Події в Україні та світі 2021

24листопадаЧетвер
24.11. Косово і Сербія досягли згоди в питанні про сербські автомобільні номери, щоб уникнути подальшої ескалації конфлікту. Белград припинить видавати номерні знаки з кодами косовських міст, а Приштина відмовиться від спроб перереєструвати автомобілі із сербськими номерами.
www.dw.com
24.11. Міжнародний валютний фонд оновив свій макропрогноз для України за підсумками віртуальної місії фонду. Зокрема, там прогнозують зростання економіки наступного року на 1%.
www.epravda.com.ua
24.11. Група експертів ООН з прав людини закликала відмовитися від механізму односторонніх санкцій, які запроваджуються окремими державами в обхід Ради Безпеки ООН. Незважаючи на виключення з санкційних режимів у гуманітарних цілях, ці примусові заходи негативно позначаються на житті та правах мільйонів людей у всьому світі.
news.un.org
23листопадаСереда
23.11. У Євроcоюзі розробили екстрений механізм корекції газового ринку. Цей механізм покликаний захистити громадян та економіку ЄС від надмірно високих цін на природний газ та стабілізувати європейський ринок енергоносіїв.
www.dw.com
23.11. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) прогнозує, що зростання світової економіки сповільниться з 3,1% цього року до 2,2% наступного року, а потім прискориться до 2,7% у 2024 році. В організації наголосили, що не прогнозують рецесії.
www.epravda.com.ua
23.11. Масштабні протести спалахнули на великій фабриці iPhone Foxconn у Чженчжоу, центральний Китай.
www.trtworld.com
23.11. Франція, Німеччина та Італія, три найбільші вкладники в Європейське космічне агентство, заявили, що погодилися гарантувати майбутнє наступного покоління ракетних систем запуску Ariane 6 і Vega-C.
www.euractiv.com
22листопадаВівторок
22.11. Програма розвитку ООН та Європейський Союз виділять додаткові 35 мільйонів євро на реалізацію програми щодо підвищення стійкості та відновлення України.
www.epravda.com.ua
22.11. Міністр закордонних справ Латвії заявив, що нещодавнє падіння ракети в Польщі стало ще одним підтвердженням того, що країнам НАТО, особливо тим, що межують з Україною, слід подумати про додаткову протиповітряну оборону.
www.rbc.ua
22.11. IX Глобальний форум Альянсу цивілізацій відбувається з 22 по 23 листопада у марокканському місті Фесі під девізом «На шляху до Альянсу світу: жити разом як єдине людство». Марокканський форум стане першим в історії Альянсу цивілізацій ООН, що проводиться на Африканському континенті.
news.un.org
21листопадаПонеділок
21.11. Близько 45 країн та установ зустрічаються в Парижі, щоб пообіцяти мільйони євро допомоги для Молдови, оскільки зростають побоювання, що вона може бути ще більш дестабілізована конфліктом в Україні.
www.euractiv.com
21.11. QatarEnergy підписала 27-річну угоду про постачання зрідженого природного газу (ЗПГ) китайській компанії Sinopec. Це найдовша угода щодо ЗПГ, оскільки волатильність ринків спонукає покупців укладати довгострокові угоди.
www.rbc.ua
21.11. Німеччина запропонувала Польщі систему протиракетної оборони Patriot, щоб допомогти їй захистити свій повітряний простір після того, як минулого тижня на польську територію впала ракета.
voanews.com
21.11. Туреччина розпочала велику антитерористичну операцію у північному Іраку та Сирії після вибуху бомби на жвавому проспекті Істікляль у Стамбулі.
www.trtworld.com
20листопадаНеділя
20.11. Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна під час Польсько-Українського економічного форуму заявила, що як мінімум 5 мільйонів людей в Україні втратили роботу.
www.epravda.com.ua
20.11. Власник Twitter Ілон Маск після опитування в соціальній мережі оголосив про рішення розблокувати обліковий запис екс-президента США Дональда Трампа.
www.aa.com.tr
20.11. Дводенний 18-й саміт Міжнародної організації співробітництва франкомовних країн (Франкофонія) відкрився на півдні Тунісу. На ньому зібралися глави держав чи урядів понад 30 країн.
Xinhua
18листопадаП'ятниця
18.11. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову виступив проти плану Європейської комісії з надання Україні допомоги у розмірі 18 мільярдів євро на 2023 рік і запропонував альтернативу у вигляді двосторонніх угод.
www.epravda.com.ua
18.11. Північна Корея провела випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети, яка мала достатню дальність, щоб досягти материкової частини Сполучених Штатів, і приземлилася лише за 200 кілометрів від Японії.
www.rbc.ua
18.11. У Бангкоку відкрилася зустріч керівників Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Захід присвячений обговоренню стимулювання збалансованого, інклюзивного та сталого розвитку в регіоні та за його межами, він став першою особистою зустріччю керівників економік АТЕС з 2018 року.
Xinhua