Події в Україні та світі 2021

08грудняЧетвер
08.12. Євросоюз офіційно схвалив приєднання Хорватії до Шенгенської зони з 1 січня 2023 року.
www.aa.com.tr
08.12. У другому півріччі 2022 року міжнародна фінансова підтримка України суттєво розширилася. Завдяки допомозі міжнародні резерви України вже зросли до 28 мільярдів доларів і перевищили довоєнний рівень. Прогнозується, що до кінця року вона перевищить 31 мільярд доларів.
www.dw.com
08.12. Країни-члени Євросоюзу мають намір збільшити розмір свого фонду для фінансування поставок зброї щонайменше на 2 млрд євро.
www.rbc.ua
07грудняСереда
07.12. Компанія Google проаналізувала пошукові запити українців за 2022 рік. "Карта повітряних тривог" стала найпопулярнішим запитом року в Україні. Другий за популярністю запит серед користувачів - "Новини України", а на третьому місці - "єДопомога".
www.bbc.com
07.12. Намагаючись розблокувати для себе кошти ЄС, уряд Угорщини наклав вето на пропозицію про надання додаткової макрофінансової допомоги Україні під час зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі.
www.euractiv.com
07.12. Профільні комітети в Конгресі США узгодили Закон про асигнування на національну оборону на 2023 фінансовий рік, що розпочався у Сполучених Штатах 1 жовтня. Документ передбачає фінансування в розмірі 800 мільйонів доларів на підтримку українських збройних сил.
www.dw.com
06грудняВівторок
06.12. Німеччина планує витратити 100 мільярдів євро на закупівлю озброєнь. Тим не менше, їй не вдасться виконати вимогу НАТО виділяти на оборону щонайменше два відсотки ВВП ні 2023 року, ні 2026 року.
www.dw.com
06.12. Саудівська Аравія знизила більшість цін на нафту для свого основного ринку, країн Азії, у відповідь на ослаблений попит на тлі карантину через COVID-19 в Китаї.
www.epravda.com.ua
06.12. Рада Безпеки ООН проведе засідання щодо гуманітарної ситуації в Україні.
www.aa.com.tr
06.12. Міністри ЄС схвалили загальний підхід до Закону про штучний інтелект на засіданні Ради з телекомунікацій, у якому наведено огляд основних змін. Закон про штучний інтелект є головною законодавчою пропозицією щодо регулювання технології штучного інтелекту на основі її потенційної шкоди. Європейський парламент має завершити свою версію приблизно в березні наступного року.
www.euractiv.com
05грудняПонеділок
05.12. Міністерство фінансів України оприлюднило графік помісячних платежів за державним боргом за чинними договорами на 1 грудня 2022 року. У 2023 році необхідно виплатити 614,51 млрд гривень, у т.ч. за внутрішнім боргом - 486,00 млрд гривень, за зовнішнім - 128,50 млрд гривень.
www.rbc.ua
05.12. Україна та Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) оголосили про намір укласти Угоду про всеосяжне економічне партнерство (CEPA). Переговори між Україною та ОАЕ щодо укладення CEPA вже розпочалися.
www.epravda.com.ua
05.12. Протестувальники в Ірані закликали провести цього тижня триденний страйк, посиливши тиск на владу після того, як генпрокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері оголосив про розпуск поліції нравів. Міністерство внутрішніх справ країни не підтвердило заяву іранського генпрокурора про скасування поліції нравів.
voanews.com
04грудняНеділя
04.12. Прибалтійські сусіди Естонії, Латвія та Литва, або вже придбали, або зараз перебувають у процесі придбання комплексів HIMARS для своїх збройних сил. Угода складає понад 200 мільйонів доларів і включає як самі пускові установки, так і боєприпаси, а також програму навчання.
voanews.com
04.12. Президент Ірану Ібрагім Раїсі допустив можливість внесення змін до деяких статей Конституції Ісламської республіки, яка була прийнята у 1979 році.
www.rbc.ua
04.12. Альянс ОПЕК+ погодився зберегти видобуток нафти на поточному рівні, щоб оцінити вплив від уповільнення китайської економіки на попит і ціни на російську нафту країнами G7 на пропозицію.
www.epravda.com.ua
02грудняП'ятниця