Події в Україні та світі 2024

27лютогоВівторок
27.02. Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для України і передачу 50 млрд євро протягом чотирьох років.
www.rbc.ua
27.02. Генеральна Асамблея ООН одноголосно проголосувала за те, щоб проголосити 2027 рік Міжнародним роком сталого та життєстійкого туризму. З ініціативою прийняти відповідну резолюцію раніше виступили Узбекистан та Мальдіви.
news.un.org
27.02. Парламент Угорщини ратифікував переважною більшістю голосів заявку Швеціїна вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО), усунувши останню серйозну перешкоду на шляху цієї скандинавської країни до членства в військово-політичному блоці.
www.dw.com
27.02. Президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності.
www.eurointegration.com.ua
26лютогоПонеділок
26.02. Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що запропонує країнам-членам блоку створити фонд допомоги для України з розробки дронів і штучного інтелекту.
www.rbc.ua
26.02. Економічна спільнота країн Західної Африки (ЕКОВАС), до складу якої входять 15 членів, скасувала жорсткі санкції, раніше введені стосовно Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру, щоб чинити тиск на військові хунти в цих країнах з метою повернення до конституційного порядку.
XINHUANET.com
26.02. Міністри сільського господарства ЄС проведуть у Брюсселі зустріч, на якій обговорять ситуацію в сільськогосподарській галузі Європейського Союзу та протести фермерів, які тривають вже кілька тижнів.
www.dw.com
26.02. Президент Володимир Зеленський оголосив про старт нової економічної платформи "Зроблено в Україні", яка має стати майданчиком постійного прямого діалогу держави і підприємців.
www.epravda.com.ua
25лютогоНеділя
25.02. У дронах українського виробництва буде використовуватись штучний інтелект. Україна підписала відповідний меморандум з німецькою компанією.
www.rbc.ua
25.02. Президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що братиме участь у виборах глави держави у 2025 році.
www.aa.com.tr
25.02. Президент України Володимир Зеленський вперше назвав втрати України у війні з Росією. За його даними, за два роки війни загинули 31 тисяча військових.
www.dw.com
25.02. У Польщі сталося наймасштабніше пошкодження українського зерна від початку фермерських протестів – загалом зловмисники пошкодили 160 тонн українського зерна.
www.eurointegration.com.ua
23лютогоП'ятниця
23.02. Україна та Міжнародний валютний фонд досягли домовленості на рівні експертів про третій перегляд Механізму розширеного фінансування (EFF) обсягом 15,6 млрд доларів.
www.epravda.com.ua
23.02. Участь Вірменії в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) - заморожена, оскільки організація не виконувала своїх функцій щодо Вірменії, заявив прем'єр-міністр країни Нікол Пашинян.
www.dw.com
23.02. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху представив свій план для повоєнної Гази. Нетаньяху пропонує «демілітаризацію» Гази, закриття кордону Гази з Єгиптом, програми «дерадикалізації» в релігійних, освітніх та соціальних установах, контроль безпеки протягом невизначеного терміну Ізраїлем.
www.bbc.com
22лютогоЧетвер
22.02. Польща вирішила включити прикордонні переходи з Україною, певні ділянки шляхів та залізничні дороги до списку критичної інфраструктури, що дозволить Україні попри протести польських фермерів отримувати військову і гуманітарну допомогу "без будь-яких затримок".
www.bbc.com
22.02. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), за два роки після ескалації війни в Україні близько 3,7 мільйона людей залишаються переміщеними особами в Україні, а майже 6,5 мільйона є біженцями по всьому світу. У 2024 році понад 14,6 мільйона людей все ще потребуватимуть гуманітарної допомоги.
www.iom.int
22.02. Данія уклала з Україною безпекову угоду, яка передбачає військову й цивільну підтримку України протягом 10 років. Також аналогічні угоди нещодавно було укладено між Києвом і Берліном, Києвом і Лондоном, а також Києвом і Парижем.
www.dw.com
21лютогоСереда
21.02. Згідно з дослідженням Інституту міжнародних фінансів (IIF), у 2023 році світовий борг сягнув нового рекордного рівня - 313 трильйонів доларів. За останній квартал минулого року він підвищився на 15 трильйонів.
www.epravda.com.ua
21.02. У Бразилії розпочалася зустріч міністрів закордонних справ G20.
www.aa.com.tr
21.02. Переговорна рамка щодо вступу України до Європейського союзу буде готова орієнтовано на початку літа.
www.rbc.ua
21.02. Польща залишається дружньою країною для більшості українців, однак позитивне ставлення скоротилося з 94 до 79% за останні пів року, свідчать результати опитування групи "Рейтинг".
www.dw.com