Події в Україні та світі 2024

16квітняВівторок
16.04. Європейська комісія підтримала запропонований урядом України план реформ Ukraine Plan у межах механізму Ukraine Facility, який визначає умови отримання 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги протягом 2024-2027 років.
www.eurointegration.com.ua
16.04. У 25 країнах, що розвиваються, більше п'ятої частини податкових надходжень йде на обслуговування зовнішнього боргу, а глобальна вартість запозичень настільки висока, що 3,3 мільярда людей – близько 40 відсотків населення планети – живуть у країнах, які витрачають більше коштів на виплату відсотків, ніж на охорону здоров'я чи освіту.
news.un.org
16.04. Спікер Палати представників Майк Джонсон представив чотири окремі законопроекти щодо фінансування допомоги США для України, Ізраїлю, Тайваню, а також щодо інших пріоритетів національної безпеки.
www.rbc.ua
15квітняПонеділок
15.04. Кожен другий француз у віці 18-25 років готовий брати участь у війні за Україну, якщо цього потребуватиме Франція, свідчить соціологічне опитування інституту Ipsos. Опитування провели до заяви Макрона про можливе розгортання західних військ в Україні.
www.dw.com
15.04. Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що вартість атаки іранських безпілотних літальних апаратів (БПЛА) на ізраїльську економіку становила 1,35 мільярда доларів.
www.aa.com.tr
15.04. Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що розмір наступного після квітня траншу макрофінансової допомоги для України може складати 1,9 млрд євро.
www.eurointegration.com.ua
14квітняНеділя
14.04. Канцлер Німеччини Олаф Шольц прибув до Китаю він відвідає Шанхай і Пекін, де зустрінеться з лідером Китаю Сі Цзіньпіном і прем'єр-міністром Лі Цяном. Говоритиме про економіку та війну.
www.dw.com
14.04. В ніч проти 14 квітня Іран вдарив по Ізраїлю близько трьома сотнями дронів та ракет. Деякі запуски, за даними ізраїльтян, здійснювалися з Іраку та Ємена.
www.bbc.com
14.04. Міністерство транспорту Іраку повідомило про закриття повітряного простору.
www.rbc.ua
14.04. США не шукають конфлікту з Іраном, але будуть захищати свої війська на Близькому Сході та надавати підтримку Ізраїлю, заявив глава Пентагону Ллойд Остін.
www.eurointegration.com.ua
12квітняП'ятниця
12.04. Україна і Латвія підписали двосторонню безпекову угоду. Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку.
www.eurointegration.com.ua
12.04. Президенти Сполучених Штатів Америки та Філіппін Джо Байден і Фердинанд Маркос молодший, та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оприлюднили низку угод між країнами, укладеними під час зустрічей у Вашингтоні. Зокрема, вони стосуються також зміцнення безпеки.
www.rbc.ua
12.04. Європейський парламент підтримав включення права жінок на аборт до Хартії основних прав Європейського Союзу. Зміни будуть внесені, якщо країни ЄС підтримають їх одноголосно.
www.dw.com
11квітняЧетвер
11.04. Швейцарія прийматиме Саміт миру 15-16 червня – міжнародну зустріч, спрямовану на досягнення миру в Україні. Саміт коштуватиме, за інформацією Bloomberg, близько 11 мільйонів доларів.
voanews.com
11.04. Європейський парламент ухвалив остаточне рішення щодо великої реформи законодавства про надання притулку в Європейському Союзі. Пакет законів серед іншого передбачає прискорення процедур щодо шукачів притулку на зовнішніх кордонах.
www.dw.com
11.04. Дефіцит фінансування розвитку у світі на сьогоднішній день оцінюється у 4,2 трильйони доларів на рік порівняно з 2,5 трильйонами доларів до початку пандемії. Такого висновку дійшли автори доповіді ООН про фінансування розвитку.
news.un.org
11.04. Парламент Угорщини проголосував за продовження ще на шість місяців режиму надзвичайного стану у зв’язку з повномасштабною війною в Україні.
www.eurointegration.com.ua
10квітняСереда
10.04. За два роки до Фонду підтримки енергетики України залучено від міжнародних партнерів понад 410 мільйонів євро. На рахунок надійшло понад 393 мільйони.
www.epravda.com.ua
10.04. Організація швейцарських пенсіонерок виграла у Європейському суді із прав людини (ЄСПЛ) проти уряду своєї країни, який звинувачувала в недостатності вжитих заходів щодо боротьби з глобальним потеплінням. Уперше ЄСПЛ займався питанням про те, чи належить захист клімату до прав людини.
www.dw.com
10.04. Президент США Джо Байден заявив, що політика прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху щодо Гази є «помилковою» і закликав Ізраїль оголосити про припинення вогню.
voanews.com