Події в Україні та світі 2021

19березняП'ятниця
19.03. У Вірменії відбудуться дострокові парламентські вибори. Вони мають стати виходом з політичної кризи, в якій країна опинилася після війни в Карабаху восени 2020 року.
www.bbc.com
19.03. Група сенаторів США від Демократичної та Республіканської партії повторно представили проект Закону про безпекове партнерство з Україною. Законопроект передбачає до 300 мільйонів на рік для військової допомоги Україні, включно із поставками летального озброєння.
ukrainian.voanews.com
19.03. Парламент Іспанії остаточно ухвалив закон, що легалізує активну евтаназію.
www.dw.com
17березняСереда
18.03. Українська делегація у Тристоронній контактній групі (ТКГ) пропонує почати процес "гуманітарного розмінування" перед Великоднем. А також розблокувати роботу КПВВ "Щастя" та "Золоте".
www.dw.com
18.03. У новій доповіді Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) повідомляється, що електронна комерція склала майже п'яту частину всієї глобальної роздрібної торгівлі в 2020 році. Як відзначають в ООН, цей показник буде збільшуватися і надалі.
news.un.org
18.03. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings покращило прогноз зростання світової економіки в 2021 році до 6,1%. Головний економіст Fitch вважає, що ми вступили в завершальну фазу економічної кризи.
www.rbc.ua
16березняВівторок
17.03. У 2020 році 11 з 30-ти країн-членів НАТО досягли цільового для держав Альянсу показника щодо обсягу оборонних видатків у щонайменше два відсотки від валового внутрішнього продукту (ВВП).
www.dw.com
17.03. Релігійні лідери України публічно вакцинувались проти COVID-19 вакциною AstraZeneca (Covishield).
interfax.com.ua
17.03. Рада ЄС ухвалила постанову, спрямовану проти поширення терористичного контенту онлайн. Правила будуть застосовані до всіх провайдерів, які надають послуги на території ЄС.
www.rbc.ua
17.03. В Україні створюють два центри боротьби з дезінформацією: перший при Раді національної безпеки і оборони (РНБО) України як робочого органу відомства, другий - при Міністерстві культури і інформаційної політики.
www.aa.com.tr
16березняВівторок
16.03. Міністерство юстиції України подало апеляційну скаргу у справі про визнання протиправною постанови уряду, якою було затверджено український правопис у новій редакції.
www.dw.com
16.03. Економісти компанії Goldman Sachs прогнозують зростання економіки США на 8% цього року та рівень інфляції у 2.3%.
ukrainian.voanews.com
16.03. Новий тимчасовий уряд Лівії приведено до присяги. Уряд зобов'язався «зберегти єдність, безпеку і цілісність» Лівії.
www.trtworld.com
16.03. Ватикан заявив, що священики не можуть благословляти одностатеві союзи і що такі благословення недійсні.
euobserver.com
15березняПонеділок
15.03. Світовим лідером із продажу зброї й військової техніки залишаються США, а перше місце у закупівлі озброєнь займає Саудівська Аравія. Україна втратила позиції й посіла 12 сходинку, - доповідь Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).
www.dw.com
15.03. Стартує 65-а сесія Комісії ООН зі становища жінок. На сьогоднішній день в світі тільки 10 жінок - глав держав і 13 - прем'єр-міністрів. У 119 країнах жінок-керівників не було ніколи. При нинішніх темпах гендерного паритету на вершині влади не вдасться досягти протягом ще 130 років.
news.un.org
15.03. Рейтингове агентство S&P Global Ratings очікує зростання ВВП України на рівні 4% в 2021 році після очікуваного спаду економіки на 4,2% в 2020, з подальшим уповільненням зростання до 3,5% в 2022.
www.epravda.com.ua
14березняНеділя
14.03. Україна опинилася на останньому місці серед європейських країн за кількістю людей, які отримали вакцину від COVID– 19.
ukrainian.voanews.com
14.03. Міжнародне рейтингове агентство S & P Global Ratings підтвердило довгострокові суверенні рейтинги України в іноземній і національній валюті за глобальною шкалою на рівні "B", короткострокові рейтинги на рівні "B", прогноз по довгострокових рейтингах - стабільний.
interfax.com.ua
14.03. Манчестерський університет оприлюднив рекомендації, де закликає співробітників використовувати гендерно-нейтральні терміни замість слів, що вказують на стать людини. Замість слів "батько" і "мати" пропонують використовувати слова "один з батьків" або "опікун".
www.bbc.com