Події в Україні та світі 2021

12березняП'ятниця
12.03. Ситуація з правами людини в Україні продовжує погіршуватися через бойові дії та пандемію COVID-19 у новій доповіді Організації Об'єднаних Націй (ООН) висвітлюється низка порушень прав людини по всій країні, що пов'язані та не пов'язані з конфліктом.
www.dw.com
12.03. Рада національної безпеки і оборони затвердила Стратегію деокупацію і реінтеграції Криму.
www.aa.com.tr
12.03. Компанія Facebook відмовилася від планів прокладки кабелю по дну Тихого океану довжиною 12 000 км. Він повинен був з'єднати між собою Каліфорнію, Тайвань і Гонконг. Причиною відмови стали напружені відносини між США і Китаєм.
www.rbc.ua
10березняСереда
11.03. Нижня палата Конгресу США остаточно схвалила антикризовий пакет президента Джо Байдена обсягом 1,9 трильйона доларів. Система освіти отримає загалом приблизно 170 мільярдів доларів допомоги.
www.dw.com
11.03. Діючий Голова Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) Анн Лінде на засіданні Ради Безпеки ООН заявила, що криза в Україні та все, що з нею пов'язано, як і раніше - найбільш серйозний виклик для європейської безпеки. Конфлікт триває вже сім років і сьогодні очевидно, що зусилля по його вирішенню необхідно активізувати.
news.un.org
11.03. 11 березня відзначається рік з дня, коли Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила в світі пандемію коронавірусу.
www.rbc.ua
10березняСереда
10.03. Російське космічне агентство "Роскосмос" підписало угоду з Національним космічним управлінням Китаю про розробку дослідницького центру на поверхні Місяця або на орбіті.
www.bbc.com
10.03. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оприлюднила новий прогноз економічного зростання в світі. ОЕСР очікує, що 2021 року глобальна економіка зросте на 5,6 відсотка. На наступний рік прогнозується зростання світового ВВП на 4 відсотки.
www.dw.com
10.03. Кабінет міністрів схвалив проект указу президента України про рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) "Про Стратегію економічної безпеки на період до 2025 року".
www.rbc.ua
09березняВівторок
09.03. У Європі лідерами антирейтингу за кількістю нових випадків COVID-19 є Італія, Польща і Україна. У відповідному світовому антирейтингу Україна на 11-му місці.
www.pravda.com.ua
09.03. США стурбовані можливостями, якими володіють Росія і Китай в космосі. У країн є кілька наземних лазерних систем різної потужності.
www.rbc.ua
09.03. 69 країн повністю закрили свої кордони для іноземних мандрівників, а 73 ввели різного роду обмеження. Сьогодні міжнародні туристи без будь-яких обмежень, пов'язаних з пандемією, можуть потрапити лише в п'ять країн світу: Албанію, Домініканську Республіку, Коста-Ріку, Північну Македонію і Танзанію, доповідь Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО).
news.un.org
08березняПонеділок
08.03. Експорт з КНР на початку поточного року зростав рекордними темпами. У січні-лютому 2021 року китайський експорт несподівано зріс відразу на 60,6 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року.
www.dw.com
08.03. Пандемія виявилася серйозною проблемою для гендерної рівності у всій Європі, посилилися насильство в сім'ї та існуюча нерівність - дослідження Європейської комісії.
euobserver.com
08.03. Вирубка лісу і перевлаштування земель, в основному для сільського господарства, знищили 34% первинних старовікових тропічних лісів світу і деградували ще 30% (приблизно дві третини початкового покриву тропічних лісів в світі), що зробило їх більш уразливими для пожеж і майбутніх руйнувань, - аналіз некомерційної організації Rainforest.
www.reuters.com
07березняНеділя
07.03. Папа Римський Франциск перебуває з візитом в Іраку. Це перше в історії відвідування країни главою Римо-католицької церкви і водночас - перша закордонна поїздка Франциска від початку пандемії коронавірусу.
www.dw.com
07.03. У Кіото стартував 14-й Конгрес ООН з попередження злочинності. Такі конгреси проводяться раз в п'ять років, це найбільший в світі форум представників урядів, громадянського суспільства, академічних кіл та експертів в галузі кримінального правосуддя.
news.un.org
07.03. Тегеран пригрозив Ізраїлю атаками на Тель-Авів і Хайфу в разі ударів по ядерних об'єктах Ірану.
www.aa.com.tr