Події в Україні та світі 2021

25вересняНеділя
25.09. Понад 23 тисячі паломників-хасидів прибули до Умані для відзначення єврейського Нового року (Рош га-Шана), повідомляє Об'єднана єврейська громада України (ОЄОУ).
www.dw.com
25.09. В Ірані тривають масові протести через смерть 22-річної Махси Аміні, яка померла після затримання патрулем «Гашт-е Ершад» (офіційна назва місцевої поліції моралі) через неправильно одягнений хіджаб.
www.aa.com.tr
25.09. Очільники комітетів нацбезпеки Киргизії та Таджикистану підписали протокол про припинення конфлікту. Документ узгодили на кордоні між країнами.
www.rbc.ua
23вересняП'ятниця
23.09. Тисячі паломників-хасидів прибули до Умані попри заклики України й Ізраїлю утриматися від такої поїздки. Кожен хасид хоча б раз у житті має відвідати могилу цадика, тобто праведника рабі Нахмана засновника брацлавського хасидизму.
www.dw.com
23.09. Країни БРІКС закликали реформувати ООН з метою покращення інструментів глобального управління.
www.aa.com.tr
23.09. Війна в Україні та її глобальні наслідки непропорційно сильно впливають на жінок та дівчаток як усередині України, так і в усьому світі. Доповідь – підготовлена Структурою «ООН-жінки» та Групою ООН із глобального реагування на кризи – показує, що викликані війною зростання цін на продовольство та його дефіцит збільшили глобальний гендерний розрив у доступі до продуктів харчування.
news.un.org
22вересняЧетвер
22.09. З початку року Україна вже виплатила за колишніми боргами Міжнародному валютному фонду 1,5 млрд доларів, а ще близько 1 млрд треба буде повернути до кінця року. У 2023 році на Україну чекає виплати на 3 млрд доларів.
www.rbc.ua
22.09. Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до структури Світового банку, виділила 30 млн доларів для інвестицій в Україну та Молдову.
www.epravda.com.ua
22.09. Глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що міністри закордонних справ ЄС погодилися продовжити та збільшити військову підтримку України та вивчити новий пакет санкцій, спрямованих проти фізичних осіб і певних секторів російської економіки.
www.voanews.com
22.09. Україна хоче миру та пропонує формулу з п'яти складових, заявив президент України Володимир Зеленський, звертаючись до делегатів 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Він закликав міжнародне співтовариство позбавити Росію "права на війну", позбавити її права вето, заснувати міжнародний трибунал, а також створити міжнародний механізм компенсацій.
news.un.org
21вересняСереда
21.09. Реформування ООН за допомогою певних маневрів є життєво важливим для відновлення авторитету Ради Безпеки цієї організації, заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда на 77-й сесії Генасамблеї ООН.
www.aa.com.tr
21.09. Китай запропонував для Тайваню модель «одна країна, дві системи», подібну до формули, за якою колишня британська колонія Гонконг повернулася під владу Китаю в 1997 році.
www.trtworld.com
20вересняВівторок
20.09. Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.
www.epravda.com.ua
20.09. Перша леді Туреччини Еміне Ердоган та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш підписали Меморандум про добру волю щодо просування проекту «Нуль відходів» у всьому світі.
www.aa.com.tr
20.09. Україна експортувала майже 4 млн тонн агропродукції безпечним морським коридором, відкритим 1 серпня. Загалом із українських портів вийшло 169 суден із продовольством. Його покупцями виступили країни Азії, Європи та Африки.
Xinhua
19вересняПонеділок
19.09. Європейська комісія рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права (йдеться про блокування суми у приблизно 7,5 млрд євро на бюджетний період до 2027 року).
www.epravda.com.ua
19.09. Тисячі демонстрантів, які засуджують високу інфляцію та ціни на пальне, зібралися біля будівлі уряду Молдови (18 вересня), вимагаючи відставки прозахідного президента Майї Санду та її уряду.
www.euractiv.com
19.09. Делегація України 19-23 вересня візьме участь у 77 сесії Генеральної Асамблеї ООН. Президент України Володимир Зеленський визначив три основні пріоритети роботи української делегації.
www.rbc.ua
19.09. Американські війська захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю, заявив президент США Джо Байден.
www.aa.com.tr