Події в Україні та світі 2024

18лютогоНеділя
18.02. Найбільший в Європі виробник боєприпасів Rheinmetall підписав меморандум про створення спільного підприємства в Україні.
www.epravda.com.ua
18.02. Данія вирішила передати Україні всю артилерію, яку має в запасі. Країна закликає партнерів збільшити постачання зброї Україні.
www.rbc.ua
18.02. У Міжнародному суді ООН 19 лютого розпочнуться слухання у справі щодо правових наслідків окупації Ізраїлем території Палестини, включаючи Східний Єрусалим.
www.aa.com.tr
18.02. Європейська Комісія представить в березні свої пропозиції щодо оборонно-промислової стратегії Європейського Союзу, а також відкриє офіс оборонних інновацій в Україні, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
www.dw.com
16лютогоП'ятниця
16.02. Парламент Греції проголосував за легалізацію одностатевих шлюбів та усиновлення дітей одностатевими сім'ями. Греція стала 37-ю країною у світі та першою православною країною, яка узаконила шлюби людей однієї статі.
www.bbc.com
16.02. Спікер Палати представників (нижньої палати Конгресу, в якій більшість мають представники Республіканської партії) США Майк Джонсон оголосив 15 лютого майже двотижневу перерву в роботі без винесення на голосування закону про допомогу Україні, який раніше схвалив Сенат (верхня палата Конгресу, в якій більшість мають представники Демократичної партії).
www.dw.com
16.02. 16 лютого стартує Мюнхенська безпекова конференція. Понад 150 світових лідерів збираються в Німеччині, щоб обговорити проблеми у сфері глобальної безпеки. Допомога Україні буде однією з головних тем.
www.rbc.ua
16.02. Президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичної марихуани. Повноцінне застосування почнеться через півроку. Закон регулюватиме оборот каннабісу у медичній, промисловій, освітній та науковій діяльності.
voanews.com
15лютогоЧетвер
15.02. Світовий банк, Європейська комісія та ООН збільшили свої оцінки загальної вартості реконструкції та відновлення України до 486 млрд доларів протягом наступного десятиліття. Раніше вартість оцінювалася в 411 млрд доларів.
www.rbc.ua
15.02. Очікується, що у 2024 році видатки на оборону сягнуть цільового показника у два відсотки валового внутрішнього продукту (ВВП) у 18 країнах Північноатлантичного альянсу (НАТО) з 31. Загальні оборонні видатки європейських членів Альянсу цього року сягнуть 380 мільярдів доларів.
www.dw.com
15.02. Економіка Японії несподівано скоротилась в останньому кварталі минулого року через слабкий внутрішній попит, втративши статус третьої за величиною економіки світу на користь Німеччини.
www.epravda.com.ua
14лютогоСереда
14.02. За оцінками ЮНЕСКО, бойові дії пошкодили 341 культурний об'єкт по всій Україні. Протягом наступного десятиліття Україні знадобиться близько 9 мільярдів доларів на відновлення культурних об'єктів та туристичної галузі.
www.epravda.com.ua
14.02. Американський Сенат схвалив законопроєкт, що передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Пакет включає загальне фінансування обсягом 95,34$ млрд. Приблизно 60$ млрд з цієї допомоги передбачено для України.
voanews.com
14.02. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про необхідність збільшити оборонне виробництво НАТО та забезпечення довгострокової підтримки України.
www.rbc.ua
14.02. Німецькі компанії продовжують інвестувати значні кошти в Китай. Прямі інвестиції Німеччини в Китай зросли на 4,3% до рекордного рівня в 11,9 мільярдів євро (12,7 мільярдів доларів) минулого року, а також збільшилися як частка загальних інвестицій країни за кордоном.
www.reuters.com
13лютогоВівторок
13.02. Міжнародний валютний фонд (МВФ) оголосив про офіційне відкриття нового трастового фонду для підтримки економічних та фінансових реформ в Україні протягом наступних п'яти років. Мета фонду – залучити 65 мільйонів доларів від країн-донорів.
voanews.com
13.02. Південно-Африканська Республіка подала термінову заяву до Міжнародного суду ООН (ICJ) з проханням винести рішення про те, чи потребує запланована Ізраїлем наземна операція в Рафасі застосування судом своєї юрисдикції.
www.aa.com.tr
13.02. Державна прикордонна служба Азербайджану заявила про повне знищення бойового посту збройних сил Вірменії поблизу прикордонного населеного пункту Неркин Ханд. Атаку у прикордонному населеному пункті в Азербайджані назвали "операцією відплати".
www.dw.com
13.02. Польські фермери 20 лютого заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.
www.eurointegration.com.ua
12лютогоПонеділок
12.02. У столиці Чехії Празі 29 лютого відбудеться саміт голів парламентів країн "Вишеградської четвірки" (V4). На зустріч також запросили й Україну, яка буде однією з основних тем обговорення.
www.rbc.ua
12.02. Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо укладання договору між Державною податковою службою (ДПС) та польською урядовою установою про тимчасове розміщення на території Польщі інформаційних ресурсів ДПС.
www.epravda.com.ua
12.02. Міжнародний валютний фонд висловлює «високий ступінь впевненості» в тому, що на світову економіку очікує зниження темпів інфляції, заявила директор МВФ Крісталіна Георгієва.
voanews.com
12.02. Ірак та США розпочали новий раунд діалогу, щоб обговорити припинення місії міжнародної коаліції на чолі зі США в Іраку.
XINHUANET.com
12.02. Президент України Володимир Зеленський планує провести турне західноєвропейськими столицями з метою лобіювання допомоги Україні у переддень Мюнхенської конференції з безпеки.
www.dw.com