Події в Україні та світі 2024

16січняВівторок
16.01. Верховна Рада ухвалила закон, що має впровадити в Україні повноцінний електронний облік військовозобов'язаних.
www.bbc.com
16.01. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив готовність підтримати виділення Україні фінансової допомоги з боку Європейського Союзу (ЄС), якщо допомога надаватиметься поза рамками бюджету ЄС.
www.dw.com
16.01. Нова зустріч Контактної групи з оборони України ("Рамштайн") відбудеться вже наступного тижня. Вона запланована на 23 січня.
www.rbc.ua
16.01. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав переписати конституцію, щоб визначити Південну Корею як «неминучого заклятого ворога» і позначити Південну Корею «ворожою країною номер один» у конституції країни.
www.aa.com.tr
15січняПонеділок
15.01. 20% українського бізнесу безпосередньо зіткнулись із руйнуваннями, тоді як 70% втратили доходи, - звіту Світового банку.
www.epravda.com.ua
15.01. Північна Корея провела випробувальний запуск твердопаливної балістичної ракети з гіперзвуковою керованою боєголовкою.
www.aa.com.tr
15.01. Прем'єр-міністр Данії офіційно проголосила наслідного принца Фредеріка королем країни.
XINHUANET.com
15.01. Під час візиту до Швейцарії Володимир Зеленський зустрівся з президенткою країни Віолою Амгерд. Швейцарія надасть 1,5 млрд франків на відновлення України з 2025 до 2028 року. Швейцарія готова на прохання Зеленського провести мирну конфренцію по Україні на найвищому рівні.
www.dw.com
14січняНеділя
14.01. Опозиція Тайваню визнала поразку на президентських виборах в суботу. Відрив лідера перегонів, кандидата від правлячої партії Лая Цінде, вже недосяжно великий. Він виступає за скорочення економічної залежності острова від Пекіна та зближення зі США.
www.bbc.com
14.01. На полях Всесвітнього економічного форуму в Швейцарії стартувала четверта зустріч щодо української "формули миру". Радники лідерів 81 держави опрацьовують останні 5 пунктів "формули".
www.dw.com
14.01. Компанія OpenAI змінила правила використання своїх технологій, зокрема ChatGPT. З політики використання видалили заборону на застосування сервісів у військових цілях.
www.rbc.ua
14.01. Японія запустила ракету H-2A із супутником для збору розвідувальної інформації, який використовуватиметься для підвищення національної безпеки та реагування на стихійні лиха.
www.aa.com.tr
12січняП'ятниця
12.01. Україна та Велика Британія уклали безпекову угоду у сфері ВПК. Лондон даватиме Україні щорічну фінансову підтримку протягом 10 років і розвиватиме ЗСУ, щоб українська армія швидше "перейшла на стандарти НАТО".
www.bbc.com
12.01. Міністри закордонних справ країн ЄС зустрінуться 22 січня, щоб обговорити можливу участь Європейського Союзу в ініціативі США щодо забезпечення безпеки комерційного судноплавства в Червоному морі.
www.dw.com
12.01. У Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій заявляють про готовність першого драфту Стратегії державної політики з відновлення влади та реінтеграції населення деокупованих територій.
www.epravda.com.ua
12.01. Держдепартамент США повідомив, що схвалив можливий продаж 246 ракет та супутнього обладнання Косово на суму близько 75 мільйонів доларів. Рішення Вашингтона викликало "глибоке розчарування" у Белграда.
voanews.com
11січняЧетвер
11.01. Агентства Організації Об’єднаних Націй наступного тижня попросять 3,1 мільярда доларів для фінансування допомоги Україні цього року.
www.epravda.com.ua
11.01. Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй (ООН) у Гаазі розпочав слухання за позовом Південно-Африканської Республіки (ПАР) з вимогою термінового зупинення воєнної кампанії Ізраїлю в Секторі Гази. На думку ПАР, Ізраїль здійснює геноцид проти палестинців.
www.dw.com
11.01. Верховна Рада України відмовилася обговорювати суперечливий законопроект, спрямований на збільшення кількості військових, на тлі різкої критики з боку законодавців та громадськості.
www.theguardian.com
11.01. Приватний інвестиційний підрозділ Світового банку залучив майже 1 мільярд доларів на відновлення приватного сектору України.
www.rbc.ua
10січняСереда
10.01. Верховна Рада України розпочне розгляд законопроєкту щодо посилення мобілізації в першому читанні 11 січня.
www.dw.com
10.01. Очікується, що у 2024 році армія безробітних поповниться на два мільйони людей, що призведе до підвищення рівня глобального безробіття до 5,2 відсотка, – доповідь Міжнародної організації праці (МОП).
news.un.org
10.01. Всесвітній економічний форум у своєму останньому звіті про глобальні ризики назвав невірну інформацію та дезінформацію найсерйознішими ризиками протягом наступних двох років, підкреслюючи, як швидкий розвиток технологій також створює нові проблеми або погіршує існуючі.
www.trtworld.com
10.01. Перу оголошує надзвичайний стан на кордоні із сусідньою країною. Причиною такого рішення стало збройне протистояння, яке охопило Еквадор.
www.rbc.ua