Події в Україні та світі 2024

19березняВівторок
19.03. Міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили остаточне рішення про виділення додаткових 5 млрд євро на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру.
www.epravda.com.ua
19.03. Нове засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться 19 березня. Контактна група з питань військової допомоги Україні збереться в Німеччині. Це вже 20-та зустріч союзників, і очолить її особисто керівник Пентагону Ллойд Остін.
www.rbc.ua
19.03. Компанія Nvidia представила нове покоління мікрочіпів Blackwell, призначених насамперед для розробок у сфері штучного інтелекту. Виробник називає його найпотужнішим чіпом у світі.
www.bbc.com
18березняПонеділок
18.03. Кабінет безпеки Ізраїлю схвалив виїзд ізраїльської переговорної делегації в Доху (Катар) для переговорів про тимчасове перемир'я в Секторі Газа й звільнення заручників.
www.rbc.ua
18.03. Північна Корея знову провела ракетні випробування і запустила у бік Японії три балістичні ракети. За інформацією агентства Kyodo, ракети впали за межами виключної зони Японії.
www.dw.com
18.03. Членам НАТО в Європі необхідно знайти додаткові 56 мільярдів євро на рік, щоб виконати цільовий показник витрат на оборону, - видання Financial Times.
www.epravda.com.ua
17березняНеділя
17.03. Валовий внутрішній продукт України зріс на 3,6% за перші два місяці нинішнього року, і очікується, що зростання продовжиться у першому кварталі.
voanews.com
17.03. Європейський Союз і Єгипет підписали фінансовий пакет на суму 7,4 млрд євро, спрямований на підтримку північноафриканської країни-боржника, збільшення продажів енергоносіїв до Європи і припинення нелегальних потоків мігрантів.
www.eurointegration.com.ua
17.03. Президент Франції Еммануель Макрон повторив свою заяву щодо можливого розгортання західних сухопутних військ в Україні.
www.dw.com
17.03. Хунта Нігера розірвала військову угоду зі Сполученими Штатами, яка дозволяла військовослужбовцям та цивільному персоналу Міністерства оборони США перебувати на території країни.
www.rbc.ua
15березняП'ятниця
15.03. Європейський парламент вважає, що настав час почати діалог із Вірменією про лібералізацію візового режиму. Європарламент ухвалив резолюцію про зближення з Вірменією. У ній ідеться про поступову інтеграцію в єдиний ринок ЄС, військову допомогу, а також про відносини з РФ і Азербайджаном.
www.dw.com
15.03. Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо боротьби з ісламофобією. Документ, поданий Пакистаном, зокрема закликає Генерального секретаря призначити Спеціального посланця з цього питання. У резолюції також йдеться про необхідність узгодженого підходу до протидії насильству щодо мусульман.
news.un.org
15.03. Радник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США не проти розміщення військ інших країн в Україні.
www.rbc.ua
14березняЧетвер
14.03. У Європейському Союзі буде схвалено перший в світі всеосяжний закон про регулювання штучного інтелекту (ШІ). Відповідний нормативно-правовий акт затвердили депутати Європарламенту в Страсбурзі. Метою регламентування галузі ШІ є "захист фундаментальних прав, демократії, верховенства закону та екологічної стійкості від украй ризикованого штучного інтелекту".
www.dw.com
14.03. Київ і Брюссель працюють над тим, щоби офіційне відкриття переговорів про вступ України до ЄС відбулося не пізніше кінця червня – коли головування у Раді ЄС завершить Бельгія і почнеться піврічне головування Угорщини.
www.eurointegration.com.ua
14.03. Бразилія та Аргентина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо угоди з відкритого неба, щоб активізувати польоти між двома країнами, зняти обмеження на регулярні пасажирські рейси та створити сприятливі умови для повітряних вантажоперевезень.
XINHUANET.com
13березняСереда
13.03. Дональд Трамп та Джо Байден перемогли на праймеріз республіканців та демократів. Таким чином, вони незабаром будуть офіційно висунуті в президенти США від своїх партій.
www.bbc.com
13.03. Постійні представники країн ЄС підтримали збільшення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї Україні.
www.eurointegration.com.ua
13.03. Президент Румунії Клаус Йоганніс вирішив висунути свою кандидатуру на посаду генерального секретаря Північноатлантичного альянсу (НАТО).
www.dw.com
13.03. 70% українців мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року, - опитування Соціологічної групи "Рейтинг".
www.rbc.ua