.com
17.01. Президент Франції Еммануель Макрон у лютому відвідає Україну, де підпише двосторонню угоду між країнами про гарантії безпеки. Також найближчими тижнями Франція надасть Україні близько 40 ракет SCALP і кілька сотень бомб.
www.dw.com
17.01. Майже 50 південноафриканських юристів готуються подати до суду на уряди США та Великобританії через їхню підтримку дій Ізраїлю проти палестинців.
www.aa.com.tr