Події в Україні та світі 2021

10жовтняПонеділок
10.10. Німеччина готує новий пакет допомоги для України на 11 млн євро, в який входитиме тепла форма, намети та спорядження для ЗСУ.
ukrainian.voanews.com
10.10. Китай здійснив успішний запуск обсерваторії космічного базування для дослідження Сонця ASO-S з космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю. Обсерваторія збиратиме дані про два найбільш сильні спалахи Сонця, а також шукатиме причини виникнення сонячних явищ і досліджуватиме особливості їх взаємозв'язку.
www.aa.com.tr
10.10. Ставлення Європи до мігрантів є "огидним, грішним та злочинним". "Вони залишаються помирати на наших очах, роблячи Середземне море найбільшим кладовищем у світі", - заявив Папа Римський Франциск, говорячи про те, як європейці ставляться до мігрантів, зокрема з-за меж континенту.
www.dw.com
09жовтняНеділя
09.10. Уряд Франції закликав своїх громадян, які перебувають в Ірані, "покинути країну якнайшвидше, враховуючи ризик довільного затримання".
www.dw.com
09.10. Від 24 лютого міжнародні партнери надали Україні близько 20 мільярдів доларів, зокрема 2,7 млрд доларів було отримано від МВФ.
www.epravda.com.ua
09.10. Євросоюз планує збільшити військову допомогу Україні. Йдеться про навчання українських військових в Європі та розширення фінансової місії. ЄС планує до наступної зими провести навчання для 15 тисяч українських захисників, а пізніше збільшити місію.
www.rbc.ua
07жовтняП'ятниця
07.10. Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) підтримала рішення про виділення Україні 1,3 мільярда доларів. Отриманий транш буде направлений на підтримку обороноздатності, виплати пенсій та соціальних програм, а також на посилення стійкості економіки.
www.dw.com
07.10. Лауреатами Нобелівської премії миру у 2022 році стали український Центр громадянських свобод, білоруський активіст Алесь Біляцький та російська організація «Меморіал», йдеться у повідомленні норвезького Нобелівського комітету.
www.aa.com.tr
07.10. Євросоюз має намір створити спеціальний фонд у розмірі 100 млн євро для закупівлі зброї та військової техніки українській армії, про це заявив президент Франції Еммануель Макрон.
www.rbc.ua
06жовтняЧетвер
06.10. Світова організація торгівлі покращила прогноз зростання світової торгівлі цього року до 3,5% з очікуваних у квітні 3%, але прогноз на 2023 рік знизила з 3,4% до 1%.
www.epravda.com.ua
06.10. ООН: до кінця 2022 року в умовах крайньої бідності все ще житимуть 95 мільйонів людей.
news.un.org
06.10. Північна Корея запустила дві балістичні ракети малої дальності у води на схід від свого узбережжя. Це сталося після того, як США передислокували свій авіаносець ближче до Корейського півострова.
www.golosameriki.com
06.10. Європейський Союз повинен поставити танки в Україну і прискорити процедуру приєднання країни до блоку, заявила спікерка Європейського парламенту Роберта Мецола.
www.dw.com
05жовтняСереда
05.10. Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel) стала лауреаткою премії Нансена, яку вручає Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), за "лідерство, мужність та співчуття", проявлені нею у питанні прийому біженців на посаді голови федерального уряду.
www.dw.com
05.10. Лідери країн Європи вперше проведуть у Празі засідання Європейської політичної спільноти.
www.aa.com.tr
05.10. Посли країн Європейського Союзу погодили восьмий пакет санкцій проти Росії. Нові санкції передбачають заборону морського транспортування нафти третім країнам.
voanews.com
04жовтняВівторок
04.10. У Брюсселі відбулися перші з 2012 року переговори на високому рівні між Європейським Союзом та Ізраїлем.
Xinhua
04.10. Виконавча рада Міжнародного валютного фонду розгляне запит України щодо надання екстреного фінансування у розмірі 1,3 мільярда доларів.
voanews.com
04.10. Туреччина засудила включення Пентагоном адміністрації кіпріотів-греків до Державної програми партнерства Бюро Національної гвардії США.
www.aa.com.tr
04.10. Щорічно з 4 до 10 жовтня відзначається Всесвітній тиждень космосу. Приурочений до дати запуску першого штучного супутника Землі.
news.un.org