Події в Україні та світі 2021

01грудняЧетвер
01.12. Щоб уникнути блокування в ЄС, Twitter має дотримуватися вимог щодо боротьби з дезінформацією і розблокування акаунтів. Також Євросоюз хоче провести аудит соцмережі, а США - перевірити угоду про її придбання Маском.
www.dw.com
01.12. Для надання допомоги 230 мільйонам найуразливіших людей у майже 70 країнах світу наступного року необхідно зібрати рекордні 51,5 млрд доларів. Загальна кількість тих, хто має потребу у світі, за оцінками ООН, збільшиться на 65 мільйонів людей.
news.un.org
01.12. У столиці Литви почали демонтаж найбільшого пам'ятника військам СРСР. Раніше роботи відкладали через заборону ООН. Мерія Вільнюса вирішила знести пам'ятник, заявивши, що Комітет ООН був введений в оману. Знесений меморіал передадуть Національному музею Литви.
www.rbc.ua
01.12. Церкви в Данії та Швеції скасовують служби через енергетичну кризу.
www.trtworld.com
30листопадаСереда
30.11. Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, запропонувала план конфіскації російських активів. Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄС та його партнери могли б управляти цими фондами та спрямовувати доходи від них Україні.
voanews.com
30.11. У посольстві України в Мадриді стався вибух. Один співробітник отримав поранення. Поліція активувала антитерористичний протокол.
www.rbc.ua
30.11. Лідери Європейського Союзу наполягатимуть на саміті 15-16 грудня на швидкому створенні інвестиційної програми для збільшення виробництва в оборонній промисловості. Також говоритимуть про розбудову інфраструктури для швидкого переміщення військ Європою.
www.dw.com
29листопадаВівторок
29.11. Міністри закордонних справ країн НАТО зберуться на дводенну зустріч у Палаці парламенту у столиці Румунії Бухаресті.
voanews.com
29.11. Національний банк презентував проєкт концепції цифрової гривні, яка покликана виконувати всі функції грошей та доповнювати в цьому готівкову та безготівкову форму гривні.
www.epravda.com.ua
29.11. Майбутній візит президента Ради ЄС Шарля Мішеля до Китаю показує, що Європа, яка відчуває енергетичний голод, хоче зберегти економічні зв'язки з Пекіном.
www.trtworld.com
29.11. Швеція передасть Україні найбільший в історії двосторонніх відносин пакет допомоги. Він обійдеться Стокгольму на 100 млн євро більше, ніж усі попередні.
www.rbc.ua
28листопадаПонеділок
28.11. Рада ЄС у одноголосно ухвалила рішення додати порушення санкцій до списку злочинів ЄС, включених до Договору про функціонування Євросоюзу.
www.epravda.com.ua
28.11. За словами глави космічного крила збройних сил Сполучених Штатів, швидкий розвиток військового потенціалу Китаю створює ризики, що зростають, для переваги Америки в космосі. Пекін вивчає варіанти використання природних ресурсів астероїдів та інших малих планет.
www.trtworld.com
28.11. У країнах Європи кількість громадян України, зареєстрованих як біженці, сягнула понад 4,75 мільйона людей, - дані Агентства у справах біженців ООН.
www.rbc.ua
27листопадаНеділя
27.11. Парламент Ірану схвалив законопроект щодо приєднання країни до Шанхайської організації співробітництва (ШОС).
www.aa.com.tr
27.11. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна залучила 150 мільйонів доларів із понад двадцяти країн та Євросоюзу для організації експорту зерна до таких країн, як Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі та Ємен.
voanews.com
27.11. У Китаї продовжуються масові протести проти карантинних заходів, які переростають в антиурядові. Учасники вимагають відставки лідера КНР Сі Цзіньпіна.
www.rbc.ua
27.11. Міністри юстиції країн Великої сімки (G7) проведуть перший в історії спільний саміт 28 та 29 листопада у Берліні - щоб обговорити розслідування воєнних злочинів Росії в Україні та притягнення винних до відповідальності.
www.dw.com
25листопадаП'ятниця
25.11. Британський уряд планує виділити Україні ще три мільйони фунтів стерлінгів на відновлення інфраструктури, анонсував міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.
www.dw.com
25.11. Законодавці ЄС ухвалили резолюцію, в якій закликають Єврокомісію та країни-члени не розморожувати кошти ЄС для Угорщини через порушення верховенства права в країні.
www.euractiv.com
25.11. За підсумками IX форуму Альянсу цивілізацій було прийнято декларацію – «дорожню карту для всієї міжнародної спільноти». Учасники форуму підтвердили прихильність до цінностей діалогу та толерантності, звернули увагу на марокканську модель мирного співіснування, а також позитивну роль Африки на міжнародній арені.
news.un.org