Події в Україні та світі 2024

25лютогоНеділя
25.02. У дронах українського виробництва буде використовуватись штучний інтелект. Україна підписала відповідний меморандум з німецькою компанією.
www.rbc.ua
25.02. Президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що братиме участь у виборах глави держави у 2025 році.
www.aa.com.tr
25.02. Президент України Володимир Зеленський вперше назвав втрати України у війні з Росією. За його даними, за два роки війни загинули 31 тисяча військових.
www.dw.com
25.02. У Польщі сталося наймасштабніше пошкодження українського зерна від початку фермерських протестів – загалом зловмисники пошкодили 160 тонн українського зерна.
www.eurointegration.com.ua
23лютогоП'ятниця
23.02. Україна та Міжнародний валютний фонд досягли домовленості на рівні експертів про третій перегляд Механізму розширеного фінансування (EFF) обсягом 15,6 млрд доларів.
www.epravda.com.ua
23.02. Участь Вірменії в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) - заморожена, оскільки організація не виконувала своїх функцій щодо Вірменії, заявив прем'єр-міністр країни Нікол Пашинян.
www.dw.com
23.02. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху представив свій план для повоєнної Гази. Нетаньяху пропонує «демілітаризацію» Гази, закриття кордону Гази з Єгиптом, програми «дерадикалізації» в релігійних, освітніх та соціальних установах, контроль безпеки протягом невизначеного терміну Ізраїлем.
www.bbc.com
22лютогоЧетвер
22.02. Польща вирішила включити прикордонні переходи з Україною, певні ділянки шляхів та залізничні дороги до списку критичної інфраструктури, що дозволить Україні попри протести польських фермерів отримувати військову і гуманітарну допомогу "без будь-яких затримок".
www.bbc.com
22.02. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), за два роки після ескалації війни в Україні близько 3,7 мільйона людей залишаються переміщеними особами в Україні, а майже 6,5 мільйона є біженцями по всьому світу. У 2024 році понад 14,6 мільйона людей все ще потребуватимуть гуманітарної допомоги.
www.iom.int
22.02. Данія уклала з Україною безпекову угоду, яка передбачає військову й цивільну підтримку України протягом 10 років. Також аналогічні угоди нещодавно було укладено між Києвом і Берліном, Києвом і Лондоном, а також Києвом і Парижем.
www.dw.com
21лютогоСереда
21.02. Згідно з дослідженням Інституту міжнародних фінансів (IIF), у 2023 році світовий борг сягнув нового рекордного рівня - 313 трильйонів доларів. За останній квартал минулого року він підвищився на 15 трильйонів.
www.epravda.com.ua
21.02. У Бразилії розпочалася зустріч міністрів закордонних справ G20.
www.aa.com.tr
21.02. Переговорна рамка щодо вступу України до Європейського союзу буде готова орієнтовано на початку літа.
www.rbc.ua
21.02. Польща залишається дружньою країною для більшості українців, однак позитивне ставлення скоротилося з 94 до 79% за останні пів року, свідчать результати опитування групи "Рейтинг".
www.dw.com
20лютогоВівторок
20.02. Протести польських фермерів швидко набирають обертів. 20 лютого протестувальники перекрили залізницю поблизу пункту пропуску на кордоні з Україною "Медика-Шегині". Вони висипали зерно з вантажного вагона.
www.bbc.com
20.02. Швеція надасть Україні додаткову військову допомогу на 682 мільйони доларів, що включатиме передачу техніки та коштів для закупівлі зброї.
voanews.com
20.02. Еквадор офіційно підтвердив відмову від наміру відправити до США зброю радянського зразка, яку Вашингтон планував передати Києву.
www.dw.com
20.02. Єврокомісія анонсувала пакет фінансування обсягом 83 млн євро на різні гуманітарні проєкти в Україні та Молдові для підтримки українців.
www.eurointegration.com.ua
19лютогоПонеділок
19.02. Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу схвалили початок військово-морської операції Aspides у Червоному морі для захисту судноплавства від атак з боку єменських хуситів.
www.dw.com
19.02. Через війну в Україні 23 тисячі людей є безвісти зниклими, за даними міжнародного комітета Червоного Хреста. Правозахисники намагаються з'ясувати їхню долю.
www.rbc.ua
19.02. У 2023 році Україна отримала зовнішнє фінансування на загальну суму 42,5 млрд дол. США, з яких 11,6 млрд дол. США (або 27 %) – це безповоротна грантова допомога.
www.mof.gov.ua
19.02. Японія надасть України фінансову допомогу на 12,1 мільярда доларів. Грант на 4,7 мільярда доларів надійде до кінця цього місяця.
www.epravda.com.ua