Події в Україні та світі 2021

22січняП'ятниця
22.01. 2021 рік у ООН оголосили Міжнародним роком викорінення дитячої праці. Головне завдання в рамках цього Року - мобілізувати міжнародне співтовариство з метою боротьби з експлуатацією дітей. У Міжнародній організації праці (МОП) відзначають, що сьогодні в світі змушена працювати кожна 10-й дитина у віці від 5 до 17 років.
news.un.org
22.01. Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення у справах, які стосуються подій під час Революції гідності у Києві та інших містах України. ЄСПЛ встановив, що владні органи умисно застосовували жорстокість в часи Майдану та що держава була відповідальна за вбивство одного із протестувальників.
www.dw.com
22.01. Країни Європейського союзу домовилися про взаємне визнання результатів тестування на коронавірус.
www.rbc.ua
20січняСереда
21.01. Європарламент занепокоєний тим, що великі частини України та Грузії досі окуповані військами РФ. Про це йдеться у резолюції щодо Спільної безпекової та оборонної політики ЄС у 2020 році. Євродепутати також ухвалили резолюцію, де висловлюється занепокоєння поширенням гарячих зон конфлікту у сусідніх з ЄС країнах.
www.dw.com
21.01. ЄС закликає Байдена укласти «новий трансатлантичний пакт» між Вашинтон і Європою про безпеку, процвітання, свободу і права людини.
www.euractiv.com
21.01. Новий президент США Джо Байден першими указами зупинив вихід країни з Всесвітньої організації охорони здоров'я і повернув в США в Паризьку кліматичну угоду. У новій адміністрації США вперше в історії з'явиться посада "кліматичного царя".
news.rbc.ua
20січняСереда
20.01. Міністерка закордонних справ Швеції, що нині головує в ОБСЄ, наголосила на важливості врегулювання ситуації на Сході України.
www.dw.com
20.01. Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Китай в геноциді уйгурів та інших етнічних і релігійних меншин в Синьцзян-Уйгурському автономному районі.
interfax.com.ua
20.01. Обраний президент Сполучених Штатів Джо Байден 20 січня офіційно вступить на посаду.
news.rbc.ua
20.01. Скасовано рішення усіх місцевих рад на Закарпатті про функціонування регіональних мов - пресслужба уповноваженого із захисту державної мови.
www.pravda.com.ua
19січняВівторок
19.01. Згідно з новою доповіддю, програми ЄС, що базуються на цифровізації та штучному інтелекті (ШІ), представляють "загрозу населенню Європи", оскільки вони підсилюють військову ескалацію прихованих конфліктів між головними державами.
euobserver.com
19.01. Валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю в четвертому кварталі 2020 року підскочив на 6,5 відсотка. Китай, імовірно, є єдиною з великих світових економік, яка продемонструвала 2020 року зростання на тлі пандемії COVID-19.
www.dw.com
19.01. Президент Палестини Махмуд Аббас оголосив парламентські та президентські вибори, перші за останні 15 років. Згідно з указом, Палестинська адміністрація (ПА) проведе вибори до законодавчих органів 22 травня та президентські вибори 31 липня.
www.reuters.com
18січняПонеділок
18.01. Дистанційна робота і автоматизація виробництва в числі найважливіших тенденцій глобального ринку праці на найближчі 5 років на думку Експертів Всесвітнього економічного форуму. Приблизно 84 відсотки роботодавців в найближчі п'ять років переведуть частину своїх співробітників на віддалену роботу. А в 2025 році очікується, що робота буде розподілена приблизно порівну між людьми і машинами.
news.un.org
18.01. В Амстердамі поліція розігнала демонстрацію, учасники якої протестували проти запроваджених у країні карантинних заходів. Поліція для розгону мітингарів застосувала водомети та кінний підрозділ.
www.dw.com
18.01. Доходи місцевих бюджетів за 2020 недовиконано вперше як мінімум за останні 5 років, хоча аналітики Київської Школи Економіки відзначають, що рівень невиконання є несуттєвим - 1,6% від плану.
www.epravda.com.ua
17січняНеділя
17.01. Вперше в історії США посада радника президента з наукових питань буде входити до складу Кабінету міністрів Білого дому. Обраний президент Джо Байден заявив, що його адміністрація буде керуватися «наукою і істиною».
www.golosameriki.com
17.01. Пандемія коронавірусу сповільнила глобальну міграцію майже на 30 відсотків - звіт Економічної і соціальної Ради ООН (ЕКОСОР). За даними ЕКОСОР, кількість мігрантів у світі в 2020 році сягнула позначки у 281 мільйон осіб.
www.dw.com
17.01. Великобританія оголосила про плани провести 11-13 червня поточного року перший після 2019 року саміт G7 в особистому форматі за участю лідерів держав.
interfax.com.ua