Події в Україні та світі 2024

27березняСереда
27.03. Україна отримала від Міжнародного валютного фонду 880 млн доларів. Це третій транш фінансової підтримки в межах програми розширеного фінансування EFF.
www.rbc.ua
27.03. У 2023 році ООН завершила рік із найнижчим збором платежів за останні п'ять років і змушена заощаджувати на всьому, щоб забезпечити роботу організації.
news.un.org
27.03. У Варшаві відбулося перше засідання країн-учасниць коаліції бронетехніки на підтримку України. У межах першого засідання країни-учасниці коаліції бронетехніки на підтримку України домовилися посилювати ЗСУ бронетехнікою та організувати ремонт цього виду озброєнь.
www.dw.com
26березняВівторок
26.03. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка вимагає припинення вогню в секторі Газа на місяць Рамадан. Документ закликає негайно і без будь-яких умов випустити всіх заручників, а також забезпечити розширення постачання допомоги до Гази. Резолюцію підтримали 14 країн, США утрималися.
news.un.org
26.03. Через запровадження європейського вуглецевого податку СВАМ Україна щороку втрачатиме близько 1,5 млрд євро. Водночас Україна має шанс отримати відстрочку від його запровадження, якщо влада активізує перемовини з ЄС.
www.rbc.ua
26.03. Уряд Великої Британії планує виділити 550 мільйонів фунтів (майже 700 мільйонів доларів) на ядерне стримування та енергетичну інфраструктуру в межах "критично важливих національних зусиль", спрямованих на збереження галузі та захист країни.
www.eurointegration.com.ua
25березняПонеділок
25.03. Генеральна Асамблея ООН консенсусом ухвалила запропоновану Туркменістаном резолюцію, яка оголошує 2025 рік «Міжнародним роком миру та довіри».
news.un.org
25.03. Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда наступного місяця представлять план реструктуризації військового командування США в Японії на тлі спільного занепокоєння з приводу Китаю.
www.rbc.ua
25.03. Євросоюз засудив Ізраїль за оголошення "державними" ще 800 гектарів земель на окупованій території Західного берега річки Йордан. ЄС зазначає, що це найбільша конфіскація земель з часів укладення угод в Осло у 1994 році.
www.eurointegration.com.ua
24березняНеділя
24.03. Міжнародний валютний фонд оновив базовий та негативний сценарій для України. Негативний сценарій передбачає, що війна завершиться до кінця 2025 року порівняно з кінцем 2024 року у базовому сценарії. При цьому "шок для економіки розпочнеться у другому кварталі 2024 року" через інтенсифікацію війни.
www.rbc.ua
24.03. Президент США Джо Байден підписав закон про витрати США на 1,2 трильйона доларів, назвавши його «інвестуванням в американців, зміцненням економіки та національної безпеки».
voanews.com
24.03. Вперше за свою історію технологічні гіганти Apple та Google стоять на шляху до довгої суперечки з регулюючими органами щодо монопольного становища. Це може призвести до розпаду компаній.
www.epravda.com.ua
22березняП'ятниця
22.03. Генасамблея ООН ухвалила Резолюцію під назвою «Використання можливостей безпечних, захищених та надійних систем штучного інтелекту для сталого розвитку». Документ запропонували США, а його співавторами виступили 120 держав. Резолюція закликає сприяти тому, щоб усі автоматизовані рішення та пов'язані з ними процеси перебували під наглядом людини.
news.un.org
22.03. Лідери країн Європейського союзу під час саміту вирішили розпочати переговори з Боснією та Герцеговиною про вступ до блоку.
www.rbc.ua
22.03. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на саміті лідерів ЄС у Брюсселі закликав Європейський Союз дотримуватись однакових принципів в Україні, як і в Газі, "без подвійних стандартів".
voanews.com
22.03. Міністерство юстиції США подало позов проти компанії Apple, звинувативши її в монополізації ринку смартфонів та придушенні конкуренції.
www.bbc.com
21березняЧетвер
21.03. Кабінет міністрів України відмовився від списку "міжнародних спонсорів війни" на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Закриття списку НАЗК аргументували відсутністю нормативної бази для його існування, на що нарікали партнери.
www.dw.com
21.03. Міністри оборони Австралії та Британії підписали нову угоду про співпрацю у сфері оборони та безпеки, що передбачає спільні зусилля країн щодо боротьби зі зміною клімату, інвестиції у військову розвідку, а також тіснішу співпрацю в галузі морського розмінування.
www.rbc.ua
21.03. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив на зустрічі з республіканцями у Конгресі, що військова операція у Газі триватиме.
voanews.com
21.03. Температура поверхні води світового океану у 2023 році у середньому підвищилася на 0,25 градуса Цельсія порівняно з 2022 роком. Раніше таке підвищення займало приблизно два десятиліття.
www.aa.com.tr