Події в Україні та світі 2021

25жовтняВівторок
25.10. Світовий банк у понеділок, 24 жовтня, повідомив про виплату Україні додаткових 500 мільйонів доларів. Загалом Україна отримали від Світового банку вже 11,4 мільярда доларів екстреного фінансування.
www.dw.com
25.10. Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що його колег в інших країнах ЄС охопила риторика війни, через яку перспективи досягнення миру в Україні віддаляються. Петер Сійярто наголосив, що Будапешт закликає до негайного припинення вогню та якнайшвидших мирних переговорів.
voanews.com
25.10. Голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) заявив, що загострення ринків скрапленого природного газу (СПГ) у всьому світі та скорочення поставок великими виробниками нафти призвели до того, що світ опинився в центрі «першої дійсно глобальної енергетичної кризи».
www.euractiv.com
24жовтняПонеділок
24.10. Європейський банк реконструкції та розвитку виділить до 3 млрд євро протягом 2022-2023 років, щоб допомогти українському бізнесу та економіці продовжувати функціонувати.
www.rbc.ua
24.10. Мінреінтеграції своїм наказом затвердило оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Це територіальні громади Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Луганської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської областей. Загалом у переліку наразі 326 громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).
www.epravda.com.ua
24.10. Колишній міністр фінансів Ріші Сунак стає лідером партії торі, який після завершення формальних процедур стане першим в історії британським прем'єр-міністром азіатського походження.
www.bbc.com
23жовтняНеділя
23.10. Саміт північноатлантичного альянсу в Мадриді, а також нещодавня зустріч міністрів оборони країн НАТО започаткували подальшу предметну розмову про майбутню європейську безпеку, а її кульмінацією стане наступний саміт альянсу, який відбудеться влітку 2023 року у Вільнюсі.
www.golosameriki.com
23.10. Лидер ультраправых, первая женщина, возглавившая итальянское правительство - Джорджия Мелони была приведена к присяге в качестве премьер-министра Италии, пообещав тесно сотрудничать со своими международными партнерами.
www.euractiv.com
23.10. Індійська організація космічних досліджень (ISRO) оголосила, що індійська ракета-носій LVM3 успішно вивела на орбіту 36 супутників зв'язку.
Xinhua
23.10. Саудівська Аравія розпочала будівництво серед пустелі проєкту The Line у Неомі, "місті майбутнього". The Line — це один із низки проєктів, з яких складається Неом, загальною вартістю $500 млрд.
www.epravda.com.ua
22жовтняСубота
22.10. Команда Міжнародного валютного фонду провела дискусії з українською владою і найближчими тижнями працюватиме над запитом Києва про розширений програмний моніторинг. Представники МВФ закликали Україну утриматися від заходів, що призведуть до скорочення податкових надходжень.
www.golosameriki.com
22.10. У Європейському Союзі розглядають можливість призначення спеціального представника з питань санкцій, який би допомагав визначати ухиляння від запроваджених проти Росії обмежень у третіх країнах.
www.epravda.com.ua
20жовтняЧетвер
20.10. У Сполучених Штатах була створена спеціальна робоча група, яка займатиметься нагальними потребами Україні під час війни.
www.epravda.com.ua
20.10. Європейська Рада вперше після вторгнення Росії в Україну проведе стратегічну дискусію щодо Китаю. Під час попереднього огляду цієї майбутньої зустрічі лідери та дипломати ЄС зазначили, що за останні кілька років суперництво блоку з Китаєм поглибилося.
www.euractiv.com
20.10. Після засідання Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй, де США, Великобританія і Франція порушили питання надання Іраном дронів Росії для застосування на війні в Україні, в Державному департаменті заявили, що без вагань застосують санкції щодо всіх, хто залучений до цих поставок.
www.dw.com
19жовтняСереда
19.10. Лауреатами премії Європейського парламенту "За свободу думки" імені Андрія Сахарова цього року стали Україна та її народ в особі президента Володимира Зеленського. Саму премію вручать 14 грудня на церемонії у Страсбурзі.
www.bbc.com
19.10. Парламентські партії Фінляндії домовилися про будівництво паркану на ділянках кордону з Росією. Протяжність стіни вздовж фінсько-російського кордону становитиме від 130 до 260 кілометрів. Витрати оцінюються у сотні мільйонів євро. Будівництво триватиме від трьох до чотирьох років.
www.dw.com
19.10. Північна Корея випустила артилерійські снаряди у води біля свого узбережжя. Пхеньян назвав постріли у бік моря відповіддю на «військову провокацію» Південної Кореї.
voanews.com
19.10. Президент Росії Володимир Путін підписав указ про введення воєнного стану в Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях, нещодавно анексованих від України.
www.trtworld.com