Події в Україні та світі 2024

11лютогоНеділя
11.02. Сенат США наблизився до ухвалення пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95,34 мільярда доларів. Очолюваний Демократичною партією Сенат проголосував 67 проти 27 і переніс ухвалення іноземної допомоги до остаточного голосування на найближчі дні.
www.reuters.com
11.02. Японія пообіцяє 15,8 мільярдів єн (106 мільйонів доларів) допомоги для підтримки відновлення України після війни. Очікується, що уряди двох країн підпишуть понад 10 меморандумів про співпрацю на японсько-українській конференції сприяння економічній відбудові, яка відбудеться 19 лютого в Токіо.
voanews.com
11.02. Міжнародне рейтингове агентство Moody's понизило кредитний рейтинг Ізраїлю з A1 до А2 вперше в історії.
www.epravda.com.ua
09лютогоП'ятниця
09.02. Уряд України затвердив Методологію використання мов національних меншин у межах рекомендацій Європейської комісії, необхідних для початку перемовин про членство в ЄС.
www.eurointegration.com.ua
09.02. Країни Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) домовилися про інвестиції в Індію у рамках нової торгової угоди. Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн хочуть інвестувати до Індії до 100 млрд доларів протягом 15 років.
www.rbc.ua
09.02. Президент України Володимир Зеленський увів до складу Ставки верховного головнокомандувача нового головнокомандувача Збройними силами Олександра Сирського та вивів зі складу Ставки Валерія Залужного.
zn.ua
09.02. Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни презентувала Президенту України Екологічний договір для України (Environmental Compact), як новий механізм захисту довкілля.
www.kmu.gov.ua
08лютогоЧетвер
08.02. Дев’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться в Брюсселі 14 лютого.
www.eurointegration.com.ua
08.02. Україна найближчим часом проведе саміт із країнами Західних Балкан.
www.rbc.ua
08.02. Незмінний з 2003 року глава Азербайджану Ільхам Алієв перемагає на дострокових президентських виборах. Він керуватиме країною ще сім років.
www.dw.com
08.02. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відкинув пропозицію руху ХАМАС щодо припинення вогню у секторі Газа.
XINHUANET.com
07лютогоСереда
07.02. Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про посилення мобілізації. Він вже викликав суперечки серед політиків.
www.bbc.com
07.02. У Сенаті США не знайшлось достатньо підтримки для процедурного голосування за законопроєкт із посиленням міграційної політики, який передбачав додаткові кошти для України, Ізраїлю й Тайваню.
www.eurointegration.com.ua
07.02. У зв'язку зі швидким розвитком технологій у світі в Україні можуть створити посаду кібердипломата, заявив секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов.
www.dw.com
07.02. Швейцарія попросила Китай взяти участь у мирній конференції щодо України, яка має відбутися цього року.
www.rbc.ua
06лютогоВівторок
06.02. 35 країн, у тому числі США, Великобританія та Франція, а також технологічні компанії (серед них – Google, Microsoft та Meta), підписали спільну заяву, в якій наголошується на необхідності боротьби проти шкідливої діяльності в Інтернеті, в рамках якої використовуються засоби кіберспостереження.
voanews.com
06.02. Європейська комісія схвалила документ із рекомендаціями про скорочення викидів парникових газів у промисловому секторі, який пропонує державам-членам досягти скорочення у 90% до 2040 року.
www.epravda.com.ua
06.02. Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів опрацювати питання створення у структурі Збройних сил України (ЗСУ) Сил безпілотних систем як окремого роду сил.
www.dw.com
05лютогоПонеділок
05.02. Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради проєкти законів, якими пропонується затвердити укази про продовження воєнного стану і загальної мобілізації в Україні ще на 90 днів - до 13 травня. Президент вносить до Ради відповідні пропозиції вже вдесяте.
www.dw.com
05.02. США та Японія вперше назвали Китай гіпотетичним ворогом під час своїх спільних командно-штабних навчань.
www.rbc.ua
05.02. Депутати від партії угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана бойкотували парламентське засідання щодо вступу Швеції до НАТО, що призведе до подальшого гальмування приєднання країни до Альянсу.
www.eurointegration.com.ua
05.02. Сенат США оприлюднив двопартійний законопроект про безпеку кордонів на суму 118 мільярдів доларів, який також передбачатиме допомогу Україні та Ізраїлю, але він одразу наштовхнувся на опозицію з боку Палати представників.
www.reuters.com