Події в Україні та світі 2021

17листопадаЧетвер
17.11. Єврокомісія (ЄК) закликала Раду ЄС прийняти до Шенгенської угоди Болгарію, Румунію та Хорватію, оскільки ці країни успішно виконали всі умови для приєднання до безвізового простору.
www.dw.com
17.11. У парламенті України створили робочу групу з питань комплексного відновлення територій, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, або в яких сконцентровані соціально-економічні, інфраструктурні, екологічні та інші кризові явища.
www.rbc.ua
17.11. Південна Корея заявила, що Північна Корея запустила балістичну ракету у напрямі своїх східних вод. За кілька годин до цього глава МЗС КНДР пригрозила «жорсткою» відповіддю на дії США щодо зміцнення безпеки своїх союзників.
www.golosameriki.com
17.11. «Чорноморську зернову ініціативу» продовжено на 120 днів, починаючи з 19 листопада 2022 року.
www.aa.com.tr
16листопадаСереда
16.11. Речник польского уряду повідомив про термінове скликання зустрічі комітету національної безпеки через "кризову ситуацію". В агентстві Associated Press пишуть про влучання двох ракет з РФ по Польщі та двоє загиблих.
www.dw.com
16.11. Держави-члени ЄС мають намір збільшити свої військові бюджети на суму до 70 мільярдів євро до 2025 року, але закупівлі поза блоком та відсутність співпраці в проектах можуть підірвати зусилля щодо створення злагоджених сил, йдеться у так званому «Координованому щорічному огляді оборони» (CARD) Європейської оборонної агенції (EDA).
www.euractiv.com
16.11. Президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням до учасників панелі G-20 із цифрової трансформації. Президент заявив, що країна готова допомагати світу у забезпеченні цифрової безпеки.
www.aa.com.tr
15листопадаВівторок
15.11. Європейський Союз ввів санкції проти начальника іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), голови аерокосмічних сил корпусу та компанії-виробника безпілотників. Євросоюз пояснив це тим, що КВІР займається програмою створення іранських безпілотників та їхньою передачею за кордон.
www.golosameriki.com
15.11. Україна запускає гуманітарну продовольчу програму Grain from Ukraine, яка передбачає забезпечення зерном щонайменше 5 мільйонів людей до кінця весни 2023 року.
www.epravda.com.ua
15.11. Чисельність населення планети Земля станом на 15 листопада 2022 досягла 8 млрд осіб. Про це свідчать дані Фонду ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА). За даними ЮНФПА, зростання чисельності населення світу продовжиться до 2100 року, і до 2100 становитиме 10,4 млрд осіб.
www.aa.com.tr
14листопадаПонеділок
14.11. Європейський Союз офіційно запустив тренувальну місію для українських бійців. У рамках місії буде підготовлено до 15 тисяч військових.
www.rbc.ua
14.11. Президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін під час зустрічі на Балі наголосили на значущості врегулювання розбіжностей та створення нових можливостей для співпраці, що можливо шляхом визначення «правильного курсу» у відносинах.
www.aa.com.tr
14.11. У Генасамблеї ООН відновила роботу 11-а надзвичайна сесія щодо України. Делегати обговорюють запропонований десятками країн проект резолюції щодо створення міжнародного механізму, який забезпечить відшкодування Україні збитків, завданих Росією.
news.un.org
13листопадаНеділя
13.11. Лідери найбільших економік світу зберуться на саміті «Великої двадцятки» (G20) в Індонезії на тлі російсько-української війни, що триває, напруженості між США і Китаєм, зростаючих темпів глобальної інфляції та енергетичної кризи в низці регіонів планети. Саміт пройде під гаслом «Відновимося разом, станемо сильнішими».
www.aa.com.tr
13.11. В Офісі президента оприлюднили відео того, як будується стіна на кордонні з Білоруссю (Волинська область). На кадрах помітно зведений паркан з колючим дротом.
www.rbc.ua
13.11. Канцлер ФРН Олаф Шольц (Olaf Scholz) наголосив на необхідності подовження санкційної політики Європейського Союзу проти Ірану. Мета санкцій - посилити тиск на Корпус вартових ісламської революції і політичне керівництво Ірану.
www.dw.com
11листопадаП'ятниця
11.11. Місія Міжнародного валютного фонду розпочала свою роботу в Україні в онлайн-режимі. Розпочато дискусії з представниками України у контексті продовження обговорення запиту влади щодо Моніторингової програми із залученням Ради виконавчих директорів МВФ.
www.epravda.com.ua
11.11. Херсон повертається під контроль українських військ. ЗСУ вже заходять в місто.
www.rbc.ua
11.11. Сполучені Штати позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою. Статус, наданий два десятиліття тому, обмежував нарахування антидемпінгових мит на російські товари.
www.trtworld.com